Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Anatomija - digitalno doba vs tradicionalni pristup
Anatomija - digitalno doba vs tradicionalni pristup PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Zvonimir Šarić   
Monday, 23 March 2015

 Znanje anatomije je sjeme kojeg student medicine mora posijati u tlo spoznaje na proljeće svog putovanja. Kao takva, anatomija zahtijeva mnogo vremena, ljubavi, pažnje, ali i pomoć raznih alata. Tradicionalan način učenja podrazumijeva anatomski udžbenik i atlas te pristup mjestu gdje mrtvi podučavaju žive - anatomskoj sekcijskoj sali. Rad na kadaverima studentu omogućava vizualnu i taktilnu komunikaciju s anatomskim strukturama koju zaokružuje i intenzivan olfaktivni doživljaj. Upravo je simbioza teorije i neizostavnog praktičnog iskustva iznjedrila generacije vrhunskih anatoma i liječnika.

Opskrba anatomskih zavoda kadaverima uvelike ovisi o velikodušnosti donora tijela te njihovom osjećaju za društvenu važnost optimalnog obrazovanja liječnika. Međutim, u zadnje vrijeme zavodi su suočeni sa deficitom preparata te se sve češće javlja potreba za alternativnim načinima učenje anatomije. Istovremeno razbuktava se digitalna revolucija koja za posljedicu ima konverziju sve veće količine informacija i materijala, pa tako i anatomskih, u virtualni oblik. Plod navedenih aktualnosti su brojne plastične imitacije anatomskih struktura, video atlasi, 3D računalni programi te bezbrojne mobilne aplikacije.

 Uporaba različitih novih materijala počela je dovoditi u pitanje učinkovitost anatomske sekcije i korištenja preparata. Neki znanstvenici smatraju kako je upotreba kadavera preskupa, oduzima previše vremena te kako može biti opasna po zdravlje. Nekoliko studija pozabavilo se emocionalnim utiskom kojeg rad na truplima može ostaviti na studentima. Došlo se do zaključka kako je moguće da studenti osjete fizičke smetnje (neugodan miris, mučnina) te određene psihološke probleme poput anksioznisti, stresa, emocionalne traume, pa čak i depresije.

  U istraživanju objavljenom u Anatomical Sciences Education navode se prednosti i mane 'Anatomy and Physiology Revealed' (APR) - modela za učenje baziranog na računalnoj simulaciji u odnosu na klasičan pristup.

 Kao prednost navedena je mogućnost dobre navigacije i prolaska kroz različite slojeve tijela zahvaljujući 3D prikazu. Među beneficije također se ubraja i velik broj mogućnosti pri orijentaciji i izboru kuta gledanja strukture te veća autonomija studenta pri učenju za razliku od tradicionalnog pristupa.

Glavni nedostatak digitalnog modela učenja je nemogućnost dodira studenta sa samom strukturom. Također, pozamašan izbor različitih točaka gledišta može zbuniti studenta te mu zapravo odmoći pri topografskoj orijentaciji.

 Kako bi se pronašao odgovor na pitanje može li virtualno zamijeniti opipljivo, provedeno je još jedno istraživanje. Znanstvenici su uzorak od 233 brucoša koji su upisali kolegij anatomije podijelili u dvije grupe. Studenti jedne grupe učili su na kadaverima, dok se druga grupa za učenje služila multimedijom. Krajem semestra studenti obje grupe bili su podvrgnuti ispitivanju na pravim preparatima. Studenti koji su se pri učenju koristili tijelima bitno su bolje kotirali na ispitu; čak su 16% uspješnije identificirali anatomske strukture dok su 11% bolje objašnjavali gradivo od svojih, za kadavere zakinutih kolega.

Na temelju navedenih istraživanja donesen je očit zaključak; iako digitalna simulacija anatomskih struktura ima nepobitne prednosti i zaista može pomoći pri učenju, za istinsko shvaćanje strukture tijela i međuodnosa struktura neophodni su pravi preparati.

Premda digitalizacija uzima maha te postupno mijenja i unaprijeđuje mnoge ukorijenjene segmente znanosti i društva, možda se u nekim stvarima bolje držati tradicije. Razne inovacije u području učenja anatomije, poput Aclandovog video atlasa, mogu studentu uvelike olakšati posao. No anatomska sekcija oduvijek je bila i bit će najbolji način upoznavanja građe tijela te neizbrisivo iskustvo za buduće liječnike (barem dok se ne pojave hologramski kadaveri).Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0