Osmrtnice smrtovnice
Naslovnica >Studenti >Studentski zbor >Vi pitate...  
Vi pitate...

Pitajte Studentski zborPITANJE (poslano 2011-05-16)
Znači li to da ako se iskoristi sva četiri roka za polaganje ispita u jednoj nastavnoj godini i padne sva četiri puta, upisujemo ponovno godinu i naredne godine imamo redovnih 4 roka još.
 
ODGOVOR (Matija Čirko):

Ukoliko u jdnoj nastavnoj godini ne zadovoljite na sva četiri roka, u idućoj nastavnoj godini imate pravo na daljnja četiri roka. 

(odgovoreno 2011-05-19)

PITANJE (poslano 2011-05-10)
Da li se prosijek ocijena koji je potreban pri prebacivanju na Medicinski fakultet u Zagrebu racuna kao zbroj svih ocijena podjeljenih s brojem ocijena ili po ects bodovima,po bolonjskom procesu?
 
ODGOVOR (Matija Čirko):

Molim vas da se za sva pitanja vezana uz prebacianje studenata sa drugih Medicinskih fakulteta na Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu javite gospođi Radoš: josipa.rados@mef.hr !

(odgovoreno 2011-05-19)

PITANJE (poslano 2011-04-30)
Kakve mogućnosti mef nudi za nastavak studija u inozemstvu, ali pri tom ne mislim na razmjenu studenata, nego je li moguće npr. nakon neke godine studija, dobiti priliku studiranja na nekom fakultetu u inozemstvu. I jesu li,možda, za to veće mogućnosti ako si student programa na engleskom. Hvala
 
ODGOVOR (Matija Čirko):

Odgovor potražite kod Profesora Ježeka: davor@mef.hr!

(odgovoreno 2011-05-19)

PITANJE (poslano 2011-04-17)
Poštovanje!Imam 29 godina,velika mi je želja upisati medicinu u Splitu.Koliko je to moguće s obzirom na moje godine.Znam da moram polagati državnu maturu.zanima me jeli to moguće ostvariti s obzirom na moje godine?Unaprijed hvala:)
 
ODGOVOR (Matija Čirko):

Poštovani,

odgovore na pitanja vezana uz državnu maturu potražite u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

(odgovoreno 2011-05-19)

PITANJE (poslano 2011-03-28)
KOLIKO TRAJE MEDICINSKI FAKULTET?
 
ODGOVOR (Matija Čirko):

Studij medicine traje šest godina, odnosno 12 semestara.

(odgovoreno 2011-04-07)

PITANJE (poslano 2011-03-23)
Dobar dan!Učenica sam prvog razreda opće gimnazije i zanima me medicina od malih nogu, točnije smjer oftamologa. Nisam još upoznata sa smjerovima daljnjeg školovanja za smjer - oftamolog pa bih Vas zamolila da mi malo pojasnite stvari vezane za upis tog smjera i o državnoj maturi - što treba polagati? Unaprijed hvala! :)
 
ODGOVOR (Matija Čirko):

Nakon položene držvne mature i prijemnog ispita koji obuhvaća predmete iz biologije, kemije i fizike, ostvarujete pravo upisa na Medicinski fkultet ukoliko ste na osnovu rezultata rangirani među prvih 300 studenata. Nakon toga slijedi studij medicine koji traje šest studijskih godina i u tom periodu studenti ne mogu birati nikave smjerove. Nakon diplome slijedi staž u trajanju od godina dana nakon kojeg se polaže državni ispit i tek tada mladi liječnici imaju pravo prijave na natječaje za specijlaizaciju. Konkretno u Vašem slučaju, na ntječaj za specijalizaciju iz oftalmologije.

(odgovoreno 2011-04-07)

PITANJE (poslano 2011-03-04)
Pozdrav!Čula sam da ste vi "zaduženi" za skupljanje potpisa za peticije.Naime,već se dosta nas studenata 1.god.žalilo na sadašnji raspored kojim slušamo sve predmete svaki tjedan, pa u skladu s tim imamo tako i kolokvije sve "nagurane" u isto vrijeme.Mislimo da bi nam bilo lakše da imamo nastavu u blokovima(na taj način bi izbjegli sve kolokvije u isto vrijeme).Moje pitanje je,dakle, dali bi vi bili voljni skupljati potpise za uvođenje blokova nastave za sljedeću godinu,pošto je već mnogo studenata za uvođenje toga i koliki postotak studenata bi trebalo potpisati peticiju da bi se nešto pokrenulo?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Molim da se vezano za ovaj problem javite na szbor@mef.hr. Vrlo rado ćemo pokušati pomoći.

(odgovoreno 2011-03-07)

PITANJE (poslano 2011-03-03)
Poštovanje, zanima me kojeg će se datuma održati prijemni ispit , i koliko će otprilike studenata primati MefZg ove godine? Unaprijed zahvaljujem.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Datum još uvijek ne znam, a Fakultet će ove godini primiti 300 studenata kao i prošle.

(odgovoreno 2011-03-07)

PITANJE (poslano 2011-02-22)
Poštovanje, ne znam da li je netko od kolega već pokrenuo ovu inicijativu, ali zanima me da li postoji mogućnost za izvanredne rokove iz patofiziologije i/ili patologije u 3. i 5.mj? Hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Mogućnost uvijek postoji i sve ćemo napraviti da se rokovi u bilo kojem obliku odobre. Trenutačno se radi na tome.

(odgovoreno 2011-03-07)

PITANJE (poslano 2011-02-09)
Pozdrav.Medicinu sam upisala uz subvenciju Ministarstva, ali spletom okolnosti drugi put ponavljam istu godinu, pa sam to pravo izgubila. Kod upisa mi je u referadi (a i kod gđe Radoš) rečeno da se to odnosi samo na ovu godinu i da ukoliko sljedeću redovno upišem sve se vraća na staro, tj. upisujem ju bez plaćanja. Nisam uspjela naći nikakav dokument koji bi to potvrdio pa me zanima točnost te informacije jer nije neuobičajena stvarda se pravlnik, referada i funkcioniranje Medicinskog fakulteta ne slažu. Osim toga, pravo na 'iksicu' isto tako nemam, tj. drugim ponavljanjem sam ju izgubila, ali sam i tu dobila identičan odgovor - sljedeće godine se sve vraća na strao pa me zanima istinitost i te tvrdnje. Unaprijed hvala. p.s. Nije prvi put da vam postavljam nekakvo pitanje (svaki puta relevantnije od onih koliko traje studij medicine i kakvi su uvjeti prebacivanja), ali se nadam da ću prvi puta dobiti odgovor. Hvala.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Sve napisano (i u referadi rečeno) je točno. Ukoliko slijedeću godinu upišete redovno ne plaćate školarinu, a i sredstva na X-ici će Vam se dodjeljivati kao prije.

(odgovoreno 2011-03-08)

PITANJE (poslano 2011-01-11)
Zanima me da li je moguće prebacivanje s pbf-a na medicinu?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Prebacivanje nije moguće.

(odgovoreno 2011-01-17)

PITANJE (poslano 2010-12-15)
Pozdrav. Trenutno sam ponavljač 1.godine, kojem je su bila ostala 2 roka iz anatomije, kako sam pao na ispitu 14.12.2010. i znači preostao mi još komisijski za idući ispitni rok. Zanima me da li u slučaju pada postoji mogućnost da nam se odobri još koji izlazak na ispit, i kome se obratiti kako ne bih gubio još jednu godinu zbog ponovnog upisa.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Prema čl. 34 st. 1 Pravilnika o diplomskom studiju Medicinskog fakulteta student može polagati ispit iz istog predmeta najviše četiri puta. Četvrti put ispit se polaže pred tročlanim povjerenstvom. Student koji četvrti put nije položio ispit iz istog predmeta obvezan je u idućoj akademskoj godini ponovno upisati taj predmet.

(odgovoreno 2011-01-06)

PITANJE (poslano 2010-12-01)
Lijep pozdrav!..ovako, ja sam sad maturantica u ekonomskoj školi,a želja mi je medicina. Možda zvuči nelogično i smiješno, ali tako je. Pošto nemam uvjet za upis, jer koliko znam, eliminatorni uvjet su odslušane dvije godine kemije, bilogije i fizike. Stomatološki fakultet me to ne traži ,pa imam šansu upisa. Moje pitanje je da li se mogu , ako upišem stomatologiju, prebaciti na medicinu bez obzira što inače nisam imala uvjete ? Unaprijed zahvaljujem
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Prebacivanje sa Stomatološkog na Medicinski fakultet nije moguće.

