Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow 19. TeaTime: Medicina na Bliskom istoku (kako je biti liječnikom u Ammanu)
19. TeaTime: Medicina na Bliskom istoku (kako je biti liječnikom u Ammanu) PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Monday, 30 October 2017

TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., družili smo se sa prim. dr. Nabeelom Zoimatom koji nam je ispričao kako izgleda studirati, raditi i živjeti kao doktor medicine na Bliskom istoku, točnije u Jordanu. Prim. Nabeel Zoimat, je diplomand našeg Fakulteta, koji posljednjih 5 godina živi i radi u Ammanu, glavnom gradu Jordana. Na osnovi vlastitog iskustva pričao nam kako izgleda živjeti na Bliskom istoku kao liječnik privatnik u Jordanu. 

Kao što ste i mogli pretpostaviti, studij medicine u Jordanu, kao i u bilo kojoj drugoj državi svijeta, je prestižan studij i na njega se prijavljuje velik broj kandidata. Slično kao i kod nas, i kod njih se, na studij medicine javljaju najbolji učenici srednjih škola. Studij traje šest godina. Podijeljen je u predklinički (prve tri godine) i klinički (druge tri godine). Zvuči poznato zar ne? Za većinu studenata studij je besplatan (državne stipendije), međutim manji dio studenata mora plaćati studij koji košta približno 120 000 američkih dolara, odnosno oko 20.000 dolara po godini studija.

Kako smo saznali, kvaliteta jordanske medicine bazirana je na izvrsnosti svojih liječnika. A izvrsnost je bazirana na politici jordanske vlade i zdravstva. Naime, prvilo je da među liječnicima koji su studirali izvan Jordana, licencu za rad dobivaju samo kvalitetni liječnici odnosno dobri studenti. Točnije pravo za polaganje jordanskog kvalifikacijskog ispita imaju samo studenti koji su medicinski fakultet završili s prosječnom ocjenom većom od dovoljan. Oni liječnici koju su studij medicine završili s prosječnom ocjenom dovoljan (2) nemaju pravo polaganja jordanskog kvalifikacijskog ispita.

Preko 30% jordanskih studenata medicinu studira izvan domovine. Studiraju u gotovo svim dijelovima svijeta, od sjeverne i južne Amerike do Europe, Azije i Australije. Upravo su ta raznolikost i različiti utjecaji u medicini razlogom što se Jordan po kvaliteti zdravstva izdvaja od ostalih država regije. Ta raznovrsnost medicinskih utjecaja i visoka kvaliteta liječnika, te primjena najmoderniiih tehnologija i oblika liječenja razlogom su svrstavanja Jordana u države s najbolje razvijenim medicinskim turizmom. Kvaliteta liječnika zajedno sa jeftinijim medicinskim zahvatima i liječenjem – ključ su jordanskog uspjeha. Zahvaljujući medicinskom turizmu državni budžet uprihođuje preko milijardu dolara.

Zanimljivost je i da se u Jordanu medicina ne studira na arapskom već na engleskom jeziku. Na fakultetu su predavanja obavezna, dakle slično kao i kod nas, međutim razlika je ipak velika. Na jordanskim medicinskim fakultetima predavanja su stvarno obavezana i ukoliko je student izostao s više od dopuštenog broja predavanja nema pravo izlaska na završni ispit. Nema mogućnosti kolokviranja izostalih predavanja. Da bi izašao na ispit student mora ponovno odslučati predmet slijedeće godine.

Što se liječnika tiče, ponovno sličnosti s nađim sustavom. Osnovne plaće liječnika u državnoj bolnici se kreću između 11-14.000 kuna, što ovisi o tome koliko radite. Pritom se ne računa ono što liječnici mogu zaraditi dodatno u privatnim poliklinikama. Poznato, zar ne? Međutim, što se tiče liječnika privatnika, tada je što se tiče zarade samo nebo granica. Zarada liječnika-privatnika ovisi o statusu, ugledu i dobrom PRu dotičnih liječnika. Razlike u odnosu na Hrvatsku ipak postoje. Liječnik privatnik (na primjer plastični kirurg) može raditi isključivo u poliklinici. Nemoguće je u Jordanu otvoriti malu kiruršku ordinaciju. Zbog medicinskog standarda koji vrijedi u Jordanu, kirurgija se ne može provoditi u malim centrima i ordinacijama, već se sve mora provoditi u bolnicama koje onda posjeduju sve što je potrebno.

