ANATOMIJA

Ako studij medicine shvatimo kao olimpijske igre, tada možemo reći da je anatomija atletika. To je predmet zbog kojih će mnogo vas po prvi puta ne prespavati par noći za redom, dakako ne u svrhu zabave. Ona je nekima razlog za prvu kavu i razvijanje psiho-fizičke ovisnosti kako za istu tako i za red bullove, lecitine, kofeinske tablete, ginko pripravke, borovnice, vježbe dubokog disanja, reiki masaže i ostalo.

Ali nema tu puno matematike. Dva plus dva su četiri. Učenje plus učenje su prolaz. Znanje se može podijeliti u tri faze.
1. ne znati ništa.
2. znati nešto samo na temelju metode prepoznavanja i pogodka i pogreške.
3. znati nešto tako da o tome možeš samouvjereno komentirati. Ovo treće je ono što trebate.

Bitno je da u sami predmet ne krećete isfrustrirani, isprepadani i umorni. Morate učiti i to svaki dan. Jer tako će biti najlakše na kraju. Budite spremni za seminar, jer tako će vam biti lakše na kraju. Ne forsirajte se kada ste umorni, jer tako će vam biti lakše na kraju. I ne ukidajte izlaske.
Ironično je što se danas najboljim kirurzima smatraju ljudi koji znaju samo 5% anatomije. Ostali zaborave i ne koriste više od tih 95%.

Proces učenja anatomije ima tri stadija:
1. sablažnjavanje prilikom pokušavanja učenja isčitavanja, po vašem sudu, nasumično odabranih slova abecede.
2. nadobudno učenje svega što piše u knjizi, od adrese izdavača do zahvala obitelji.
3. zaboravljanje nepotrebnog i izvrsno razumijevanje onoga što je bitno.

anatomijaPredmet je organiziran u obliku predavanja, vježbi i seminara. Da vas ne navedemo na krivi put, reći ćemo da je predavanje u dvorani koja zasigurno nije renovirana od onda kada se zgrada izgradila. Da ne vučemo paralele što se tiče izgleda, uostalom to i ne iziskuje mnogo promatranja, dvorana sa tamno maslinastim ceradama na prozorima i sa limenim klupama pomalo aludira na plinske komore za tuširanje.
Ostavljamo vam na izbor, ali svejedno ne propustite predavanje o ženskim spolnim organima prof. Vintera i njegovom nervusu lingualisu.
Izvedba seminara varira ovisno o voditelju koji vam također drži i vježbe. ONO što ste čekali. Zbog čega ste se upisali. Nakon što ste ih vidjeli i probavili možete se upisati na drugi faks. Jer vi ste bili tamo. ONE vježbe u ONIM secir salama sa ONIM bivšim živim ljudima. Ali ne baš ONE o kojima ste slušali. Iza svog tog dima od suhog leda nećete, nažalost, ugledati bazene s formalinom u kojima plutaju mrtvaci ubijeni tako da mu je jetra izvućena kroz desnu nosnicu, nema onih kuka kojima najodvaženiji pojedinci iz afganistanskih postrojbi vade te iste vani, nema krvoločnog deranja kože sa lica. Nema, jok.
Ima samo tridesetak suhih mumija koje liče na pale šumske grane. Eto, ništa spektakularno.


ANATOMSKA LITERATURA

Detalje o tome što vam treba i gdje isto nabaviti naći ćete u donjem dijelu ove stranice pod poglavljem literatura.

spacer
ESENCIJALNI ANATOMSKI OBJEKTI: KOSTURNICA

Anatomski objekti od vitalne važnosti su kosturnica i gornja i donja secir sala, a predavaonicu ste ionako već locirali. Sve to na Zavodu za anatomiju. Koji ste do sada mogli naučiti gdje se nalazi.
Vječna lovišta prva su asocijacija na kosturnicu i izaziva određeno strahopoštovanje među brucoškim facama. No s vremenom se ekipa toliko udomaći pa se počnu nose fotići, rulja se slika s pokojnim eksponatima, a i zove se ekipu iz srednje: "Ej, dođi vidjeti ovo...!"