(odgovoreno 2011-01-06)

PITANJE (poslano 2010-11-08)
Budici da na sluzbenim stranicama nisam uspjela naci odgovor, molim da mi odgovorite. Da li je za upis na Mef-ZG potrebno pisati jos neki "prijemni", odnosno oblik provjere znanja, osim drzavne mature? Hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Budući da nam pristiže jako puno pitanja vezanih za upis na Medicinski fakultet, a Studentski zbor MEF-a nije zadužen za odgovaranje na ista...moram Vas preusmjeriti na pravu adresu: http://cms.mef.hr/druga.php?grupa=040102000000.

(odgovoreno 2011-01-06)

PITANJE (poslano 2010-10-23)
Na mrežnim stranicama MefZg-a se može naci pravilnik o uvjetima prebacivanju sa drugih medicinskih fakulteta na MefZg ( pravilnik o diplomskim studijima 2010 ), pa mi nije nikako jasno zašto odgovarate na pitanja o uvjetima prebacivanja sa : ¨Uvjeti se određuju za svaku godinu posebno, a određuje ih Dekanski kolegij¨ . Da li to znači da taj pravilnik nije uopće važeći za ovu godinu i da taj dekanski kolegij može pri kraju akademske godine odrediti potpuno drugačije uvjete ? Npr. povečati traženi prosjek sa 3,8 na 4,0 i sl...i tako seznuti studente koji su ciljali na prosjek 3,8 ??? Možda glupo pitanje, ali ste me zbunili sa odgovorima :)
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Prije svega isprika što nisam bio skroz jasan. Tako je, u sklopu Pravilnika o diplomskim studijima navode se Opći uvjeti za prijelaz studenata s drugih medicinskih fakulteta. Teoretski moglo bi se dogoditi da 50 ili više studenata traži prelazak na MEF Zg, ali Dekanski kolegij svake godine u ovisnosti o broju studenata na pojedinoj godini (ne)odobrava prelazak prijavljenih studenata. Tako da se često može dogoditi kako prosjek od 3,8 nije dovoljan zato što se ograniči broj onih koji mogu prijeći a prednost se daje uspješnijima. (odgovoreno 2010-10-27)

PITANJE (poslano 2010-10-14)
Pozdrav. Interesira me koji su uvjeti za upis na višu medicinsku - izvanrednu, kada je natječaj i koliko je financiranje jedne godine??? Hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Ovo su stranice Studentskog zbora MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU, tako da se moraš obratiti na neku drugu adresu. (odgovoreno 2010-10-17)

PITANJE (poslano 2010-10-07)
Pozdrav! Trenutno studiram medicinu u Rijeci (1. godina) i zanima me koji su uvjeti prebacivanja. Trazio sam medju prijasnjim odgovorima odgovor na svoje pitanje ali nisam nasao nista konkretno osim da odluku donosi uprava fakulteta zaduzena za prebacivanje. Ako bi bilo moguce , zamolio bih da odgovor na moje pitanje sadrzava sve uvjete prebacivanja. Hvala na pomoci
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Uvjeti se određuju za svaku godinu posebno, a određuje ih Dekanski kolegij. (odgovoreno 2010-10-17)

PITANJE (poslano 2010-10-07)
Dobar dan. Zanimaju me mogucnosti paralelnog studiranja dvije godine medicinskog fakulteta u zagrebu. Npr 2. i 3. zajedno, 4. i 5. ili obrnutno. Redosljed nije bitan :) Hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Trenutačno tako nešto, koliko je meni poznato, nije ostvarivo.

(odgovoreno 2010-10-17)

PITANJE (poslano 2010-10-02)
pozdrav! Ovaj petak pisala sam prvi ispit na medicinskom fakultetu u zagrebu, i primjetila da se cijeli ispit ispunjava samo olovkom. Zasto se ne vrsi nekakvo potvrdivanje odgovora kemijskom olovkom kao na drugim fakultetima, jer ovako postoji mogucnost da netko drugi iz nekih razloga obrise nas odgovo i stavi neki drugi?
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Nikom nije zabranjeno da sve što je "zacrnio" olovkom još recimo prekriži kemijskom olovkom kako bi se izbjegle bilo kakve eventualne malverzacije. (odgovoreno 2010-10-27)

PITANJE (poslano 2010-09-28)
Student sam stručnog studija sestrinstva u Splitu i zanima me kako po nekom novom pravilniku npr proces zdr.njege iznosi 7 etcs bodova a nemogu upisat 16 bodova iz druge godine jer se tada sluša taj predmet iz prve godine na kojem moram bit prisutan...???pomoc
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Ovo su stranice Studentskog zbora MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU, tako da se moraš obratiti na neku drugu adresu.

(odgovoreno 2010-10-17)

PITANJE (poslano 2010-09-20)
pozdrav! molimm vas da mi odgovorite, kakve su posljedice ako se prenese ispit s nize godine na visu i ne polozi u tijeku vise godine ? puno hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Nije ostvareno pravo upisa u "još višu" godinu.

(odgovoreno 2010-09-20)

PITANJE (poslano 2010-09-18)
Pozdrav!!! Ove godine sam upisala prediplomski i integrirani studij matematike i informatike u Osijeku jer nisam bila upucena da PMF-u Zagrebu, odjel za matematiku takodjer obuhvaca i podrucja iz informatike, tj. sadrzaj i programi su im potpuno identicni sa onima u Osijeku. Pa me zanima kakve su sanse da se drugu godinu prebacim na PMF u Zagreb, odjel matematika? I je li moguce da se prebacim na pocetku drugog semetra ili moram cekati pocetak nove akademske godine? Hvala unaprijed!!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Poštovana, ovo su stranice Studentskog zbora MEDICINSKOG FAKULTETA u Zagrebu. Ne bih te volio krivo informirati pa ti predlažem da se obratiš kolegama sa PMF-a.

(odgovoreno 2010-09-18)

PITANJE (poslano 2010-09-15)
Pozdrav... Zanima me koliko se dugo jedan predmet moze prenositi(radi se o medicinskoj sociologiji) koju sam preni na trecu, pa me zanima moze li se prenositi i na cetvrtu?? hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Predmet koji se prenese na višu godinu studija mora se i položiti do kraja te (više) godine. Konkretno Medicinska sociologija ukoliko je prenijeta na treću, treba se i položiti do kraja treće godine.

(odgovoreno 2010-09-17)

PITANJE (poslano 2010-09-15)
Pitanje vezano uz ovogodišnji dekanski - da li postoji ikakva šansa da se nekako prebaci, recimo tjedan ili dva kasnije? Da li bi se to uspjelo ako se dovoljno ljudi potpiše na kakvu peticiju, ili?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Razumijem frustraciju svih studenata vezanu za ovogodišnji dekanski tj. dodatni ispitni rok. Po svemu viđenom mislim kako će dosta teško doći do toga da se rok prebaci za tjedan ili dva kao što je to bilo prijašnjih godina. Prvotnu ideju o neodržavanju dekanskog roka ove akademske godine uz silne napore uspjeli smo dovesti do ovoga kako je sada (nije idealno ali mislim da je bolje išta nego ništa). Dekan je, naime, ustrajan u tome da dekanski rok mora završiti do 1. listopada (uz iznimke onih predmeta kojima je drugi jesenski rok 23. i 24. rujna). Prema dogovoru od iduće akademske godine u jesenskom ispitnom roku bi trebala biti po 3 obvezna termina (za sve katedre) i time bi se izbjegla "trakavica" i neizvjesnost koja svake godine postoji među studentima. U ime čitavog Studentskog zbora Medicinskog fakulteta svim studentima želim puno znanja, sreće i smirenosti na ispitima koji su im ostali za drugi termin jesenskog ispitnog roka ili u najgorem slučaju za dodatni (dekanski) ispitni rok.

