Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow 10 mitova o kontracepcijskim pilulama
10 mitova o kontracepcijskim pilulama PDF Ispis E-mail
(21 glasova)

Leonard Lamot   
Friday, 15 March 2013

Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journal, zablude o pilulama su krive za 20% neželjenih trudnoća. Budući da mnogi mitovi još uvijek vladaju, jako je važno informirati ljude o ovom načinu kontracepcije. Donosimo vam 10 mitova o kontracepcijskim pilulama.

1. Kontracepcijske pilule uzrokuju prekomjernu tjelesnu težinu

 Ovo je uobičajen mit. Doista, čini se da neke žene dobivaju na težini za vrijeme uzimanja kontracepcijskih pilula, ali je istraživanje pokazalo da to nije zbog same upotrebe pilula. Estrogen iz pilula može uzrokovati da se neke žene osjećaju „napuhnuto“, ali taj osjećaj obično nestane nakon nekog vremena. Progestin također može povećati apetit, rezultirajući povećanjem težine. Također, neke žene mogu „zadržavati“ više vode što se obično može popraviti uzimanjem manjih doza kontracepcijskih pilula. I na kraju, istraživanja su pokazala da žene često počnu koristiti kontracepcijske pilule u razdoblju svoga života kada same po sebi prolaze kroz oscilacije težine, i onda se nepravedno kontracepcijska pilula okrivi za te oscilacije.

2. S vremena na vrijeme je potrebno „odmoriti se“ od kontracepcijske pilule

Ne postoje medicinski razlozi za to ukoliko je žena zdrava. Stručnjaci kažu da se kontracepcijska pilula može konstantno uzimati 15 godina i više bez ikakvog rizika. Međutim savjetuju konzultaciju s liječnikom o potrebi takve vrste kontracepcije nakon 15 godina upotrebe ili sa 35 godina života. Pilula je jedna od najučinkovitijih kontracepcijskih metoda i prestanak upotrebe kako bi se „odmorili“ može rezultirati trudnoćom. Zapravo, moguće je zatrudnjeti odmah nakon što se „skinete“ sa pilule. Također „odmor“ može rezultirati istim nuspojavama kao i na početku uzimanja pilula.

3. Pilula nije sigurna i uzrokuje malformacije djeteta

Kontracepcijska pilula je jedna od najviše istraživanih i najviše prepisivanih medikamenata. Kao i sa svakim medikamentom neki rizici postoje, ali ozbiljne nuspojave su rijetke.  Oko 100 milijuna žena diljem svijeta koristi pilulu. Za mnoge žene pilula je poboljšala kvalitetu života jer smanjuje simptome PMS-a. Kontracepcijska pilula je dokazano sigurno kontracepcijsko sredstvo. Nije dokazana nikakva veza sa malformacijama, čak ni ako su se uzimale rano u trudnoći.

 

4. Dugotrajno uzimanje pilula može utjecati na fertilitet

Nema nikakve povezanosti između uzimanja kontracepcijskih pilula i neplodnosti. Fertilitet se može vratiti odmah nakon prestanka uzimanja pilule, zbog čega je važno ne „preskočiti“ pilulu. Neke žene ne mogu odmah zatrudnjeti nakon prestanka uzimanja, posebice ako su imale nepravilne menstruacije prije uporabe pilula. Žene koje koriste pilule mogu odgoditi trudnoću do kasnih 30-tih, kada je prirodno fertilitet manji, i tada okriviti pilule za njihove poteškoće u želji za majčinstvom, a pravi krivac je dob. Također je moguće da su žene imale probleme sa fertilitetom za koje nisu znale jer nisu pokušavale zatrudnjeti.

 

5. Sve kontracepcijske pilule su u biti iste

Postoje različite marke i vrste kontracepcijskih pilula. One sadrže različite razine hormona i također mogu imati različite razine hormona i za vrijeme koje je potrebno da se potroši jedna kutija pilula. Oralna kontracepcija se dijeli na: kombinacijske pilule ( sadrže estrogen i progestin ) i pilule samo sa progestinom ( bez estrogena ). Svaka marka pilula može utjecati na žensko tijelo drugačije i zbog tih varijacija svaka marka može imati različite pogodnosti i nuspojave.

