Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow 10 štetnih mitova o zdravlju
10 štetnih mitova o zdravlju PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

thingol1912   
Friday, 05 March 2010
 Do sada ste sigurno naučili da svaka „činjenica o zdravlju“ možda nije istinita. Primjerice da tamponi sadrže azbest ili da ćete izgubiti 5 kg u 5 dana ako svaki dan pijete puno limunade. Neke druge „činjenice“ je teže razlučiti od istine. Evo deset najčešćih.

 Mit broj 1: Samo pretile osobe trebaju paziti na kolesterol. Istina je da pretile osobe imaju veći rizik za povišenje razine kolesterola u krvi, ali i mnoge vitke osobe imaju problema sa kolesterolom jer težina nije jedina stvar koja utječe na kolesterol. Bitnu ulogu imaju i geni i stil života ( prehrana i tjelovježba ). Stoga redovito kontrolirajte kolesterol bez obzira na vašu težinu.

Mit broj 2: Normalno je uvijek biti umoran. Svi imamo dana kada se osjećamo umorno, ali ako taj osjećaj traje duže od četiri tjedna ili tjedan do dva sa takvom jačinom da ne možete ništa raditi, obavezno morate posjetiti svoga liječnika. Umor može biti znak mnogih poremećaja ( anemija, problemi sa štitnjačom, srčana bolest). Čak i ako se ispostavi da nije ništa ozbiljno, lijekovi koje vam vaš liječnik propiše bi vam mogli pomoći da se osjećate odmorenije.

Mit broj 3: Starije žene ne mogu dobiti spolno prenosive bolesti. Samo zato što više ne možete zatrudnjeti ne znači da se više ne morate brinuti o sigurnom seksu. Rizik od spolno prenosivih bolesti još uvijek postoji. Studije su pokazale da se broj ljudi starijih od 45 godina koji boluje od spolno prenosivih bolesti u prošlom desetljeću udvostručio. Budući da je vaginalni zid sa godinama sve tanji i tanji, a lubrikacija sve manja i manja, postmenopauzalne žene imaju veću vjerojatnost nastanka oštećenja epitela što znatno povećava rizik spolnih bolesti. Stoga ako niste 100% sigurni da ste u dugoročnoj monogamnoj vezi sa partnerom bez spolnih bolesti, koristite prezervativ.

Mit broj 4: Ako imate srčani udar osjetit ćete bol u prsima. Iako je to u većini slučajeva istina, neke osobe ( žene posebice ) imaju iznenadnu kratkoću daha, bol u rukama, vratu, čeljusti ili leđima bez boli u prsima. Znojenje, anksioznost ili umor, bljedoća lica također mogu biti znakovi srčanog udara. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma bolje vam je da pozovete hitnu pomoć, makar i bila lažna uzbuna.

Mit broj 5: Rak debelog crijeva je „muška bolest“. Rizik je samo malo veći u muškaraca, a rak debelog crijeva je treći po učestalosti rak u žena. Stoga bi sve osobe starije od 50 godina trebale ići na kolonoskopiju barem jedanput svakih 10 godina. Koliko god postupak neugodan bio, bolji je od raka. 

Mit broj 6: Ako vas peče vagina samo namažite kremu protiv gljivica. Ova tvrdnja  jedino koliko toliko vrijedi za žene kojima su u prošlosti dijagnosticirane gljivice. Ali ako vas po prvi put peče obavezno posjetite vašeg ginekologa. Mnogo žena osjeti svrbež ili žarenje i automatski pomisli na gljivice i primjeni kremu bez posjeta liječniku, ali takvi simptomi također mogu biti i znak infekcije urinarnog trakta, bakterijske upale ili spolno prenosivih bolest ( herpes, klamidija, gonoreja ).

Mit broj 7: Ako uzmete veću dozu ( od preporučene ) lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, brže i bolje će djelovati. Da, brže i bolje će vam oštetiti bubrege i jetru jer ćete premašiti njihovu mogućnost detoksikacije, a da ne govorimo o tome kako vam neki od takvih lijekova u povećanim dozama mogu povisiti i krvni tlak i puls.

Mit broj 8: Ne trebate ići ginekologu svake godine. To je možda doduše točno što se tiče PAPA-testa ( žene u dobi 21-29 jednom u dvije godine, a starije od 30 jednom u tri godine ), ali ne ide se ginekologu samo radi PAPA-testa, nego radi cijelog reproduktivnog sustava. Čak i žene bez maternice bi trebale ići jednom godišnje.

Mit broj 9: Dodaci prehrani i biljni dodaci  nisu „jaki“ kao i „pravi“ lijekovi. Možda se ne klasificiraju kao lijekovi i ne treba vam uputnica za njih, ali nipošto nisu bezopasni. Jer često se zaboravlja da se i „pravi“ lijekovi rade iz biljaka. Stoga je uvijek pametno posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka, pogotovo ako još k tome uzimate kakav „pravi“ lijek, da ne bi slučajno došlo da kakvih nuspojava ili neželjenih interakcija. Osim toga dodaci nisu toliko regulirani kao i „pravi“ lijekovi stoga nikada ne možete biti sigurni što je zapravo u bočici, da li je više ili manje aktivna supstanca neke biljke.

Mit broj 10: Ako me liječnik ne nazove u vezi rezultat pretrage, sve je u redu. Nikakva vijest nije dobra vijest. Uvijek može doći do telekomunikacijske greške ili da netko u ordinaciji zagubi rezultat. Ako je prošlo više od dva tjedna i niste primili rezultat, radije nazovite liječnika.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0