(odgovoreno 2010-09-17)

PITANJE (poslano 2010-09-15)
U slučaju pada godine, ako se polože ispiti na onom dodatnom roku u 11. ili 2. mjesecu, može li se već onda (npr. u 11.mj ili 2.mj.) upisati iduća godina u index, normalno slušati predmete koji tada slijede, i polagati ih?
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Može. (odgovoreno 2010-09-17)

PITANJE (poslano 2010-09-13)
Reliću ono je sramota kakav je izgledao današnji upis na petu godinu... Da se nije moglo nekako drugačije organizirati... sramota!
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Nisam bio prisutan, ali koliko sam čuo doista je izgledalo sramotno. Mislim da nije problem u organizaciji nego više u ljudima koji su se upisivali, a koji će eto jednoga dana biti kolege s kojima ćemo trebati surađivati. Ne želim ni spominjati da su sve mahom studenti 5. i 6. godine koji bi ako ništa drugo trebali pokazati malo zrelosti i poštovanja prema kolegama i fakultetu. Potrebno je istaknuti kako se radilo o manjem broju studenata, ali i to je bilo dovoljno da se ostavi takva ružna slika. (odgovoreno 2010-09-17)

PITANJE (poslano 2010-08-21)
Dobar dan, ovako ja sam ove godine upisao medicinu i zanima me kakve mi se mogućnosti pružaju za razmjenu studenata u stranim zemljama? zanima me znači di se o tome mogu informirati da li postoje kakve razlike između studenata po godinama tj da li više godine imaju prednost kod toga i sl. hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Kolege iz međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske "CroMSIC" će zasigurno moći dati puno više korisnih informacija (http://www.cromsic.com/. (odgovoreno 2010-09-17)

PITANJE (poslano 2010-08-06)
zanima me dali se nakon završene prve godine veterine može prebaciti na medicinu i koji su uvjeti?
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Ne može. (odgovoreno 2010-09-17)

PITANJE (poslano 2010-07-27)
Molim te mozes li mi reci moze li se med.sociologija prebacivati na visu godinu studija?
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Može, uvjet za upis u 3. godinu studija su 57 ostvarenih ECTS bodova. Medicinska sociologija vrijedi 1 ECTS. (odgovoreno 2010-07-28)

PITANJE (poslano 2010-07-25)
Pozdrav..Zanima me dali postoji mogućnost prebacivanja na medicinu s bilo kojeg drugog fakulteta,ili nema nikakvih mogućnosti??
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Eventualno sa drugih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj, ali prema uvjetima koje svake godine određuje Dekanski kolegij.

(odgovoreno 2010-07-28)

PITANJE (poslano 2010-07-17)
molim vas za jednu informaciju, može li se i kako tjelesni prenjeti na višu godinu? hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Koliko je meni poznato potpis iz tjelesnog se mora dobiti u tekućoj akademskoj godini da bi se mogla upisati viša. (odgovoreno 2010-07-19)

PITANJE (poslano 2010-07-16)
Pozdrav, objavljene su sheme za ak.god 10/11. Zanima me što se dogodilo sa informatikom i statistikom?
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Informatika i statistika su sa druge godine prebačene na više godine studija. (odgovoreno 2010-07-19)

PITANJE (poslano 2010-07-11)
Dobar dan! Zanima me kojeg datuma počinje nastava ove godine. Hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):
Prvoj godini 20. rujna, a ostalim godinama 27. rujna. (odgovoreno 2010-07-19)

PITANJE (poslano 2010-07-11)
Jel postoji mogučnost da MefZg za slijedecu godine promijeni bodovanje državne mature ? Meni je preglupo da se selekcija pri upisu vrši na temelju znanja o dijelima pijanom rusa i nadrogiranog francuza ( ovo se odnosi na hrv ). Također je glupo što hrvatski nosi 10% jednako kao kemija, fizika ili biologija, a matematika 150% ! Trebalo bi se HRV staviti 0% ili max. 50%....Znam da ce vjerojatno i slijedece godine ostati isto, ali eto, po mome mišljenju je ipak malo krivo postavljeno bodovanje...
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Osobno se mogu složiti sa nekim stvarima koje ste naveli. Fakultet nije taj koji određuje "pravila igre" vezana za državnu maturu, ali sam siguran kako će Uprava reagirati da se iduće godine neke stvari vezane za bodovanje državne mature modificiraju i unaprijede.

(odgovoreno 2010-07-19)

PITANJE (poslano 2010-07-09)
imam jedno pitanje.ja sam studentica 3.godine na medicinskom fakultetu u splitu i zanimaju me uvjeti vezani uz prebacivanje u zagreb.uglavnom da li mi možete reći koliko se okvirno ljudi prebacuje svake godine i koji su otprilike prosjeci potrebni za prebaciti se(znam da je min 3.8 ali koliko otprilike u praksi to mora biti)unaprijed hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Sve ovisi o odluci Dekanskog kolegija vezanoj za prebacivanje studenata u pojedinoj akademskoj godini.

(odgovoreno 2010-07-09)

PITANJE (poslano 2010-07-08)
Dobar dan!Ove godine upisujem fax.Ostvarila sam pravo upisa na pmf(biologija i kemija),a željela bi se 2.godine prebaciti na medicinu.Je li to ikako moguće?Koji su uvijeti prebacivanja?Potrebno je ponovo pristupiti ispitima državne mature?Hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Tako je. Prebacivanje nije moguće. Ukoliko biste željeli upisati Medicinski fakultet morali biste ponovno pristupiti državnoj maturi.

(odgovoreno 2010-07-09)

PITANJE (poslano 2010-07-07)
Na planu nastave za sljedeću ak. godinu 2010/2011 koji je objavljen na lms-u se spominje nekakva stručna praksa u iznosu od 40h na svim godinama. Zna li se nesto vise o tome?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Sve vezano za ovu temu imate na "dr. student".

(odgovoreno 2010-07-09)

PITANJE (poslano 2010-07-03)
Pozdrav! Kako izgleda uvjet za upis u drugu godinu s obzirom da su ukinuta dva izborna predmeta, odnosno koliko nose ECTS bodova svaki od predmeta prve godine?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Popis predmeta i broj ECTS bodova koje pojedini predmet nosi su prikazani na službenim stranicama Fakulteta. Uvjet za upis u drugu godinu studija je ostvarenih 57 ECTS bodova, a promjene koje su nastale u tijeku akademske godine (smanjivanje broja izbornih predmeta) će biti prilagođene.

(odgovoreno 2010-07-09)

PITANJE (poslano 2010-06-30)
Imam jedno pitanje i moram priznat da svatko koga sam pitala ima drugi odgovor, stoga Vas molim da pomognete. Ja sam studentica prve godine medicine i imam jednu hipotetsku situaciju! ukoliko izađem 3 puta na jedan predmet i ostane mi kojim slučajem 1 rok u sljedećoj akademskoj godini, pribrajaju li se njemu nova 4 ili imam u toj novoj akademskoj godini samo taj 1 rok koji mi je ostao? vjerujem da nisam jednia koju muci ovo pitanje, a nitko bas ne zna precizan odgovor. unaprijed hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Iz činjenice da niste iskoristili sva 4 izlaska, dakle niste položili jedan od ispita u tekućoj akademskoj godini proizlazi da upisujete pad godine (barem na 1., 2. i 3. godini gdje je za upis više godine potrebno 57 ostvarenih ECTS bodova).

Upisom pada godine na raspolaganju imate onaj broj rokova koji Vam je preostao od prethodne godine (ako ste izašli 3 puta na ispit, preostaje Vam još 1 izlazak). Uvjet za dobivanje prava na izlazak na 4 nova ispitna roka je odslušan predmet (po 2. put) u ponovno upisanoj studijskoj godini.

Nadam se da sam dobro razumio Vaše pitanje, ukoliko je potrebno dodatno objašnjenje slobodno se javite na szbor@mef.hr .

(odgovoreno 2010-07-03)

PITANJE (poslano 2010-06-27)
Bivša sam studentica medicinskog fakulteta, koji sam upisala 2001./2002. godine. Htjela bih pronači neke svoje kolege, ne sijećam se nekih prezimena pa me zanima gdje bih mogla naći popis upisalih na Medicinski fakultet u Zg u navedenoj akademskoj godini? Bila sam na opciji ARHIVA, no izgleda da stranica nije kompletirana, jer mi ništa nije izbacilo. Možete li mi ikako pomoči u traženju navedenog. Bila bi Vam od srca zahvalna!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Mislim da biste za dobivanje takvih podataka morali osobno doći na Fakultet, ali nisam siguran ni da biste onda mogli dobiti uvid u to što tražite (Zakon o zaštiti osobnih podataka).