spacer
STORIJA O ISPITU IZ ANATOMIJE

Koncept ispita možemo promatrati kao Pokemon natjecanje. Predmet je podijeljen u tri cijeline. Nakon svake imate veliki kolokvij. Ti rokovi se zovu izvanredni i većinom se ne prijavljuju na studomatu.
Ako položite sva tri kolokvija položili ste pismeni. Ako ne položite, bilo jedan, bilo nijedan, stajete i čekate prvi redovni rok na čijem će pismenom biti od svega po malo.
Nakon što ste položili pismeni idete na praktični. Tamo će vas dočekati dvadesetak kadavera na čijim ćete različitim suhim ostacima tražiti zastavice sa rednim brojem. Na svoj list papira upisati ćete ono što vi mislite da to je. A kada i to položite odlazite na usmeni.
Možete se hraniti glasnim šaputanjima o tome kako su neki profesori lakši, a drugi teži, gledajte neuljudno ih je vagati, no ispitivač je ipak nešto na što ne možete utjecati i zato samo držite fige... ali čest slučaj je, ukoliko odgovarate u predroku, da vas uzima onaj ispitivač koji vam je držao seminar. A kada ste i s tim gotovi, možete ići spavati. Mission completed. Bravo. Bravo. BRAVO.


KEMIJA I BIOKEMIJA

Stavili smo je odmah iz anatomije i to s razlogom. Studenti stavljajuMKBK1 na visoko drugo mjesto (za mnoge i prvo) u sprječavanju upisa u toliko željenu drugu godinu. Kažu, da je Dante živ, izmislio bi još jedan krug pakla. Da Ameri znaju za Šalatu, podrum Starog dekanata bio bi Guantanamo.... Ostale komentare trebate čuti uživo.
E sad, ambivalencija studenata oko ovog predmeta je predmet mnogih žučnih rasprava, pogotovo netom prije i netom poslije ispita.
Dok jedni (manjina) ispit daju bez većih problema, što može biti posljedica: a) učenja, b) prirodne genijalnosti, c) sreće i d) nevjerojatno velike sreće, dotle drugi (većina) uspiju tek nakon jedan do dva izlaska i temeljitog upoznavanja sve dostupne literature, iskorištavanja konzultacija, molitvi nepoznatim božanstvima i slično.
U čemu je problem? Pretpostavimo da imate umjeren afinitet prema kemiji, znate tablicu množenja i vjerujete da ste sposobni držati epruvetu više-manje uspravno. Odlično. Pretpostavimo i da imate vremena posve se posvetiti kemiji tijekom turnusa. Sad imate sve preduvjete da položite u predroku. Učinite si uslugu i izbjegnite maltretiranje preko ljeta. (velik je broj studenata koji vam to može posvjedočiti emocionalnim ožiljcima koji ih je dugo vremena pratio).
SAVJET! Pustite srednju školu u ropotarnicu povijesti. Znamo, svakog srednjoškolca boli kad mora postati štreber i ne daj Bože, svaki dan proučiti gradivo ili čak dolaziti spreman na seminare, ali vjerujte, isplatit će se.
Najvažniji je savjet - POLAŽITE (!) tjedne kolokvije, budući će vas oni osloboditi pismenog. Naime, tijekom turnusa se gradivo svakog tjedna polaže posebno pri čemu skupljate bodove. Ako u četiri kolokvija skupite određen broj bodova, bit ćete oslobođeni pismenog dijela ispita tako da će vam se ispit svest samo na usmeni i gotovi ste. Ne treba ni govoriti koliko u očima profesora "rastete" već samom činjenicom da ste se oslobodili pismenog. Iskustva govore i da vam se tada ponešto i progleda kroz prste.
Koliko god vam mučno bilo pročitajte Karlsona ili Stryera itekako pažljivo. Za praktikum nabavite kuharicu (Priručnik za vježbe) od starijih studenata i nemojte namještati rezultate. Na to su svi jako osjetljivi. Nabavite (downloadajte) i studentsko izdanje priručnika za kemiju. Kažu, zna pomoći pri ispitu.
Stara narodna kaže: U strahu su velike oči a još je veća mašta. Stoga neka vas ne iznenadi kad čujete različite horore o pojedinim ispitivačima. Iskustva kažu, ne traba baš svemu vjerovati i ne trebate se iznenaditi ako doživite suprotno. Naravno moguće je i obratno.


