Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow A na kraju se pokaže... varaju i jedni i drugi
A na kraju se pokaže... varaju i jedni i drugi PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Melita Brajčinović   
Wednesday, 23 October 2013

            Nedavno provedeno istraživanje na Sveučilištu u Rijeci pokazalo je: varaju studenti, ali varaju i profesori. Ispitivanju se odazvalo 20% znanstvenika Sveučilišta, a istraživači znanstvenici promatrali su i ispitivali poštivanje etičkog kodeksa u znanosti. Naime, otkrili su da svatko od sudionika ima svoj način povrjeđivanja istog.

Studenti prevaranti

 Najčešći oblici studentske nečestitosti su: prepisivanje na ispitima, dogovaranje tokom ispita i razmjenjivanje odgovora tokom ispitivanja te navođenje tuđih ideja kao vlastitih. Znatno rjeđi oblici prijevara, prema mišljenju nastavnika, su izmišljanje rezultata, nabavljanje primjeraka ispita te lažno predstavljanje i falsificiranje.

Profesori prevaranti

Ispitanici, riječki znanstvenici, navode slijedeće: 51% njih zna za jedan ili više slučaja dopisivanja autora koji nisu sudjelovali na radu ili pak izostavljanje onih koji su sudjelovali u radu. Osim toga, trećina ih je upoznata sa pojavom plagiranja, preuzimanja ideja te metoda i riječi drugih autora bez odgovarajuće naznake. Štoviše, 27% riječkih znanstvenika svjedoči o prisutnosti falsificiranja i „uljepšavanja podataka“ radi uvjerljivijeg dokazivanja hipoteze.

Sve je to zbog neznanja...

Kao glavni razlog takvog ponašanja smatra se da znanstvenici, ali ni studenti nisu adekvatno upoznati s normama znanstvenoistraživačke etike. Isto tako, uzima se u obzir da je moguće da su određeni oblici kršenja pravila posljedica neupućenosti pa čak i neosvještenosti da se uopće čini nešto što nije dopustivo.

Ovi rezultati navode, između ostaloga, i na promišljanje o načinima na koje studente, buduće znanstvenike na doktorskim studijima treba senzibilizirati na poštivanje normi. No je li to zaista dovoljno ili smo zakazali negdje drugdje.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0