Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow "Are you serious?"
"Are you serious?" PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Melita Brajčinović   
Monday, 07 October 2013

 Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu ove je godine dodjeljena trima znanstvenicima koji su zaslužni za otkriće mehanizma regulacije transportnog sustava stanice. Randy Schekman, James Rothman i Thomas Südhof svojim su istraživanjima razjasnili molekularne principe koji omogućavaju dostavu hormona i neurotransmitera na pravo mjesto u pravo vrijeme.

Kako vezikuli znaju gdje i kada dostaviti sadržaj koji „prevoze“? Randy Schekman je promatrao transportni sustav s genetskog stajališta. Koristeći kvasac kao model identificirao je tri vrste gena koji reguliraju različite aspekte ovog složenog mehanizma. Štoviše, detektirao je stanice kvasca čiji je transportni sustav bio u potpunosti zakrčen i nalikovao na loše organiziran javni prijevoz. Spomenuti geni, kod tih stanica, bili su zahvaćeni mutacijama.

James Rothman, koristeći stanice sisavaca, opisao je proces prijanja i fuzije vezikula s ciljnom membranom. Naime, na površini vezikula, kao i ciljne membrane, nalaze se proteini koji prijanjaju zajedno kao nasuprotne strane patent zatvarača. Ova visokospecifična kombinacija proteina omogućuje dostavu molekula na točno određeno mjesto.

Naposljetku, Thomas Südhof dao je odgovor na pitanje vremenske točnosti. Model je izrađen na neuronima, a pojašnjava osjetljivost stanica na utok iona kalcija. Südhof je identificirao proteine koji u odgovoru na prisutnost kalcijevih iona vezikularnim proteinima prenose informaciju za fuziju s proteinima ciljne membrane.

Vezikularni transport omogućuje normalno i usklađeno funkcioniranje ljudskog organizma. Njime se prenose hormoni, neurotransmiteri, citokini. Štoviše, poremećaji u ovom sustavu dovode do razvoja dijabetesa te niza neuroloških i imunoloških bolesti.

Svo troje znanstvenika je zasluženo dobilo Nobelovu budući su udarili temelje boljem razumijevanju vrlo važnog mehanizma prijenosa i dostave signala na točno određeno mjesto. Da se radi o sasvim "običnim" ali svom poslu posvećenim ljudima najbolje govori epizoda  o reakciji prof. Sudhofa na vijest o dobivanju Nobelove nagrade ... "Jeste li ozbiljni?"

poslušajte kako je prof. Thomas Sudhof primio vijest o dobivanju Nobelove nagrade: "Are you serious?"Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0