Osmrtnice smrtovnice
Naslovnica >Studenti >Studentska sekcija za kardiologiju >Obavjesti  
Obavjesti

Predavanje "Intervencijska kardiologija"

 

Jedna od vodećih kardiologinja iz područja interventne medicine prof. dr. sc. Maja Strozzi, 26.02.2015. godine, održat će predavanje u dvorani Mašek u 15:00 sati na Medicinskom fakultetu.
Profesorica će nas informirati o osnovama ove interesantne specijalizacije, te o najaktualnijim novostima na tom području.
Veliki broj zahvata može biti izveden kateterizacijom srca, od dijagnostičkih do terapijskih. Ova nevjerojatna tehnologija, jedna je od novijih. Koronarografija je invazivna dijagnostička procedura koja je zlatni standard za dijagnozu bolesti krvnih žila srca (koronarne bolesti), dok je perkutana transluminalna koronarna angioplastika (PTCA) vrlo uspješna metoda u liječenju suženja koronarnih arterija.

Posljednih godina promatrači smo velikog tehnološkog napretka koji se vidi i u području kardiologije. Interventna kardiologija jedna je od idealnih grana medicine koja uvelike smanjuje duljinu hospitalizacije, zahvati su bezbolni s malo komplikacija i estetski neutralne.

Predavanje će trajati 45 minuta, a nakon njega slijedi diskusija i prilika za sve da postave pitanja o ovoj uzbudljivoj temi.

Sigurno ćete uživati. Vidimo se! :-)


Vaša KARDIOsekcija!

 


Cestovna utrka "162 stube" je tradicionalna utrka Medicinskog fakulteta u organizaciji Sportske udruge studenata medicine, SportMEF-a i Studentskog zbora. Utrka se održava radi promocije zdravlja i sporta kao prevencije kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti i iniciranja kretanja kao jednog od osnovnih čimbenika zdravlja. Održavanjem fizičkog  postižemo i mentalno zdravlje, a skrb o tijelu je najbitnije što se želi promovirati.

 

Staza je duga 4500 metara, a proteže se preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice te Schlosserovih stuba. Na taj način utrka povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije, Medicinski fakultet i Školu Narodnog Zdravlja "Andrija Štampar". Utrka je posebna jer su u stazu uključene stube, njih 162 po kojima je i dobila ime. Staza nije duga pa ukoliko trkač nije najbolje kondicijski pripremljen može je i prohodati, a ipak će nešto učiniti za svoje zdravlje, a zbog svoje neravne konfiguracije dobar je trening za iskusnije trkače.

 

Pravo sudjelovanja na utrci imaju svi koji žele nešto učiniti za svoje zdravlje, a sudionici se natječu u dvije kategorije, apsolutnoj i kategoriji medicinara. Simbol utrke je srce, koje osim što simbolizira prevenciju kardiovaskularnih bolesti, simbolizira i Valentinovo oko kojeg se utrka održava. Sjetite se na dan zaljubljenih da morate dio ljubavi pokloniti i svom zdravlju, a trčanje je najjeftinija sportska aktivnost i ona kojom se je najlakše baviti. Zbog toga su "162 stube" posebne.

 

Ove je godine naša KARDIOsekcija zajedno s SportMEF-om organizirala mjerenje tlaka i glukoze u krvi svim natjecateljima i ostalim sudionicima utrke! Mnogi od njih, među kojima su i brojni naši kolege, su se odazvali akciji te saznali koliki im je tlak i GUK.

U prostorijama knjižnice, gdje se inače marljivo uči i radi, osim mjerenja tlaka i šećera u krvi, naši članovi su odgovarali na brojna pitanja o zdravlju, koja su postavljali naši znatiželjni sugrađani.

Očekujemo velik odaziv i tijekom sljedeće utrke! :)

 

 

Vaša KARDIOsekcija

 


 

Projekt „Minuta do zdravlja“

Ovdje možete saznat i više o projektu "Minuta do zdravlja" koji trenutno provodimo!