 

6. Žene koje puše ne mogu koristiti pilulu

Žene bi trebale biti iskrene sa svojim liječnicima u vezi pušenja. Žene koje puše općenito imaju viši rizik srčanog udara. Kada je žena starija od 35, kombinacija pušenja i pilula bi mogla povećati rizik srčanog udara. Većina liječnika neće prepisati pilule ženama koje puše i koje su starije od 35. Također žene koje puše i koriste pilule imaju veći rizik stvaranja krvnih ugrušaka. Unatoč tomu, kombinacijske pilule niskih razina hormona i pilule samo sa progestinom su pogodne pušačicama, ali samo ako ne puše previše jer tada postaje nesigurno.

 

7. Najrizičnije je „preskočiti“ pilulu „na sredini kutije“

Žene moraju uzimati 7 pilula za redom (svaki dan po jednu ) kako bi spriječile ovulaciju. Tada mogu preskočiti 7 dana bez straha od ovulacije i zatim ponovno trebaju početi uzimati pilule. Stoga je najbolje preskočiti „pilule“ na „sredini kutije“ ( tj. kada ih se već uzelo barem 7), a najgore je na „početku ili kraju kutije“ jer možda nije uzeto dovoljno pilula da se spriječi slijedeća ovulacija.

 

8. Jedina svrha kontracepcijskih pilula je kontracepcija

Pilule također poboljšavaju zdravlje. Ponekad žena može koristiti pilule isključivo radi toga. Pozitivni učinci na zdravlje su:
 • Redovitiji menstruacijski ciklus
 • Smanjenje menstruacijskog krvarenja
 • Uklanjanje boli za vrijeme ovulacije
 • Smanjenje menstrualnih grčeva
 • Smanjenje simptoma PMS-a
 • Smanjenje rizika od anemije ( anemija se može dogoditi za vrijeme teških menstrualnih krvarenja )

 

Također pilule se mogu koristiti kao zaštita od:

 • Ektopične trudnoće
 • Akni
 • Benignih tumora dojki
 • Cista i raka jajnika
 • Upala zdjelice
 • Osteoporoze
 • Prekomjerne dlakavosti
 • Nekih vrsta migrena

 

9. Žene iznad 35 ne mogu koristiti pilule, a adolescenti trebaju dopuštenje

Zdrave žene koje ne puše i imaju normalni krvni tlak mogu koristiti pilule sa niskim razinama hormona do menopauze. Pilule posebice mogu koristiti ženama pred menopauzom koje pate od nepravilnih menstruacijskih ciklusa i jakog menstruacijskog krvarenja. Pilula se ne preporuča ženama iznad 35 koje puše zbog opasnosti za zdravlje. Liječniku nije potrebno dopuštenje roditelja za prepisivanje pilule adolescentima ako pacijent razumije rizike i blagodati odluke o početku uzimanja kontracepcijskih pilula. Međutim, to je velika odluka u vezi koje bi bilo mudro potražiti savjet roditelja ili neke druge odrasle osobe od povjerenja.

 

10. Kontracepcijske pilule uzrokuju rak

 • Žene koje koriste pilule imaju 1/3 manje šanse za rak jajnika ili maternice od žena koje ih ne koriste.
 • Zaštita od tih vrsta raka povećava se sa svakom godinom uporabe i može trajati do 30 godina nakon prestanka uporabe pilula.
 • Neki specijalisti savjetuju da sve žene koriste pilule barem 5 godina isključivo zbog zaštite od raka jajnika (posebice žene sa slučajevima raka jajnika u obitelji ).
 • Većina stručnjaka vjeruje da pilula ne uzrokuje nikakvu vrstu raka.
 • Novija istraživanja pokazuju da kontracepcijska pilula ima malen ili nikakav efekt na uzrokovanje raka dojke i da uzimanje estrogena prije menopauze ne povećava predispoziciju za rak dojke.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0