FIZIKA

S njom se mučite tijekom prvog semestra i riješavate F-ove komada 4. Trebate ih proći da biste izašli na usmeni ili upisali zbirnu ocjenu (iz sva 4 F-a) u index kao konačnu. Prije toga bi bilo poželjno (čitaj: obavezno i to komada 2) odraditi vježbe i odkolokvirati ih, a onda ste rodjeni Tesla i Prelog u jednom. Ružička ide gratis.


BIOLOGIJA

U usporedbi s dinamičnom dvojkom Kemija und Anatomija, čisto jednostavan predmet. Jedna knjiga, ali poštena. I još jedna, pardon, ali mala. Petsto stranica se u usporedbi sa srednjoškolskom literaturom može učiniti kao šok, ali za ubuduće – sve ispod toga vam je kolokvij, a ne ispit.
Dopušta neuobičajeno mnogo slobodnog vremena tijekom turnusa, ali ne dajte se uljuljati, treba vam barem tjedan dana poštenog učenja za ispit ako mislite proći. Predavači su ljubazni i spremni na rasprave o svemu, od pretilosti do evolucijeSOCIJALNA MEDICINA, MEDICINSKA SOCIOLOGIJA, UVOD U MEDICINU I SVE TO NA ŠTAMPARU

Uglavnom sve prilično veselo i društveno. Jedina gnjavaža je svakodnevno putovanje do Štampara, koji je nedavno obnovljen u maniri grčkog hrama i svakako će vas ispuniti poštovanjem prema socijalnoj medicini u Hrvata. Shvatite to kao rijetku priliku da bezbolno podignete prosjek i nešto naučite o slavnoj prošlosti našega izabranoga božanskoga zvanja.


ENGLESKI

Kako vi, sretnici i asimilirani europejci, imate rijetku sreću da studirate po Bologni, imate engleski već na prvoj godini. Nimalo zahtjevno i teško, ako imate položen CPE ili neki ekvivalent, moguće je dogovoriti izlazak samo na ispit, bez slušanja nastave koja se uglavnom odvija u popodnevnim i večernjim satima, što joj je ujedno jedina i najveća mana. Uglavnom, korisno ako ste naumili pratiti stranu literaturu jer neke stvari u medicinskom engleskom možete naučiti samo i jedino tu..

 


PSIHOLOŠKA MEDICINA

 Jedan kratak i lagan predmet koji se nema ocjenu kao niti tjelesni. Ugodan je, jednostavan i jako podsjeća na psihologiju. I nalazi se na Rebru.


PRVA POMOĆ

A što reći o predmetu čije učenje iziskuje ravno sat i šest minuta osim da ćete plastičnim lutkama dirati usta i prsni koš. Zanimljivo je i apsolutno korisno. I kada kažem to mislim ozbiljno.


TZK

Nakon uvodnog predavanja na kojem su vas općinili pozamašnim izborom sportova, shvatiti ćete da većina nabrojenih sekcija od kojih niste znali koji ne odabrati u biti niti ne funkcionira. Ostaje vam Sljeme u najglupljem terminu ''kud baš danas'' nedjelje ujutro (jer vi ste u pet došli doma) Jarun, aerobik i veslanje. Te nešto sitno rukometa, odbojke, košarke, klizanja... ali kao da ih niti nema.


IZBORNI PREDMET

Još jedna prilika za dizanje prosjeka, iako ga ponekad zna i spustiti. Budite pametni i shvatite ovaj predmet ozbiljnije. Imat ćete slobodnog vremena, a možda vam se dogodi i da vas stvarno zanima, u kojem slučaju će vam poslužiti kao pravi mali odmor. Najveći problem je to što nema jasnog kriterija upisa, pa ćete se morati itekako angažirati za onaj koji želite. Iz nekog nepoznatog razloga, kruže neutemeljene glasine da su neki lakši od drugih pa smo svake godine svjedoci nezapamćene gužve pri upisu.