Projekt „Minuta do zdravlja“ temelji se na mjerenju vrijednosti krvnog tlaka i određivanja razine glukoze u krvi slučajnim posjetiocima i kupcima u gradskim ljekarnama. Želja nam je bila izaći iz okvira aktivnosti samog fakulteta i uključiti se u rad zajednice te poticati svijest građana o kroničnim bolestima kao što su hipertenzija i dijabetes.

Trenutno surađujemo s ljekarnom Propharma u Slovenskoj ulici.  Svaki tjedan po dvoje studenata odvoji dva sata slobodnog vremena te posjeti ljekarnu. Kompanija „Omron“ nam je donirala tlakomjere, a kompanija „Bauerfeind“ glukometre te su nam tako pomogli u realizaciji ovog projekta (te im se i ovim putem zahvaljujemo). Interes i odaziv na mjerenja su značajni s obzirom na broj posjetioca pa tako i studenti korisno provode svoje vrijeme vježbajući praktične i socijalne vještine.

 

Kako se priključiti i sudjelovati u projektu, možete naći na našim facebook stranicama!

 

 


Izvještaj s radionice šivanja!

Saznajte više kako izgleda naša radionica, koji nam je cilj te kako nastojimo unaprijediti radionice u budućnosti!

 

Dana 11. prosinca 2014. u Nastavnom centru istok KBC-a Zagreb održana je još jedna radionica šivanja u organizaciji naše Sekcije. Kao i svaki put dosad, i ove je godine postojalo veliko zanimanje među studentima: u manje od 20 minuta popunjeno je svih 20 mjesta! U sat i pol, koliko je radionica trajala, studenti su upoznati s osnovnim vještinama šivanja, tj. s rukovanjem iglodržačem i pincetom te s dvjema vrstama šavova, jednostavnim i povratnim.Zahvaljujući velikoj motiviranosti studenata, pred mladim specijalizantima dr. Goranom Mađarecom, dr. Lukom Penezićem i dr. Zoranom Zimakom nije bio zahtjevan zadatak. Kao preparati poslužile su svinjske nogice, a nakon šivanja naši su instruktori studentima pokazali ručno vezanje. Kako je tijekom cijele radionice vladala opuštena atmosfera studenti su mogli saznati sve što ih je oduvijek zanimalo o specijalizacijama naših instruktora, kirurgiji i urologiji. Time je ostvaren temeljni cilj ove radionice, a to je učenje novih medicinskih vještina i druženje mlađih i starijih kolega.Ova radionica ne bi bila moguća bez suradnje sa Zavodom za dječju kirurgiju i sa Zavodom za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju, koje su posudile kiruršku opremu, te im ovim putem zahvaljujemo. Naša namjera je da buduće radionice obogatimo dodatnim aktivnostima, primjerice kirurškim pranjem ruku i oblačenjem kirurških rukavica, kako bi naši polaznici, jednom kad diplomiraju, bili što vještiji u osnovnim kirurškim znanjima.

 

Šaljite nam Vaše prijedloge, pohvale i kritike!

Pomozite da buduće radionice budu još bolje!

 

Vaša KARDIOsekcija!

 


Osnovana je službena facebook stranica!

Napravili smo stranicu KARDIOsekcija na facebook-u te ovom prilikom pozivamo sve naše sadašnje i buduće članove da kliknu kako bi brzo dobivali informacije o najnovijim projektima koje provodi KARDIOsekcija. Također će te tamo naći objave gdje se možete prijaviti za sudjelovanje u raznim radionicama sekcije kao i zanimljivostima iz područja kardiologije.


Također imamo i grupu na facebooku za koju se možete prijaviti! Link do grupe je ovdje.

 


Hvala svima na dolasku!

Održali smo još jedno predavanje, ovaj put pod nazivom "Srčane aritmije" na KBC Sestre milosrdnice. Predavanje je držala doc.dr.sc. Delić-Brkljačić, a odaziv je bio nevjerojatan!

Slike sa predavanja su dodane u Galeriju!


Vaša KARDIOsekcija

 

 


Izvještaj s EKG radionice!