(odgovoreno 2010-07-09)

PITANJE (poslano 2010-06-21)
Jeli je studentima medicine obavezan ili izborni predmet tjelesni odgoj?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Obavezan na prvoj i drugoj godini.

(odgovoreno 2010-06-29)

PITANJE (poslano 2010-06-16)
Da li postoji mogućnost prebacivanja s veterinarskog fakulteta u Zagrebu na medicinski u Zagrebu?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Ne postoji.

(odgovoreno 2010-06-16)

PITANJE (poslano 2010-06-15)
Pozdrav, molim vas da mi pomognete uvezi sljedećeg problema. Naime ja sam upisala fax prije bolonje. Neko vrijeme iz osobnih razloga nisam mogla studirati i tako sam dogurala do bolonje. Moja pogreška je što nisam tražila mirovanje misleći da ću moći studirati. Sve u svemu zanima me hoću li moći diplomirati ukoliko mi ostane manje od semestra izvan granice od 12god. koliko može trajati studij. Primjetila sam da se nekim starijim generacijama studij produživao i do 14god.Također sam primjetila čitajući pravilnike da po novom student mora imati određen broj ects bodova za diplomu,pa me zanima kako ću ih ja skupiti ako sam pola studja davala ispite po starom tj bez bodova, a sad pola po novom. Sve u svemu imam puno nedoumica, a nitko mi ne može dati potpun odgovor. U tom smislu obraćam se Vama i molim Vas da mi pomognete u traženju tumačenja. Puno hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Predlažem da se obratite voditeljici studentske referade gđi. Josipi Radoš na mail: josipa.rados@mef.hr.

(odgovoreno 2010-06-16)

PITANJE (poslano 2010-05-27)
hajde Danko učinite nešto da drugi turnus iz radiologije na Rebru ne mora pisati pismeni! Ne želimo da nam ga uvedu jer prvi turnus iz iste ga uopće nije imao niti ostale nastavne baze ga nemaju!!! hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

U nastavnom planu (2009./2010.) za Radiologiju pod točkom "Način provjere znanja" jasno piše: "Znanje se provjerava praktičnim i usmenim ispitom." Dakle, nema riječi o bilo kakvom pismenom ispitu. Nitko od studenata nije dužan polagati bilo kakvu pismenu provjeru znanja niti bi bilo kakav oblik pismene kontrole smio utjecati na konačnu ocjenu koja se treba formirati na temelju praktičnog i usmenog ispita. Ukoliko se dogodi suprotno molim Vas da se obratite studentskom pravobranitelju kolegi Ivanu Domazetu (ivandomazet@yahoo.com).

(odgovoreno 2010-05-28)

PITANJE (poslano 2010-03-03)
Prošle sam godine upisao medicinski fakultet u Rijeci i tamo sam zamrznuo status zbog nekih problema.Mene sad zanima da li se mogu prebaciti u Zagreb ? Status sam zamrznuo odmah na početku ak.godine i nisam dakle ni jednom ispitu pristupio,nego sam u biti samo upisao fax. Znam za ona klasična pravila prebacivanja,al ovo je specifična situacija :)
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Prebacivanje na prvoj godini studija nije moguće.

(odgovoreno 2010-03-14)

PITANJE (poslano 2010-03-03)
Da li MefZg prima ove godine 240 ili 300 studenata kao prošle godine ?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

300 studenata. 250 uz potporu MZOŠ, te 50 za vlastite potrebe (uz plaćanje).

(odgovoreno 2010-03-04)

PITANJE (poslano 2010-02-26)
Da li je studentima medicine obavezan ili izborni predmet tjelesni odgoj???
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Na prve dvije godine je obavezan.

(odgovoreno 2010-03-04)

PITANJE (poslano 2010-02-26)
bok, cula sam nesto o besplatnom studiju medicine uz potporu ministarstva ali ne znam o cemu se doista radi. mozete li mi objasniti o kakvoj je potpori rijec i koji su uvijeti za dobiti tu potporu. hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Stvar je vrlo jednostavna. Naime, Fakultet u iduću akademsku godinu upisuje 300 studenata, od toga prvih 250 studenata po rang-listi (rezultati državne mature) studirat će uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (neće plaćati studij), dok će preostalih 50 po rang listi sami financirati svoje studiranje.

(odgovoreno 2010-03-04)

PITANJE (poslano 2010-02-26)
poštovani, ja sam srednjoskolka, jos uvijek ali ubrzo idem na fakultet i htjela bih upisati medicinu u zagrebu. ako ne upadnem u zg ali upadnem npr na medicinu u rijeku mogu li se pocetkom prvog semestra prebaciti u zg? unaprijed hvala mia
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Konkretan odgovor ne mogu nažalost dati. Početko prvog semestra sigurno ne, ali nakon prve godine možda. Sve ovisi o odlukama Uprave fakulteta vezanih za prebacivanje studenata koje se donose za svaku akademsku godinu posebno.

(odgovoreno 2010-03-04)

PITANJE (poslano 2010-01-21)
Molim vas da mi odgovorite postoji li ikakvo pravilo o odbijanju ocjene? Smije li se to i je li svaki ispitivač dužan dopustiti studentu tu mogućnost ili to uopće nije dozvoljeno? Hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

U članku 41., stavak 5. Pravilnika o dodiplomskom studiju MEF-a piše: "Nakon položenog ispita i završenog ispitnog postupka, student nema pravo odbiti dobivenu ocjenu."

Dakle...Nigdje u Pravilniku nije navedeno da se ocjena može odbiti, ali isto tako nije navedeno ni da se tijekom ispitnog postupka ne može odbiti nego samo kao što je prije napisano.

Moje tumačenje toga je da se ocjena u tijeku ispitnog postupka može odbiti.

(odgovoreno 2010-01-24)

PITANJE (poslano 2010-01-16)
Mislim da je ovo pitanje vec negdje bilo al eto...upisala sam studij uz placanje i zanima me na koji nacin se moze osloboditi skolarine...da li je to 100 posto prosjekom 4,5 ili se slaze nekakva lista od 10 % najboljih prosjeka....jer cula sam obje varijante...unaprijed hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Dekanski kolegij za svaku akademsku godine (zasebno) odlučuje o tome hoće li se studenti moći oslobađati školarine i ako da po kojim kriterijima. Prijašnjih par godina je bila praksa da se oslobađaju najbolji studenti, koji studiraju uz plaćanje, po prosjeku na pojedinoj godini.

(odgovoreno 2010-01-17)

PITANJE (poslano 2010-01-16)
položio sam prijemni na mef u zagrebu i osijeku prošle godine ali nažalost nisam upao,pa sam upisao veterinu.Idalje želim na medicinu kako upisati obzirom na državnu maturu,možete li mi dati upute,hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Predlažem ti da pogledaš http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3135, tamo ćeš pronaći publikaciju Državna matura 2009./2010. i prijave za upis na studijske programe gdje su sadržane sve informacije o upisu na studijske programe, pa tako i na Medicinski fakultet u Zagrebu.

(odgovoreno 2010-01-18)

PITANJE (poslano 2010-01-07)
jel se zna sto novo po pitanju ukidanja staza za starije generacij(koji su upisali fax prije 2009/10)?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Nažalost još ništa. Kada bude bilo kakvih novosti pravovremeno ćemo Vas informirati o tome.

(odgovoreno 2010-01-08)

PITANJE (poslano 2009-12-23)
Ponovo pitanje na odgovor Danka Relica od 9.9.2009. i pomenutog Zakona o osobnim podacima. Pa sta predstavljaju Spomenice fakulteta i godisnjaci istih. Pa imamo ih puno. Zasto kriti da je neko diplomirao ili doktorirao... Ja trazim poznanika Jordanca lekara, koji je zavrsio Vase Sveuciliste, tj. medicinu u Zagrebu. Covek mi je pomogao.Kradja osobnog notesa pre vise godina i vreme su ucinili da se ne sjecam punog imena. Put me je naveo u Aman, a ja bez njegovog punog imena ne mogu da ga nadjem....Zar je toliko tesko samo orgovoriti da li je za vrijeme od 1968 do 1973. stampana spomenica ili ne. Ja sve nadjem pa cu i to. Pozdrav Z. M. ILIC, sa beogradskog Sveucilista. gigant@sezampro.rs
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Budući da ja nisam ovlašten davati bilo kakve informacije vezane uz Vaš upit moram Vas uputit na voditeljicu referade Medicinskog fakulteta gđu. Radoš (josipa.rados@mef.hr), koju sam već prije kontaktirao vezano uz Vaše pitanje i koja mi je dala odgovor kako sam Vam i prenio.