O izboru izbornih predmeta pogledajte na drugom mjestu, postoji naime ogromni dio nazvan Izborna nastava. Sigurno ga nismo radili zbog viška slobodnog vremena, rašpajući nokte pritom.


LITERATURA

Da budemo jasni i kratki. Knjige koštaju. I teške su. Za nositi, naravno...
Medicina. To su vam one knjige koje uvaženo, dostojansteno, autoritativno i zastrašujuće izgledaju na policama nasljednjih kućnih biblioteka, knjižara i knjižnica. A sada je došlo vrijeme da upravo vi, mili moji, uzmete pronto, obrišete prašinu, izvadite te knjige i stavite ih pod ruku. Njih ćete vi, divni i krasni, pobožno i milostivo njegovati, listati, isčitavati, podcrtavati, pa još jedanput do mnogoput podcrtavati, kidati i trgati strane, bacati na pod, korisitit kao reket u pingpongu, sa njima ćete se efikasno braniti od neprijatelja, korisitit kao zamjenu za utege i nakon uspješno položenog ispita, ovisno o kojem se radi, kao žrtvu priložiti na oltar kućnog kamina i potpaliti vatru da vas ugrije. Pristojno ugrije. Ma eto, ol inkluziv. A nema ih čak niti TV prodaja

Anatomija

  Gledajte, kada govorimo o anatomiji mislimo na jedan isuviše kompleksan i interdisciplinaran predmet koji dolazi u više varijanti. Izbor ovisi o cijeni i vašoj zainteresiranosti.
U principu, najosnovniji komplet se sastoji od dva Sobottina atlasa, stručnog imena Svezak I i Svezak II, te dva službena udžbenika između kojih birate vi ili vaš pročenik katedre.
Must have klasik Krmpotić&Marušić Co. ili, prema riječima zadnje generacije jezgrovitiji, jednostavniji i sustavnije obrađeni vid anatomije prof. Jalšoveca.
Ako ste malo alternativniji Sobottu možete zamijeniti Netterovim atlasom. Preporučam ga prilikom učenja živaca jer je Sobotta u tom slučaju izgubljen u prijevodu. Za razliku od ostalih ovaj je atlas u potpunosti naslikan rukom. Nadalje, dobro je prije praktičnog ispita prolistati i topografski atlas u kojem se nalaze slike originalnih kadavera. Ne pokazujte poznanicima. Prolistajte zašto.
I na kraju krajeva dolaze tri minijaturna Platzerova atlasa koja su savršena za ponavljanja i utvrđivanja svega. Prema riječima mnogih imaju dobro obrađenu zdjelicu i živce. I to nije sve.
U našoj knjižnici naći ćete i ponešto literature na engleskom. Za njih ćete se, vjerujem, odlučiti ako učite u knjižnici i to nakon mnogo neuspjelo uloženih sati iscrpnog prelistavanju, okretanju, zatvaranja, otvaranja knjige... uglavnom, učenje neće biti baš lako. A vi ćete se nadati da bi vam te slikovnice nekako mogle pripomoći. Ali na kraju ćete se sa svih stranputica vratiti istinskim vrijednostima kada shvatite da je anatomija anatomija i da je nitko neće naučiti umjesto vas.
I još jedna veoma dobra stvar. Pitajte ljude sa viših godina da vam sprže Sobottu i Nettera na CD-u. Jedinstveni je užitak kraj partije Solitairea (u Vegas verziji) zasladiti slijepim crijevom.
Nakon što smo završili poglavlje života ''anatomija'', knjige i atlase odlažemo na police. I čuvamo ih tamo, trebati će nam.