Saznajte više kako izgleda naša radionica, koji nam je cilj te kako nastojimo unaprijediti radionice u budućnosti!

 

EKG-radionica radionica je u kojoj u suradnji s liječnicima kardiolozima ili specijalizantima kardiologije nastojimo studentima medicine približiti  i praktično ih educirati  o osnovama očitavanja  EKG-nalaza, razlikovanja normalnog, varijanta normalnog i osnovnih oblika patološkog EKG-nalaza. Cilj radionice je olakšati studentima razumijevanje EKG-nalaza te im prikazati što više različitih EKG-nalaza.

Sama struktura radionice sastavljena je od uvodnog predavanja u kojem se studentima daju upute o osnovama očitavanja EKG-nalaza te se za svaki dio procesa očitavanja daje teoretska osnova s praktičnim primjerom. Drugi dio radionice sastoji se od gotovo individualnog rada sa studentima koji su podijeljeni u male grupe koje vode naši EKG-instruktori. U grupama svaki student prođe 20-ak EKG-ova koje očitava samostalno ili uz pomoć instruktora, a kasnije se unutar grupe međusobnom interakcijom raspravlja o EKG-nalazima.

EKG-radionice uvijek kod studenata izazivaju veliki interes, studentu vrlo rado dolaze i odlaze zadovoljni i oplemenjeni novim znanjem i iskustvom.

Posljednja EKG-radionica održana je 20.11.2014. u Nastavnom centru Istok u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb-Rebro. U radionici je sudjelovalo 25 studenata, 5 instruktora, a uvodno predavanje održao je Ivan Aladrović, dr.med.

Tokom narednih mjeseci planiramo održati još nekoliko EKG-radionica kako bismo omogućili sudjelovanje i stjecanje znanja što većem broju studenata.

 

 

 

Šaljite nam Vaše prijedloge, pohvale i kritike!

Pomozite da buduće radionice budu još bolje!

 

Vaša KARDIOsekcija!

 


Predavanje!

Dragi svi,

čast nam je pozvati Vas na predavanje "SRČANE ARITMIJE" koje će održati doc.dr.sc. Delić-Brkljačić 20.1.u 15h.
Mjesto održavanja predavanja je KBC Sestre Milosrdnice.


Vidimo se na predavanju!

 

 


Tečaj šivanja!

Održan je još jedan tečaj šivanja uz pomoć dr. Mađarca, dr. Penezića i dr. Zima! Diplome su podijeljene, a nadamo se da ste nešto i naučili! za one koji nisu bili, a htjeli bi, uvijek će nbiti još radionica, a prijaviti se možete na našoj facebook stranici!

Hvala svima na dolasku!

 

Šivanje

 


Pozivamo vas na tečaj šivanja!


Ovom prilikom vas želimo pozvati na tečaj šivanja koji će se održati 11.12.2014. u prostorijama nastavnog centra Istok na KBC Zagreb!

Prijavite se što prije jer broj mjesta je ograničen zbog dostupnog materijala! Prijave su moguće putem naše facebook stranice. Očekujemo da će sva mjesta biti popunjena!

 

Hvala!

 


EKG radionica!

Uspješno smo održali još jednu EKG radionicu uz pomoć i stručni nadzor naših doktora suradnika kojima i ovom prilikom zahvaljujemo na dolasku!


Dosad samo pozitivna iskustva i kometari! Ako imate kakvih savjeta, pokuda ili pohvala, slobodno nam javite kako bi unaprijedili postojeće radionice u budućnosti!

 

EKG

 


Kardiokirurgija za studente!

Kardiološka sekcija proširila se i na kardiokirurgiju! Sretni smo jer nam je u susret izašao doktor Mate Petričević sa KBC-a Rebro, koji je održao dva uvodna predavanja iz kardiokirurgije, te će omogućiti da svaki tjedan po dvoje studenata zainteresiranih za kirurgiju, sudjeluje u operacijskim salama! Za sada samo kao promatrači,  za veće pothvate ćete ipak morati na specijalizaciju iz kirurgije! ;)

 


 

11111111111