Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow 11. TeaTime: 'Specijalno o speckama'
11. TeaTime: 'Specijalno o speckama' PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Ivana Pražen & Doc   
Saturday, 19 November 2016
TeaTime predavanje   Ako ste mislili da živimo na staroj slavi i ne razmišljamo o novim druženjima, krivo ste mislili. Evo nas! S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Gost nam je ovoga puta bio dr. sc. Trpimir Goluža, viši asistent na Katedri za ginekologiju i porodništvo MEFa Sveučilišta u Zagrebu. Većini vas je možda poznatiji kao predsjednik Hrvatske liječničke komore, na čijem je čelu od 2015. godine. Odaziv publike je bio najveći do sada. (Kakva je bila atmosfera na 11. TeaTime predavanju pogledajte u našoj GALERIJI).

   Pozvali smo ga kako bismo čuli kako na specijalističko usavršavanje gleda HLK. Koji su njihovi prijedlozi glede promjena u postupcima dobivanja iste, što predlažu Ministarstvu zdravlja te koje se promjene i aktivnosti HLK očekuju u skorijoj budućnosti u tom pogledu. Cijeli je niz pitanja na koja su studenti željeli čuti mišljenje i aktivnosti HLK, poput "Što sa "robovlasničkim" ugovorima? Može li se otići iz jedne ustanove zbog nezadovoljstva i prijeći u drugi, a da se pritom ne mora strepiti za sudske postupke. Koliko ih i zašto mladi liječnici odlaze iz Hrvatske, što se predlaže kako bi se zaustavio trend odlazaka. Kako se mogu dodjeljivati specijalizacije na transparentan način.

   Što? Kako? Gdje? Da smo ovaj put pogodili u zlatnu žicu radoznalosti i želje za novim informacijama pokazuje prepun klub HIIMa u kojem se ovaj put tražila ne jedna stolica viška. Budući da smo za potrebe predavanja sa svih katova HIIMa pokupili sve raspoložive stolice tako je mnogima preostalo da predavanje odslušaju sjedeći na podu. Neki su primijetili zanimljivu činjenicu, u publici su najvećim dijelom bile studentice. Dečki, zar vas budućnost specijalizacije uopće ne zanima ili mislite da ćete to rješavati tek kad za to dođe vrijeme. Znajte, loša je to navika!

   Na samom početku, dr. Goluža nas je pokušao utješiti kako su problemi sa speckama generacijski problem (nismo sigurni je li to bilo baš za utjehu). Brojne generacije (još i u doba prof. Žiška i dr. Goluže) imale su i imaju gotovo pa identične probleme kao što ih danas imaju mladi doktori. Dakle, povijesno gledano nismo ni prvi ni jedini, a kako stvari stoje možda ni posljednji koji se hrvaju sa ponekad zastrašujućim pitanjima o specijalizaciji. Podatak postaje malo zabrinjavajući shvatimo li da to u suštini znači da ne idemo u korak s vremenom: situacija je što se tiče specijalizacije ista je kao u 70-im, 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća, a da o posljednjih 15ak godina i ne govorimo, a činjenica je da ni situacija u državi pa ni u samoj medicini više nije ista.

   Uz generacijske probleme, na promjenu potiče i poražavajući podatak da je od ulaska Hrvatske u EU iz države otišlo 550 mladih liječnika, dok ih je 1200 prikupilo svu potrebnu dokumentaciju da učini isto. Možda i gore od toga je činjenica da 80% ispitanih mladih liječnika ne vjeruje da će se situacija u dogledno vrijeme poboljšati, što govori o njihovoj besperspektivnosti. Ako je vjerovati dr. Goluži (a oni od vas koji su bili prisutni znaju s kakvim je zaraznim entuzijazmom i uvjerenjem govorio o promjenama koje su pred vratima što se specijalizacije tiče), situacija će se morati uskoro promijeniti. Prema njegovim izjavama očekuje se da će ekipa koju vodi učiniti sve što je potrebno kako bi se provele potrebne promjene ka transparentnosti postupaka dobivanja i provođenja specijalističkog usavršavanja.
 
   Saznali smo kako je prijedlog HLK da se specijalizacije raspisuju na nacionalnoj razini – u skladu s tim specijalistički ugovor bi se mogao potpisati sa bilo kojom ustanovom u državi koja će traži određeni profil specijalista. Traži se i da vezanost za ustanovu s kojoj se potpisuje ugovor (koja inače trenutno traje dvostruko dulje od trajanja specijalizacije) treba trajati koliko i sama specijalizacija. Posebno se zahtjeva da se u slučaju otplaćivanja duga ustanovi vraća samo iznos koji je utrošen za specijalizaciju pojedinca, ne i bruto iznos plaće za navedeno razdoblje. Kako bi se povećala kvaliteta mentoriranja predlaže se da jedan mentor može voditi samo dva specijalizanta, te da se ocjenjuje kvaliteta mentoriranja. To bi za posljedicu imalo povećanje baze mentora. Zahtjeva se i bolje plaćanje mentora kao i njihova veća odgovornost prema specijalizantima koje vodi. Svi prijedlozi HLKa doveli bi do veće fleksibilnosti sustava i mogućnosti da specijalizanti mogu nakon završene specijalizacije birati ustanovu u kojoj bi radili dok bi bolnice bile te koje bi specijalizante privlačile k sebi i nastojale ih zadržati, nudeći im bolje uvjete za život i rad od "konkurentskih" bolnica. Takav bi pristup specijalizante doveo u poziciju biranja, a ne strepnje i straha. Ako vam sve to zvuči malo preoptimistično, što da vam kažemo - ako tim dr. Goluže bude jednako uspješan kao što je optimističan i uvjerljiv u izlaganju – zašto bismo to dovodili u pitanje.

   Što se tiče pitanja staža, dovoljno je prenijeti riječi dr. Goluže kako s njihovim statusom i raspisivanjem neće biti problema. Trenutno je situacija takva kakva jest, međutim postoji težnja da se staž reformira na način da bi trajao godinu dana i računao se kao svojevrsna nulta godina specijalizacije, koja bi onda trajala sve skupa 6 godina.

   Iako u cjelini ova priča i sve što smo imali prilike čuti od dr. Goluže zvuči doista ohrabrujuće, velik dio svega ispričanog je još uvijek u sferi ideja i prijedloga. Kako bi u svojim aktivnostima prema Ministarstvu zdravlja postigli uspjeh u promicanju svojih prijedloga dr. Goluža se obratio studentima i upravo diplomiranim liječnicima kako im svaka podrška dobro dođe, te da se i studenti trebaju aktivirati i pokrenuti - jer bez ljudi i najbolje ideje umiru.

   Kao prvi konkretan korak kojeg studenti mogu poduzeti prema tom boljem sutra, dr. Goluža je predložio da studenti organiziraju tribinu, na koju bi bili pozvani predstavnici HLK, Ministarstva zdravalja i svih ostalih kojih se to tiče. Na toj i takvoj bi se tribini razgovaralo o stanju oko specijalističkog usavršavanja. Eto vam ideje za razmišljanje do sljedećeg TeaTime-a!


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0