Kemija

  Jel, kemija. Dobrodošli u crno bijeli svijet. Carlson, taj famozni kemičar porijeklom iz Njemačke, rođen, ovaj, davno, još je i dalje the ultimate one u the ultimate fight literaturi na našoj katedri. Ne bi se upustili u bespotrebno elaboriranje o kvaliteti knjige koja je napisana već 1960. i kao takva zadnji puta recenzirana 1980. godine. Uostalom nemali broj puta naći ćete se u jednoglasnoj raspravi o tome zašto jedan medicinar mora znati konfiguraciju guloze ili idoze i to iz knjige u čijoj lekciji o nukleinskim kiselinama nailazite na rečenicu '' ... veoma se malo toga o njima zasad zna ali se nagađa...''. Ako smijem primjetiti, od 1954. do 1960. prošlo šest godina. Ali od 1960. do 2006 četrdeset i šest. 46-6= 40. Prosječan životni vijek u Bocvni je 36.
No sve u svemu original knjige bi bilo zgodno imati. A možete i kopirati, ali čujte, kako da se izrazim, profesori nisu baš blagonakoni ovoj našoj ideji. Ako ne na prvoj godini onda barem na drugoj godini jer se većina gradiva druge godine kemije nalazi u tom rudniku znanja.
Opaska. Na prvoj godini ne otvarajte preklopni arak. A nakon što riješite drugu, istog je časa možete prodati.
Dakle, ovo je bio udžbenik iz kemije i biokemije. Uz to morate imati i kopirani udžbenik iz fizikalne kemije te skriptu iz organske kemije. Kada kažem kopirani onda mislim kopirani jer su originali tijekom vremena eskivirali. To si morate kopirati u našoj skriptarnici. Samo im recite da trebate komplet kemije za prvu godinu. Dobiti ćete sve, osim zuckertüte. Uz sve ovo morate imati i priručnik za vježbe, da, malo miksanja, malo epruveta i puno čekanja u podrumu katedre. Njega isto možete kupiti u skriptarnici ali ukoliko želite ušparati 4 kave u Papaji odite u medicinsku nakladu na Črnomercu.
Da se razumijemo, njega morate kupiti, ne kopirati. Vjerujte nama, zato vam ovo i pišemo. Plus, da bi bili pravi doktori, onako u bijelom, obavezno si morate nabaviti kutu koja vam je potrebna i na anatomiji. U Hospitaliji ili tako negdje.

Fizika

Kratka knjiga, kratak naputak. Kupite kopiranu knjigu u skriptarnici. I A4 milimetarski papir, dvije olovke, ravnalo i kalkulator. Eto. Kada bi sve bilo tako jednostavno..

Socijalna i psihološka medicina

Dvije katedre, jedan način. Možete kupiti knjige, ali nemojte kupiti knjige. Kopirajte knjige a novac uložite u banku. Bila ona u dućanu, novčaniku ili kafiću

Uvod u znanstveni rad

OBAVEZNO KUPI KNJIGU. Prije ispita pročitajte dvaput. vidjet ćete vaj. u Cankarevoj je jeftinija

Biologija

Velika lijepa ugodna knjiga, kopirana u skriptarnici sa velikim lijepim ugodnim fontom ne predstavlja veliki neugodan problem

Engleski

Otvori račun dolje u skriptarnici i recite da vam i neke kopije za engleski na prvoj godini stave na njega. Mogu vam na njega staviti i vježbenicu koja je vođama predmeta prihvatljivija u originalu. Ili opet putovanje u Cankarevu. Skripta je nepoznata u ostalim knjižarama

