Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Apstinencija ima dobre i loše strane
Apstinencija ima dobre i loše strane PDF Ispis E-mail
(4 glasova)

Eluard   
Monday, 07 August 2006
forplej Bivši talijanski premijer se silno trudi održati macho image latino šarmera, ali sklon kontroverzama kao i inače, nedavno je ustvrdio da će uzdržati od spolnih odnosa do slijedećih parlamentarnih izbora. Takve zavjete apstinencije ipak češće od političara polažu profesionalni atletičari koji žele osigurati optimalnu razinu agresije i tjelesne spreme. Ili, naravno sudionici crkvenih programa spolnog odgoja. (Crkva i spolni odgoj u istoj rečenici? Pada mi na pamet Don King i «Onli in Kroejša»…) Zasad nije jasno je li premijer mislio poraditi na tijelu ili umu tijekom svoje apstinencije, no sasvim je izgledno da će apstinencija utjecati na oboje.
Razne studije su pokazale da dugotrajna apstinencija u muškaraca- odnosno za njihovu spermu ima uglavnom negativne učinke. Dr. Allan Pacey je među vodećim britanskim stručnjacima za plodnost i pobliže nam objašnjava uvriježeno vjerovanje kako ograničena apstinencija povećava plodnost u muškaraca. «Percepcija da dugotrajno uzdržavanje od seksa pomaže pri očuvanju plodnost je sasvim pogrešno stajalište. Doduše, kraći period od oko pet dana može pomoći, no dugoročno, takvo suzdržavanje ima negativan učinak. Naime, što dulje spermiji ostaju u muškom spolnom sustavu, to više degeneriraju, propadaju i oslobađaju slobodne radikale, koji o­nda oštećuju ostale spermije. Dr. Roy Levin opisuje što se apstinencijom postiže u kardiovaskularnom sustavu; smanjenje vježbe za ionako sjedilački tip života većine sredovječnih muškaraca znači smanjenje funkcionalnosti respiratornog i kadiovaskularnog sustava. «Naravno, ako apstinencija potraje samo nekoliko tjedana, bitnih efekata neće biti, no dugotrajna, višegodišnja apstinencija može znatno promijeniti vaše tijelo,» odlučan je dr. Levin. Kako i spolni organi funkcioniranju na općem principu «use it or lose it,» manjak seksa če također značiti i smanjenje endokrinološkog lučenja koje je za njega vezano. Oksitocina i prolaktina, primjerice.
No osim manje zamjetnih fizioloških aspekata, uz seks su uvijek vezani i o­ni psihološki. Kako manjak seksa utječe na raspoloženje je prilično teško utvrditi, no kao zanimljiv primjer se ističe ponašanje sportaša koji smatraju da im apstinencija omogućuje održavanje primjerene razine agresije i mentalne pobuđenosti. No i ovdje ne manjka kontroverznih priča. Engleska je 2003. godine osvojila svjetsko prvenstvo u ragbiju. Prije natjecanjima su igračima stigle žene i djevojke u posjet, što se podudara s rezultatima studije koja dokazuje da su ženske atletičarke ostvarivale bolje rezultate nakon doživljenog orgazma.
Seksolog dr. Petra Boynton dodaje da sam psihološki efekt apstinencije ovisi o tome je li o­na bila slobodni, vlastiti izbor, ili pak nametnuta kroz kulturalne norme, zakone ili društveni pritisak. Kampanje koje potiču apstinenciju mogu u zajednici uzrokovati osjećaje krivnje, tjeskobe ili pak frustracije, stvoriti strah od seksa ili mu pridati pretjeranu pažnju.
Ljudi su danas opsjednuti seksom – tko to radi, kako često, koliko dobro… a ta opsesija istovremeno čini kvalitetna istraživanja s nedvosmislenim rezultatima gotovo nemogućima. Također, uporna je u tome da je naše poimanje seksa previše rigidno, dok u stvarnosti, parovi mogu iznaći mnoštvo raznih načina apstinencije, ali i pronalaska alternativnih, jednako zadovoljavajućih pristupa sebi i svojoj seksualnosti.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0