(odgovoreno 2010-01-05)

PITANJE (poslano 2009-12-11)
Pozdrav! Zanima me postoji li ikakav plan studentskog zbora da se bavi pitanjem pravilnika o dobivanju specijalizacija?Ako vam nije poznato prema sadašnjem pravilniku na samom razgovoru može se skupiti 3 puta više bodova nego prosjekom 5,0 tijekom 6 godina obrazovanja? Budući mi kao stažisti nemamo svoju "udrugu" niti ikakvu mogućnost pobune putem službenih organa, a vama kao uskoro budućim liječnicima je ovo pitanje također od presudne važnosti, mislim da bi bilo dobro pokrenuti inicijativu za promjenu navedenog pravilnika. Pravilnik koji je sada na snazi pogoduje korupciji u zdravstvu, dodjeljivanju specijalizacija po političkoj i rodbinskoj podobnosti a ne po objektivnim kvalitetama kandidata. Naravno da razgovor mora nositi određeni broj bodova ali sadašnje stanje je jednostavno smiješno. Hvala! Prilažem link na kojem je analiziran novi pravilnik. http://upzh.hr/v1/content/view/88/124/
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Studentski zbor se bavi prije svega studentima, zaštitom studentskih prava i interesa, a moram priznati da se detaljnije pravilnicima za pripravnički staž i specijalizaciju nismo bavili. U svakom slučaju shvaćam i razumijem problematiku i mislim da prostora za intervenciju svakako ima. Stoga bih Vas pozvao da se javite na mail szbor@mef.hr kako bi se dogovorili da dođete na jednu od sjednica Studentskog zbora i, s obzirom na svoju upućenost i dobru volju, pomognete pri izradi eventualnog konstruktivnog prijedloga prema nadležnim institucijama.

(odgovoreno 2010-01-05)

PITANJE (poslano 2009-11-27)
pozdav Studiram u drugom gradu medicinu. Prosle godine sam bila na parcijali,a ove godine cu ostvariti(nadam se :))uvjet za upis u visu godinu pa me zanima jel prijasnji upis parcijale eliminirajuci za prebacaj u Zagreb ili ovisi o tome koliko i kakvih studenata se prijavi za prebacaj? unaprijed hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

U jednom od prijašnjih odgovora sam naveo uvjete za prebacivanje na Medicinski fakultet u Zagrebu. Nažalost, morat ću Vas razočarati jer je jedan od uvjeta da student nije ponavljao niti jednu godinu studija.

(odgovoreno 2009-11-29)

PITANJE (poslano 2009-11-22)
Pozdrav! Zanima me kad ce biti objavljeno koliko pojedini ispit na petoj godini donosi ECTS bodova i koji ce bit uvjet za sestu godinu? Takoder, sto je s izbornima na petoj godini?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Što se tiče predmeta na petoj godini, ECTS bodovi su raspodijeljeni kako slijedi:

- Pedijatrija - 13

- Fizikalna i rehabilitacijska medicina - 2

- Kirurgija - 11

- Kirurgija dječje dobi - 1

- Anesteziologija i reanimatologija - 4

- Urologija - 2

- Medicinski engleski - 1

- Otorinolaringologija - 6

- Ortopedija - 4

- Maksilofacijalna kirurgija sa stomatologijom - 2

- Ginekologija i opsterticija - 12

- Izborni predmet - 2

Uvjeti za upis šeste godine još nisu definirani, Studentski zbor će se u razgovorima vezanim za tu temu zauzeti da broj ECTS bodova bude takav da se, koliko je moguće, zadrži model po kojem se do ove akademske godine upisivala šesta godina. Položena 2 od 3 "velika" predmeta (Ginekologija, Kirurgija, Pedijatrija), 3 od 6 "malih" predmeta te Medicinski engleski i izborni predmet.

(odgovoreno 2009-11-25)

PITANJE (poslano 2009-11-09)
Poštovani, zanima me tko je na vašem fakultetu pravobranitelj/ica?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Studentski pravobranitelj je kolega Ivan Domazet kojega možete kontaktirati na mail: pravobranitelj.mef@gmail.com

(odgovoreno 2009-11-11)

PITANJE (poslano 2009-11-05)
bok, dajte nešto sredite oko ovih izbornih predmeta..svi smo ogorčeni zašto uopće postoje i oduzimaju nam vrijeme, a vi kao predstavnici studenata šutite! nekome od predavača očito odlično paše koja kuna viška u džepu od satnice i uspijevaju to sve zataškati. bravo studentski zbor!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Izborni predmeti su dio sadržaja studijskog programa sveučilišta u Zagrebu i postoje u svim sastavnicama sveučilišta. Statut zagrebačkog sveučilišta čl. 67. (2) glasi: "U pravilu izborni predmeti trebaju pokrivati najmanje 15% ECTS bodova za preddiplomske, 20% ECTS bodova za diplomske i 50% ECTS bodova za poslijediplomske studijske programe."

Na našem fakultetu izborni predmeti pokrivaju (samo) 10% ECTS bodova za integrirani preddiplomski i diplomski studij.


Osobno smatram da je jedina stvar vrijedna rasprave vezana za izborne predmete način njihova odabira, kod nas na fakultetu, a tu definitivno postoji prostor za modifikaciju i napredak.

(odgovoreno 2009-11-06)

PITANJE (poslano 2009-10-30)
Pozdrav! A kaj je to s druge prebačeno na šestu?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Medicinska statistika, Medicinska informatika i izmijenjen je Uvod u znanstveni rad.

(odgovoreno 2009-11-01)

PITANJE (poslano 2009-10-20)
ej bog, da li vi znate možda koliko koji kolegij na drugoj godini nosi ECTS bodova pošto su sad one predmete prebacili na šestu godinu a na linku za drugu godinu su stari podaci... hvala puno, Lana
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Fiziologija = 21

Imunologija = 4

Temelji neuroznanosti = 9

MKBK 2 = 8

Histologija i embriologija = 10

Medicinska sociologija = 1

Medicinski engleski = 1

Izborni predmeti = 6

 

(odgovoreno 2009-10-28)

PITANJE (poslano 2009-10-13)
Bok. Zanima me ima li kod nas na faksu udruga koja u svom programu sadrži tečak znakovnog jezika. Hvala unaprijed ;)
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Ne postoji udruga, ali postoji tečaj znakovnog jezika za studente medicine.

(odgovoreno 2009-10-29)

PITANJE (poslano 2009-10-11)
Halo! Studiram medicinu u Erlangenu (Njemacka) i sad sam u 5. godini (9. semester). Sesta godina je kod nas tzv. "Praktisches Jahr" (prakticna godina iz 3 tercijala) i eventuelno mislim jedan tercijal (4 mjeseca) u Splitskoj bolnici da absolviram. Ja ne znam kod koga da se javim radi tocnijih informacija. Mozda mi Vi mozete pomoci. Lijep pozdrav Christian
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Predlažem ti da posjetiš web Medicinskog fakulteta u Splitu (http://www2.mefst.hr/) i tamo potražiš potrebne kontakte i informacije.

(odgovoreno 2009-10-13)

PITANJE (poslano 2009-10-02)
bok... jel mi se može objasnit nova stavka po kojoj ako ponavljaš dvaput godinu i ne ostvariš 35ects gubiš pravo daljnjeg studiranja??? i kome se obratit za informacije?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Prema članku 60. Pravilnika o diplomskom studiju osoba, između ostalog, gubi status studenta ako dvije uzastopne akademske godine ne ostvari barem 35 ECTS bodova. Ova odluka je na snazi od 7. listopada 2008. godine, tako da se ne bih složio s tim da je nova. Za sve dodatne informacije možete se obratiti referadi fakulteta.

(odgovoreno 2009-10-02)

PITANJE (poslano 2009-09-21)
kada ce se na netu moci naci planovi i programi za nastavnu godinu 2009/2010? prosle godine u ovo vrijeme su vec bili postavljeni a ove godine jos nista.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Ne mogu precizno odgovoriti na ovo pitanje jer sve ovisi o katedrama.