Izborni

Zaboravi

TZK

Ostavimo knjige na kineziologiji

  Nakon što ste upoznali katedru, dobili, pročitali i saznali popis knjiga i napravili odluku da ćete baš tu knjigu kupiti, a ne kopirati, odlazite u trgovinu. Pod uvjetomm da imate novce i nigdje vam se ne žuri, sa mjesta gdje vode svi putevi, dakle Šalate, odlazite na sva mjesta. Naše mišljenje je da sve knjige koje je izdala Medicinska naklada (ali samo te, jer drugih nemaju) osobno potražite upravo tamo, u Cankarevoj (radi do 15.30 sati radnim danom).
S obzirom da je svaki trideset i drugi od vas čuo za tu ulicu sa oduševljenjem ćemo vam opisati detaljan postupak prilaska. Tramvajem bi to izgledalo ovako: na trgu se ukrcajete isključivo na tramvaj broj 6 ili 11. Vozite se 6 stanica (Frankopanska, Britanac, trg Francuske, Stanica Neznam, Vodovodna, Selska). Silazite na križanju Selske i Ilice, prelazite na suprotnu stranu ceste i umjerenom brzinom koračate uz desni bok vojarne dvije do tri minute. Kada dođete do prvog semafora, dakle do ugla na kojem je pozicionirana Zagrebačka banka, kidnete ulijevo i negdje na sredini te ulice, Cankareve, stižete tamo gdje ste i naumili.
Ako vam se to ne da, knjige možete kupiti na faksu u skriptarnici, u Školskoj Knjizi u Masarykovoj, knjižari Ljevak na trgu, Profilu u Bogovićevoj (Cvjetni trg), Narodnim Novinama (isto na Cvjetnom) ili nekoj drugoj knjižari.
Hospitalija je mjesto gdje možete nabaviti kutu. Klompe, stetoskop i ostale bakanalije nisu vam još potrebne. Eventualno pinceta za secir salu. S naglaskom na anatomska. Ne kirurška. Jedna Hospitalia (radi do 20 sati radnim danom) se nalazi u Ilici, križanje sa Frankopanskom, jednu stanicu od trga. Kada silazite sa tramvaja ( 6 ili 11) praktički, još uvijek držeći se za rukohvat jednom rukom, drugom otvarate vrata dućana. Jedan takav dućan nalazi vam se i u Zvonimirovoj na križanju sa Šubićevom. To vam je na trećoj stanici od trga ako idete sa tramvajem br. 1 ili 17. Ali radi do samo 16 sati.

Eto to bi bilo to. Ako imate pitanja, pošaljite u forum.  Anatomija
 - Anatomska literatura I
 - Esencijalni anatomski
      objekti: Kosturnica

  - Storija o ispitima iz anatomije
 


  Kemija i biokemija
  Fizika
  Biologija
  Socijalna medicina,
     medicinska sociologija,
     uvod u medicinu
     i sve to na Štamparu

  Prva pomoć
  TZK
  Izborni predmet
  Literatura
 

  Famozni happening organizira se početkom veljače i obično se desi do svibnja. Da, svibnja! The Best će vas ugostiti u svom svojem sjaju, uz odgovarajuće goste. Ako budete imali sreće Jasmin Stavros bit će na gaži negdje u Sloveniji.

 

 

 

Bili ste sportaš? Još jeste? Puno jedete i pijete one šarene sokove? Zašto biste sve to zaboravili kada dođete na faks? Zašto skupljati kile i omlohavljene gluteusi, zašto da poginete mladi penjući se uz Schlosserove? Od nedostatka kiskika i muskulfibera.

 

 

 

Ako slabo pamtite imena i nemate pojma tko su vam kolege iz grupe...ispišite se sa faxa jer nećete ništa položiti. Šalimo se, pa tko bi pamtio te face, pogledajte samo na što liče?! Možda vam ovo ipak pomogne. A možda i ne. Popis studenata, of course.

 

 

 

Patite od glavobolje, nesanice, malaksalosti i umora? Muči vas PMS, klimakterij, impotencija?

NOVO!!! NOVO!!! NOVO!!

Imamo odgovore na sva pitanja. Samo nam pošaljite mail!

MAIL UNS AN!

0080-6342- Parliament


 

 

 

"Hoću Stipendiju!"
"A tko mene pita hoću li ja stipendiju?"

Stipendija, povoljna, u više rata, bez kamata i učešća.

Hoćeš stipendiju?


 

 

 

Ćuli ste da je uredništvo studentskog Weba puno transvestita i sociopata? I ostavili biste to samo za sebe? No, no, nooo...
Odmah podijelite korisnu informaciju s ostatkom studentskog svijeta. Pa kako bi vama bilo da vam to netko prešuti?!

 


 

 


 

Želite li podijeliti vaša iskustva s nama, nadopuniti i savjetovati Vodič za brucoše, pišite nam na:
urednistvo-studmefmef.hr

Pišite nam!