Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow 10. TeaTime s prof. dr. Dragom Prgometom
10. TeaTime s prof. dr. Dragom Prgometom PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Ivana Pražen   
Sunday, 15 May 2016
TeaTime plakat Dočekali smo i naš deseti po redu TeaTime! Za našu prvu dvoznamenkastu čajanku smo vam prema očekivanju priredili nešto posebno i drugačije od uobičajenih druženja. Gost nam je bio prof. dr. sc. Drago Prgomet, koji nam je iz prve ruke ispričao kako je izgledalo biti mladim liječnikom na prvoj crti bojišta. Kakva je bila atmosfera na predavanju pogledajte u našoj GALERIJI.
 
U sebi svojstvenom, humoristično-ironičnom tonu, sa lakoćom pripovijedanja iznenađujućom za ovu temu, prof. Prgomet se za nas prisjetio svojih ratnih dana, kada je na prvoj crti bojišnice Domovinskog rata spašavao živote - kako tuđe, tako i svoj. Saznali smo priču kako je od sakupljanja gelera kao ratnih suvenira došao do izvlačenja tih istih gelera iz tijela svojih suboraca, kako je dobio nadimak "leteći liječnik" i kako je rat, unatoč svim svojim užasima, imao i pokoju korist. Unatoč kiši, odaziv je i na ovo predavanje bio popriličan, a za sve vas koji niste bili, donosimo vam kratki pregled svega o čemu smo pričali.

Kao što je već rečeno, na početku je svoje ratne karijere Prgi, kako su ga od milja zvali njegovi suborci i kolege, gelere skupljao kao svojevrsne suvenire, kao nešto za impresioniranje prijatelja doma. Naposlijetku, rat će brzo završiti, tako su barem svi u početku mislili. Stvari su postale mnogo ozbiljnije, a geleri mnogo manje zabavni, kada je naš doktor doživio svoju prvu intervenciju. Pacijent je, nažalost, umro od posljedica ranjavanja, na njegovim rukama koji je kratko, jasno i otriježnjujuće rekao da se u takvim trenucima "cijeli svijet slomi". Gubitak ljudskog života je uvijek bolan, a ovo je bilo jedno od iskustava koje je prof. Prgometu približilo rat, učinilo ga stvarnijim.
Ipak, kao i sve ostalo, i rat te ratno iskustvo su imali neke pozitivne strane, koliko god to na prvi pogled neobično zvučalo. Naime, jedna od dobrih stvari u vezi rata je ta što uvijek sa sobom donosi napredak u medicini. Bez rata medicina u Hrvatskoj ne bi bila na razini na kojoj jest, jer iz nužde se nalaze novi načini liječenja, skupljaju se iskustva koja se kasnije prenose na mlađe generacije. Također, sintagma "braća po oružju" nije ni za što, jer prijateljstva koja se rode u ratnim uvjetima su nešto posebno, stvaraju se posebno čvrste veze, ponekad se rodi i ljubav. Uz to, nešto o čemu se isto tako ne razmišlja previše a zapravo ima puno smisla je i to da, kad se usred rata dogodi par mirnih dana, dosada ubrzo nadvlada osjećaj olakšanja. Na pomalo začuđene poglede prof. Prgomet je pojasnio da se silom prilika navikneš na tempo i akciju rata. Sličan je bio i odgovor na pitanje kako je bilo poslije rata vratiti se kući - "Ružno zvuči, ali nedostaje ti...Nedostaje ti tempo, događanja, akcija." (I ne, naravno da to ne znači da je rat bolji od mira - samo je uzbudljiviji.)
Inače, naš "leteći doktor" nadimak je dobio tako što je preživio eksploziju mine na koju je nagazilo vozilo u kojem je bio. Vozač vozila je poginuo, samo vozilo je razneseno na dijelove, a prof. Prgomet je, srećom ili milošću nečega odozgo, ostao živ i neozlijeđen. (Nikad se ne zna, možda baš zato da bi nam na TeaTime-u mogao prenijeti svoja iskustva...). To nije bio ni prvi ni jedini put da je spasio živu glavu, a koliko tek tuđih. Bilo je tu i spašavanja neprijateljskih vojnika, za što prof. Prgomet kaže da zapravo nema razlike u liječenju neprijateljskih i naših vojnika - spašavaš život, spašavaš čovjeka, a ne ideologiju. Sličan ga je plemeniti motiv i nagnao da se pridruži liječnicima na bojištu, uvjerenje da radi dobru stvar, motivacija za spašavanje života i pomaganje ranjenima i unesrećenima u ekstremnim uvjetima. Na tragu toga je bio i njegov savjet budućim liječnicima, nakon šaljivog "ne prijavljujte se u rat": da jednostavno radimo ono što smatramo poštenim, dobrim i moralnim.

Uz posebnu temu, ovaj je TeaTime bio još posebniji i utoliko što je prof. Prgomet svakome od prisutnih poklonio svoju knjigu "Sakupljači gelera", u kojoj se na jednako pristupačan, lak i humorom prožet način prisjeća svog ratnog iskustva i dogodovština. Također, i nikako manje važno, predavanje je završio u optimističnom tonu, poručivši nam da se i u Hrvatskoj, unatoč svim manama, može dobro živjeti, i da za dobar život i karijeru nije nužno otići van. "Ova zemlja ima sjajnu budućnost, treba samo malo pameti."


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0