(odgovoreno 2009-09-23)

PITANJE (poslano 2009-09-10)
bok, evo ja sam jos u sredjnoj i idem u medicinsku skolu, zelja mi je upisati medicinu, no svi govore da je gotovo nemoguce se upisat na medicinu zbog toga sto sam medicinska skola i jer nisam imala biologiju, fiziku i kemiju sve 4 godine .. znam da je to jako tezak fakultet i da se treba jako puno odricati.znam da vecina osoba koja upisuju medicinu su zavrsile ugl gimnaziju ( iako je i njima se tesko upisat nama jos teze) .pa nego imali nade za nas negimnazijalce? i sad jos to sto je tu drzavna matura, hoce li med fakulteti traziti uz to prijemne (tako sam cula)?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Nemojte nikada odustajati, naravno da ima nade za sve. Ja, osobno, imam kolege na godini koji nisu išli u gimnaziju i odlični su studenti koji uspješno polažu ispite. O promjenama vezanim za državnu maturu bit ćete pravoremeno informirani. Sretno

(odgovoreno 2009-09-23)

PITANJE (poslano 2009-09-08)
Niste mi odgovorili na postavljeno pitanje ni gdje hih mogla naci spisak stranih studenata iz Jordana... Mr. ZMI
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Poštovana, nažalost (ne znam iz kojeg razloga) Vaš pitanje nije nam niti pristiglo.Zakonom o zaštiti osobnih podataka fakultet Vam nije u mogućnosti dati takve podatke.

(odgovoreno 2009-09-09)

PITANJE (poslano 2009-09-05)
KOLIKO TRAJE GOD STUDURANJE MEDICINSKOG FAKULTETA
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Studij medicine traje 6 godina, odnosno 12 semestara, a može se pohađati samo kao redoviti studij.

(odgovoreno 2009-09-07)

PITANJE (poslano 2009-09-05)
Pozdrav,ove godine sam upisala medicinu,predavanja uskoro pocinju pa me zanima,sto se tice knjga,skripti i sl., kada cemo znati sto nam sve treba? Brine me dali cu stici na vrijeme sve nabaviti. Hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Bez panike, imat ćete na raspolaganju sasvim dovoljno vremena i kada počne nastave da pribavite sve što Vam je potrebno.

(odgovoreno 2009-09-07)

PITANJE (poslano 2009-08-23)
Pozdrav, ove sam godine upisala 1. godinu medicine bez plaćanja. zanima me da li se svake godine rade nove rang liste prema uspjehu za plaćanje i na koji način se može dogoditi da student koji je upisao medicinu bez plaćanja izgubi to pravo? unaprijed hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

          Ne rade se svake godine rang liste prema uspjehu, nego studenti koji su upisali fakultet uz potporu Ministarstva ne gube tu potporu tijekom svih 6 godina ukoliko redovno polažu nastavne godine.  Ali na  temelju članka 58. stavka 2. Pravilnika o dodiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu "Student može samo jedanput ponovno upisati istu godinu uz potporu Ministarstva."

(odgovoreno 2009-09-01)

PITANJE (poslano 2009-07-12)
Ima li kakvih promjena za iduću godinu u vezi sheme turnusa i odvijanja nastave za 4.godinu? Psihološka je opet koliko vidim na shemi, mislim da to više (hvala Bogu) nećemo imati? Hvala ti na odg.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Na 4. godini neće doći do značajnijih promjena što se tiče odvijanja nastave, te sheme turnusa! Naime, ne radi se o Psihološkoj medicini nego o Psihijatriji koja se normalno sluša na 4. godini.

(odgovoreno 2009-07-12)

PITANJE (poslano 2009-06-26)
pozdrav, dali je kasno ako sa 31 god počinjem studirati medicinu? hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Nikad nije kasno. :)

(odgovoreno 2009-06-27)

PITANJE (poslano 2009-06-18)
zanima me da li ce biti nekih promjena u shemi turnusne nastave za 3. godinu za sljedecu akademsku godinu ili ce biti ista kao ovogodisnja za 3. godinu. Hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Do sada se na Povjerenstvu za nastavu nisu spominjale promjene sheme turnusne nastave za 3. godinu, a ukoliko do toga dođe pravoremeno ćemo Vas obavijestiti o tome na našim stranicama dr.student .

(odgovoreno 2009-06-23)

PITANJE (poslano 2009-06-05)
student sam medicine u drugom gradu i jednu godinu sam bio na parcijali,pa bi me zanimalo koji su uvijeti za prebacaj na medicinski fakultet u zg?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Uvjeti su sljedeći:

- ukupan broj studenata koji mogu prijeći s drugih medicinskih fakulteta utvrđuje za svaku akademsku godinu Dekanski kolegij

- da student koji se želi prebacit mora imati položene ispite i zadovoljene druge uvjete za upis u višu godinu studija na matičnom fakultetu

- da nije ponavljao niti jednu godinu studija

- da ima prosjek ocjena položenih predmeta studija min. 3,8

- da je položio ispite koji su prema nastavnom planu Medinskog fakulteta u Zagrebu utvrđeni za neprenosive ispite

- ako postoji više studenata od broja koji je utvrdio Dekanski kolegij, a koji se žele prebaciti na MEF Zg, te koji ispunjavaju sve gore navedene uvjete prednost imaju pristupnici koji su postigli bolji opći uspjeh na matičnom faksu s kojeg prelaze

- pri izračunavanju prosjeka općeg uspjeha studija uzimaju se u obzir ocjene svih položenih ispita na fakultetu s kojeg se traži prijelaz vrednovane prema ECTS sustavu

- zahtjev za prijelaz studenata predaju se od 1. - 30.9. tekuće godine Tajništvu fakulteta u Zagrebu

- uz obrazloženi zahtjev, student je dužan priložiti: indeks, potvrdu o položenim ispitima i ocjenama, izjavu fakulteta da student ispunjava uvjete za redoviti upis u isuću godinu studija,domovnicu!

- studenti koji odlukom deknskog kolegija steknu pravo prijelaza mogu se na Fakultet upisati u roku 3 dana po donošenju navedene odluke

Nadam se da sam ti pomogao, sretno!

(odgovoreno 2009-06-06)

PITANJE (poslano 2009-05-26)
hoće li ove godine biti dana druzenja i sporta?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Mi, kao predsjedništvo SZ-a, nismo dobili nikakve informacije o održavanju dana druženja i sporta ove godine.

(odgovoreno 2009-06-09)

PITANJE (poslano 2009-05-19)
Čula sam da se ipak možda neće ocjenjivati propedeutika na trećoj godini,a bilo je rečeno da hoće i tako piše na studomatu.Da li je to istina?Što možemo napraviti da se ipak ocjenjuje? Mislim da to nije pošteno s obzirom na dužinu trajanja samog predmeta,a i uglavnom dobijemo svi dobre ocjene koje nam trebaju za ostvarivanje stipendija i drugog.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

     Poštovana kolegice, službeno Vam ne mogu ništa reći jer još nismo obavili razgovore s Upravom fakulteta. Mogu samo reći da će stav Studentskog zbora, u razgovorima o toj temi biti taj da ćemo tražiti da se Klinička propedeutika ove godine zbog trenutačne situacije, NE ocjenjuje.

     Kao prvo unatoč tome što predmet relativno dugo traje (iako ga imamo samo jednom tjedno) da bi se mogla formirati neka objektivna ocjena ispit bi trebao biti standardiziran, dakle jednak za sve što ovdje nije slučaj. Nažalost, postoji znatan broj voditelja vježbi iz Kliničke propedeutike koji na ispitu provjeravaju znanje Interne medicine (koja se sluša tek na 4. godini) i mnoge stvari koje ne spadaju u domenu Kliničke propedeutike, a da ne govorim o tome kako postoje i oni koji studente iz svoje grupe nisu niti upoznali (što je po meni žalosno, ali je tako i pokušat ćemo utjecati da se to u budućnosti događa što rjeđe).

