Naslovnica >O nama >Donacije i zaklade  
 
 
Donacije i zaklade

ZAKLADA PEROVIĆ-KRMPOTIĆ - za nagradu najboljim studentima medicine diplomiranim na Medicinskom fakulteu Sveučilišta u Zagrebu u prethodnoj akademskoj godini (link)

 

Donacija tijela (link)

Tečaj makroskopske anatomije, tj. anatomska sekcija važan je dio anatomskog obrazovanja te je za većinu studenata medicine i stomatologije najdojmljiviji dio studija.

Prije otprilike 200 godina u anatomsku se naobrazbu probilo mišljenje da studenti trebaju samostalno secirati tijelo; prije se anatomsko znanje prenosilo proučavanjem sekcije, kojima su studenti nazočili tek kao gledatelji. Predmet anatomije je u sretnu položaju da se ne mora dokazivati; svaki liječnik za svoj svakodnevni rad treba saznanja temeljena na anatomiji. Ne govori se bez razloga u terapijskim savjetima, primjerice u ortopediji i kirurgiji, o uspostavi normalnih anatomskih odnosa.

Studenti prilikom prvog susreta s anatomijom isprva vide manji dio od ukupnog znanja koje se prenijelo tijekom više od 2000 godina anatomske povijesti - ne vide više pojedinačnih trupla koja su im priređena za razudbu, i prema tomu studenti trebaju stvoriti svoj stav, a ne tek samo prema nastavnomu materijalu. Student najprije susreće čovjeka koji mu je osobno povjeren, mrtvoga s kojim se tijekom cijelog semestra ili godine intenzivno mora baviti.