Različitost u odnosu na nas je i u tome što kirurzi privatnici za potrebe operacija iznajmljuju kirurške sale sa svom opremom i anesteziologom. Na tom području vrijedi princip pravog tržišta. To znači da ukoliko privatnom kirurgu cijena iznajmljivanja sale ne odgovara tada on traži neku drugu bolnicu s boljim uvjetima za iznajmljivanje. Tako se događa da u jednom danu plastični kirurg može obaviti različite operacije u više različitih bolnica. Razvikani centri i bolnice, logično, traže značajno više cijene za svoje usluge iznajmljivanja.
Najčešće tražene operacije su liposukcija, što ima smisla uzmete li u obzir da su Jordanci ne samo poznati gurmani, nego im prehrana uključuje dosta šećera i masnoća, pogotovo što se velik broj njih hrane u fast food restoranima. Iza liposukcija najčešće su operacije nosa i grudi. Za plastične operacije u muškaraca je posebno zanimljivo da se kod njih najčešće obavljaju operacije grudi. U privatnim bolnicama, redovito opremljenim najmodernijim tehnologijama i uređajima, uz krevet bolesnika obično postoje i kreveti za pratnju bolesnika.

Dr. Zoimat je opisao i djelovanje neprofitne organizacije „Operation Smile“ u okviru koje se organiziraju besplatne operacije deformiteta dječjeg lica, među kojima su najčešće zečje usne i rascijepljeni nepci. Organizacija djeluje u Jordanu od 2000. godine. Pod patronatom jordanske princeze, Operation Smile je do sada promijenio život u preko 1400 djece koja na drugi način ne bi mogla dobiti takvu liječničku pomoć. Dr. Zoimat već nekoliko godina po tjedan dana svake godine aktivno sudjeluje u aktivnostima organizacije pružajući kiruršku pomoće brojnoj djeci. Princip rada je takav da državne bolnice iznajmljuju kirurške sale dok je sve ostalo briga neprofitne organizacija.

Iako za neke možda neočekivano, na predavanju smo saznali da je jordanska medicina puna liječnica, što znači da medicinu studira veliki broj djevojaka. Poznato zar ne! Saznali smo i da su u Jordanu studentski domovi strogo spolno podijeljeni. Postoje isključivo muški i isključivo ženski kampusi.

Od našeg smo gosta naučili i da je Jordan kraljevina relativno otvorenog društvenog sustava, negdje na pola puta između Hrvatske i zatvorenog sustava. U Jordanu je svaki oblik radikalizma strogo zabranjen. Vrlo je mali broj žena koje hodaju zamotane od glave do pete i one koje se vide na ulicama Ammana su uglavnom turistkinje (poglavito iz Saudijska Arabija). Djevojke i mladići se relativno slobodno druže po kafićima, noćnim i disko klubovima kojih u Jordanu ima velik broj. Alkohol se, doduše, toči samo u nekim kafićima.

Sve gore opisano je samo dio onoga o čemu je prim. Zoimat govorio, budući da je u ovako kratkom tekstu nemoguće prenijeti atmosferu s druženja. Činjenica je da je mnogim posjetiocima koji su sada već naši stalni gosti ovo bilo jedno od najboljih TeaTime predavanja, te da je gost predavač imao sve potrebne kvalitete sjajnog predavača

Pozivamo vas da nam se slijedeći put svakako pridružite. Za temu ne brinite, dosad nismo razočarali pa nećemo ni sad! Vidimo se za koji tjedan na još jednom druženju uz razgovor, kekse i nezaobilazan čaj.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0