     Ne bih ulazio u to jeli to pošteno ili ne, ali činjenica je kako se ovaj predmet prijašnjih godina nije ocjenjivao. Recimo, meni bi osobno (pretpostavljam i Vama) odgovaralo da se predmet ocjenjuje (imam odlličnu voditeljicu koja od nas ne traži ništa više od anamneze i statusa, te čistog logičkog razmišljanja i zaključivanja), ali treba gledati situaciju malo šire i uzeti u obzir stanje svih studenata koje nije baš sjajno.

     Mislim da je puno bitnije od pitanja ocjenjuje li se propedeutika ili ne, pitanje koliku smo količinu znanja i vještina stekli u nečemu što je temelj svakog kliničkog pregleda pacijenta, a što će veliku većinu nas pratiti tijekom čitavog našeg radnog vijeka i biti nam vrlo potrebno.

     Nakon razgovora sa Upravom fakulteta novosti u vezi ove teme bit će objavljene na našim stranicama.

(odgovoreno 2009-05-20)

PITANJE (poslano 2009-05-13)
Postovani, da li modul iz farmakologije pocinje tjedan dana ranije? Kruze price o tome. Molim Vas odgovor sto prije jer planiram odlazak u inozemstvo! Ako je istina, zasto se mijenja to u zadnji cas? Hvala!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Iz referade smo dobili odgovor kako moduli počinju po shemi!

(odgovoreno 2009-05-20)

PITANJE (poslano 2009-04-19)
Koliko traje medicinski fakultet???
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Medicinski fakultet "traje" od 1917. godine, dakle pune 92 godine.:) Ali pretpostavljam da se pitanje odnosi na trajanje nastave dodiplomskog studija Medicinskog fakulteta koje iznosi 12 semestara iliti 6 akademskih godina.

(odgovoreno 2009-04-20)

PITANJE (poslano 2009-03-25)
Nemogu naći taj podatak pa vas molim da mi odgovorite jeli istina da ako student da u roku prve tri godine ne mora plaćati subvenciju za naredne godine Zahvalan roditelj
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Ovaj podatak je netočan. Naš fakultet ima praksu da najboljim studentima (onima sa ukupnim prosjekom od minimalno 4,5) koji su upisali fakultet za osobne potrebe (tj. uz plaćanje školarine) na kraju godine vrati uplaćenu školarinu za upravo završenu akademsku godinu.

(odgovoreno 2009-03-26)

PITANJE (poslano 2009-03-23)
Kako se prijavljuju putem studomata P-1 i, kad se to položi, P-2 ispit iz patologije? Vrijedi li sustav 3+1 izlazaka na ispit za P 1 i 2 zajedno ili student ima pravo izaći 4 puta na svaki posebice ?hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

P1 se ne prijavljuje putem studomata, nego u tajništvu Zavoda. Za P1 ne vrijedi sustav 3+1, dakle može se izlaziti 4 i više puta. P2 se prijavljuje putem studomata i za njega vrijedi sustav 3+1.

(odgovoreno 2009-03-23)

PITANJE (poslano 2009-03-23)
Zašto se ukinula rubrika "parliament" na web-u našeg faksa? Mali podsjetnik- tamo se moglo uputiti pitanje izravno bilo kojem od prof.ili tajništvu.. Ukinućem istoga smanjila su se studentska prava na dobivanje informacija!
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Nisam siguran da znam odgovor na ovo pitanje, ali mislim da je za tzv. "Parliament" bio zadužen Studmef.

(odgovoreno 2009-03-23)

PITANJE (poslano 2009-03-20)
Ne mogu, a da ne pohvalim kolegu Relića za sve što je učinio i za sve aktivnosti za koje će još biti zaslužan!:-) Treća je godina konačno dobila svog pravog predstavnika i tribuna :-) Neka se i glas naroda čuje! :-) Mislim da se dosta gazilo po pravima studenata- i to ne samo od strane birokracije već i od sebičnih pojedinaca. Uspjeli smo odvagati i djelomično realizirati neke od prioriteta, premda smatram da bi se možda po pitanju obrane studentskih prava trebali ugledati na druge fakultete koji se neusporedivo češće bune tražeći svoja prava. Konkretno "naš" slučaj- izborni predmeti u vrijeme ispitnih rokova! Gdje to ima? I to smo kao prva generacija kojoj su to uveli. Svi smo bili ogorčeni između sebe, a prema "nadležnima" nije upućena nikakva žalba! (ispravi me molim te ako je) Osobno smatram da izborni predmeti kao takvi apsolutno nemaju smisla. Niti je nastavno osoblje raspoloženo tamo gubiti dane (samo gledaju kako će nas se što prije riješiti po kratkom postupku) niti studenti. Umjesto njih predlažem uvesti neki praktični rad jer, kako ispada, necemo imati staž, a mislim da je takva vrsta prakse jako potrebna mladom budućem doktoru, a ne proučavati "kako gosp.Horvat ide doktoru" ili sl. Nadalje, nema čovjeka koji nema negativno iskustvo s referadom/-ama. Postoji anegdota da je dotična tajnica u referadi na Šalati izjavila da joj se smuči život kad vidi studenta!? Pa sto onda takva gospođa radi tamo!? Treba nova postava definitivno. Niti obavljaju svoj posao kako treba, a bogme niti korupcije ne fali. Napravite anketu medju studentima pa će se jasno vidjeti o čemu pričam. Ima inicijativa koliko hoćeš, samo mnogo je stvari zapravo javna tajna i o njima se šuti. Gleda se uglavnom svoja korist. Svi bi kao htjeli nekakve promjene, ali nitko ne želi preuzeti odgovornost. Zato ne mogu sakriti oduševljenje da konačno netko aktivno radi na rješavanju tekućih problema treće godine, a ne da imamo predstavnika na 6oj god koji ne zna što se polaže, a kamoli probleme. Želim te ohrabriti Danko da, iako postoje svakakvi ljudi: i koji se neće pomaknuti da se neke stvari promijene nego se samo žale i žale, i koji misle da na ovom svijetu postoji samo knjiga i učenje- nemoj se obeshrabriti i dati se da ti zamažu oči svim i svačim! Nastavi samo tako dalje osluškivati što muči ljude oko tebe i nastojmo svi skupa konačno da se nešto promijeni! I bit će velikih rezultata bez sumnje! Hvala ti još jednom za sve! Svaka ti cast :-)
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Hvala ti puno na ovome, puno mi to znači! ;) Svjestan sam ja svih stvari koje su ovdje navedene, ali ponekad je dosta teško ići, na neki način, protiv "sustava" i nekakvih ustaljenih "pravila" i običaja koje su već godinama svi pokorno slušali i poštovali ih. Nije to lako promijeniti preko noći, no ja mislim da smo na pravom putu!

Što se tiče izbornih predmeta ove godine su prošli kako su prošli, djelomično našom krivnjom (nije upućena nikakva žalba imaš pravo), djelomično krivnjom Uprave. Što se toga tiče mogu ti samo obećati da ćemo pokušati sve da se do slijedeće godine to nekako modificira. Ja sam svjestan toga da nikada ne mogu svi biti zadovoljni, pa sam isto tako siguran da sad ima onih koji su oduševljeni ovakvim načinom održavanja izbornih jer nastava neće trajati "do kraja" srpnja kao recimo prošle godine. U potpunosti razumijem i one koji bi "pošteno" htjeli odraditi izborne predmete bez ikakvih obveza prema drugim predmetima. Smatram da u dogovru s Upravom treba naći nekakav kompromis i siguran sam da ćemo u tome i uspjeti.

Kako se ukida staž, na fakultetu se priprema promjena kurikuluma te uvođenje jednog predmeta koji bi se održavao tijekom godine (nešto slično principu po kojem se održava Engleski) i koji bi bio orijentiran pretežno na prakični rad. Održavao bi se već od prve godine tijekom svih 6 godina uz stalno obnavljanje znanja od prijašnjih godina. Mi, kao Studentski zbor, sudjelujemo u Radnoj skupini o promjeni kurikuluma te se nadam kako ćemo uspjeti svojim savjetima i iskustvima pridonijeti što većoj kvaliteti tog predmeta na zadovoljstvo svih. Još bi ovdje bilo potrebno napomenuti kako se generaciji 2009./2010. koja će tek upisati fakultet definitivno ukida staž, dok za "nas" bolonjce još nije donesena konačna odluka.

