Kako je kemija spasila Odiseja, a sad pomaže oboljelima od Alzheimera
Thursday, 02 June 2016
Opširnije...Progresivna bolest koja uništava pamćenje i kognitivne funkcije mozga, zloglasni Alzheimer opisana je po prvi put 1907. godine. 60tak godina kasnije otkrivena je kod oboljelih od Alzheimera poremećena signalizacija acetilkolinom  jer propadaju neuroni koji ga sintetiziraju, a nalaze se u jezgri basalis Meynert. Kakve veze može Odisej imati s tim? Da bi mogli odgovoriti na to pitanje moramo iskoristiti svoje medicinsko znanje pri tumačenju starog mita. Naprijed, štreberi! 

Komentar

 
UV zračenje - prijatelj i neprijatelj
Saturday, 28 May 2016

Opširnije... Klasifikacija tipova kože pretpostavlja postojanje šest tipova kože i ako znate koji ste od tih možete prilično dobro procijeniti rizik od nastanka opeklina pri izlaganju suncu. Pa tako, ako je UV-indeks 7, a vaš tip kože je 1 (što znači da ste jako svijetle puti) vrijeme potrebno za nastanak opeklina malo je manje od 20 minuta.

Komentar

 
Kako je nastao... stetoskop?
Friday, 12 February 2016

Opširnije...Važnost  slušanja zvukova koji dolaze iz ljudskog prsišta shvatio je još Hipokrat (o. 460. pr. Kr.– 380. pr. Kr.). Njegova metoda auskultacije temeljila se na prislanjanju uha na prsište te laganog protresanja pacijenta kako bi pokušao čuti tekućinu (gnoj) u plućima. Iako je svoju metodu razvio godinama prije Nove ere, ona se u svakodnevnom radu liječnika zadržala sve do 19. st. Tada započinje razvoj  stetoskopa, danas najčešćeg simbola liječnika, smješten oko vrata ili u džepu bijele kute.

Komentar

 
Kako slijepi sanjaju?
Monday, 25 January 2016

Opširnije...

 Često se ujutro sjetim svojih snova. Sanjam kako ljudi napuštaju Zemlju skačući u crnu rupu ili kako sam (neposredno prije ispita iz anatomije) smislila novo ime za venu. Što god da smo sanjali i koju god to psihološku podlogu imalo, sjećamo se snova uglavnom kao slika, odsječaka nekog filma. A što ako nikad nismo vidjeli vanjski svijet - postoje li i tada snovi?

Komentar

 
Život nakon totalne laringektomije
Monday, 25 January 2016

Opširnije...Totalna laringektomija složen je i opsežan operativni zahvat koji se izvodi kod pacijenata oboljelih od karcinoma grkljana, a može se izvesti sa ili bez resekcije vrata. Zahvat uključuje odstranjivanje grkljana u potpunosti, zajedno s jezičnom kosti,  te formiranje trajne traheostome.
Po izvršenoj operaciji nos i usta nisu više u vezi s trahejom. Bolesnici ne mogu iskašljavati sekret kroz usta niti puhati nos. Najznačajnija i za pacijente najvažnija promjena je gubitak mogućnosti prirodnog govora.

Komentar

 
Ako ne spavaš, so what?
Sunday, 22 November 2015

Opširnije..."Sinoć sam učila i nisam spavala, danas neću spavati jer slavim!“ Dva dana bez sna, so what? Studentima ovo sigurno nije nepoznat scenarij, a i vrlo je predvidljiv - idući dan bit će proveden u krevetu i nikome ništa. Međutim, što bi se dogodilo kad bi se odrekao spavanja na tri dana? Ili četiri? Ili jedanaest?

Komentar

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

U odraslom ljudskom tijelu nalazi se 206 kosti, dok se u tijelu djeteta nalazi 300 kosti (razlika u broju je poseljdica činjenice da tijekom razvoja dio kosti fuzionira međusobno).

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Listopad 2020 > »
P U S C P S S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Gostiju online: 8

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0

Preuzmi vijesti