Referada!? Ne bih komentirao anegdote jer njih na našem fakultetu doista ima svakakvih, no vrlo malo istinitih. Ja se, osobno, ne mogu "pohvaliti" da sam u referadi imao neugodnih iskustava. Ako je tome tako, pozivam sve studente koji imaju neugodnih iskustava s referadom, te rad iste smatraju neprimjerenim i neprofesinolanim da nam se obrate s konkretnim problemima.

Izabrali ste me na izborima, pa smatram da je nekako logična stvar da ću to vratiti na jedini mogući način, a to je da konstruktivne i dobre ideje prenosim Upravi, ukažem ako se nešto krivo radi, te vas uputim na pravu adresu. No, da se razumijemo nisam tu samo ja. Moram istaknuti na 3. godini kolegicu Matiju Čirko, te kolegu Olivera Šumana - razumijemo se u potpunosti i funkcioniramo kao tim. Tu je naravno još 9 kolega sa ostalih godina koji uz probleme na svojim godinama pomažu nama svojim savjetima i iskustvima.

Još jednom hvala. ;)

 

(odgovoreno 2009-03-23)

PITANJE (poslano 2009-03-18)
Danko, znas li koliko sati vježbi i koliko predavanja smijemo izostati s propedeutike bez pismenog opravdanja? Hvala ti.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Što se tiče predavanja, koliko je meni poznato, smije ih se sa 6 (12 sati) izostati uz opravdanje a da se ne mora ići na pismeni ispit. Pri tome treba napomenuti kako se 1 srijeda računa kao 1 predavanje (bez obzira ako se održe 2 predavanja po 45 min). Svi izostanci s vježbi nadoknađuju se kod voditelja vježbi sukladno dogovoru s voditeljem.

(odgovoreno 2009-03-19)

PITANJE (poslano 2009-02-28)
Danko, radi li se išta po pitanju odobravanja roka iz p2 (patologije) u ožujku? Mozete li tražiti da bude 1.4.? Hvala.
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Naravno da se radi...obavili smo neke razgovore sa prof. Seiwerthom, no on nas je zamolio da pričekamo malo dok prođe ovaj rok (koji je održan prošli tjedan) pa da ćemo onda razgovarati!

Sve novosti će biti pravovremeno objavljene na našoj stranici dr. student!

(odgovoreno 2009-02-28)

PITANJE (poslano 2009-02-16)
drzavjanin sam republike makedonije.diplomirao sam na medicinskoj university u bugarskoj,zelim nastaviti specijalizaciju iz oblaste interne medicine ili kirurgije,pa interesujeme kada pocinju konkursi koja e procedura za upis kolku god traje specijalizacija i kolika je cena po godini poz
 
ODGOVOR (Ivan Vukoja):

Sve infromacije o specijalizacijama u Republici Hrvatskoj možeš dobiti na http://www.mzss.hr/hr/natjecaji/natjecaji_za_zaposljavanje

(odgovoreno 2009-03-06)

PITANJE (poslano 2009-01-31)
pozdrav,ja sam ema i jos sam ucenica srednje skole,ali mi je velika zelja upisati medicinu. koliko tocno traje fakultet? ima li i to veze s bolognom, i koja je sad razlika? hvala=)
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Studij medicine traje 12 semestara tj. 6 akademskih godina, a može se pohađati samo kao redoviti studij. S uvođenjem "Bologne" došlo je do sitnih korekcija što se tiče odvijanja nastave (izborni predmeti, obavezan engleski svih 6 godina...), ali do nekakvih značajnijih promjena (na koje ti vjerovatno misliš) nije došlo.

(odgovoreno 2009-02-03)

PITANJE (poslano 2008-12-18)
Zašto menza radi samo do 16h i zašto je hrana tako loša? Pozdrav,hehe Oliver,POZZ ;)
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Ma pitanje si uputio na krivu adresu...radimo već jako dugo na tome, ali SC očito nije zainteresiran za rješavanje tog problema...pogledaj molbu koju smo im poslali pa ćeš i sam vidjeti da problem nije samo radno vrijeme i loša hrana, nego puno toga...ne želim ti ništa obećati, osim toga da ćemo nastaviti biti dosadni jer je to izgleda jedini način kako rješiti stvari ovoga tipa. Činjenica je da je to jedan od trenutno većih problema studenata na našem faksu (žalosno, ali istinito), a mi ne možemo izravno utjecati na rješavanje istog...

(odgovoreno 2008-12-18)

PITANJE (poslano 2008-12-08)
Jas sam Makedonac, Studiram medicinu u Skopje,4 godinu sam i zelim da pitam vas ,kako idu studenski razmena u Hrvatsku , i kade bi mogao doznati vise informacie oko toga .Pozdrav iz Makedonije Pocit Gjoko Boskoski
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Kako si student Medicinskog fakulteta u Makedoniji predlažem ti da posjetiš stranicu www.mmsa.org.mk i tamo se raspitaš o uvjetima razmjene studenata medicinskih fakulteta između Makedonije i Hrvatske!

(odgovoreno 2008-12-11)

PITANJE (poslano 2008-11-24)
Ja zivim u njemackoj ali imam hrvatsku putovnicu ali mogu da dobijem i njemacku. Za prijavu na medicinski fakultet jeli lakse ako se ima njemacku putovnicu?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Strani državljani stječu pravo upisa na studij pod jednakim uvjetima kao i hrvatski državljani. Formira se jedinstvena lista pristupnika.

(odgovoreno 2008-12-02)

PITANJE (poslano 2008-09-26)
postoji li negdje popis svih studenata na medicinskom fakultetu u zagrebu?unaprijed hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Naravno da postoji - u referadi!

(odgovoreno 2008-12-02)

PITANJE (poslano 2008-08-03)
postovanje. moje ime je Ivica. rođen sam i zivim u bosni.zavrsio sam srednju medicinsku skolu, i zanima me posto sam drzavljnin BiH dali se ja mogu upisat kao redovit student na medicinskom fakultetu u zagrebu, i koje uvjete trebam imat, ako ne dali mogu kao izvanredni student. unaprijed zahvaljujem na odgovoru. sa štovanjem... ivica
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Strani državljani stječu pravo upisa na studij pod jednakim uvjetima kao i hrvatski državljani. Formira se jedinstvena lista pristupnika. Posebne kategorije pristupnika (hrvatska dijaspora, dragovoljci Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji) upisivat će se po uvjetima koji budu objavljeni u natječaju Sveučilištu u Zagrebu za upis u I. godinu studija. Svi pristupnici podliježu razredbenom postupku!

(odgovoreno 2008-12-02)

PITANJE (poslano 2008-07-30)
Mozda je cudno pitanje,no, ima li na medicini jako puno fizike? Postoji li bas predmnet "fizika" ?
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Na Medinskom fakultetu u Zagrebu postoji predmet "Medicinska fizika i biofizika" koji se sluša u 1. semestru!

(odgovoreno 2008-12-02)

PITANJE (poslano 2008-07-18)
Postovane Dame i Gospodo, ovim putem bih htio da saznam ( ako je moguce ) da li postoji mogucnost studiranja na engleskom jeziku i koji su uslovi upisa? Unaprijed zahvalan
 
ODGOVOR ():

Takva mogućnost postoji, a s obzirom da mi studiramo standardni program i nemamo imformacija iz prve ruke pa nažalost ne možemo pomoći, sve ostale informacije predlažem potražiti na http://mse.mef.hr

(odgovoreno 2008-07-25)

PITANJE (poslano 2008-07-12)
Je li medicina toliko teška kao što svi govore??
 
ODGOVOR ():

hmmm... Medicina je teška, treba puno rada i odricanja! No generacije i generacije su je uspješno završile, i meni se bliži završetak studija, tako da ako se dovoljno trudiš neće biti problem:) a i za rekreaciju i izlaske uvijek se nađe vremena! sretno!

(odgovoreno 2008-07-25)

PITANJE (poslano 2008-07-10)
student sam druge godine,zanima me mogu li prenositi imunologiju na treću godinu? S obzirom na različite informacije koje dobijam nadam se da se zbor može to raspitati! hvala
 
ODGOVOR (Danko Relić):

Od akademske godine 2008./2009. predmet Imunologija, koji vrijedi 3 ECTS boda, se polaže odvojeno od Fiziolgije što znači da ju je moguće prenijeti na višu godinu!

(odgovoreno 2008-12-02)
 
Postavite pitanje:
11111111111