Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Autorska prava u nastavi u LMS okruženju
Autorska prava u nastavi u LMS okruženju PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Mirza Žižak   
Wednesday, 30 July 2014
copyrightSustavna primjena e--učenja u vidu mješovite nastave na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (MEF) datira od 2008. god.. U ožujku iste godine fakultetsko vijeće usvaja Strategiju razvoja e-učenja, a već s početkom listopada 2008. u nastavni proces uvodi se vlastiti LMS sustav izgrađen na Moodle platformi.
 
LMS sustav (programski sustav za upravljenje nastavnim sadržajima) je prilagođen potrebama i specifičnostima MEFa. U sustav se najprije uključuju predklinički, a zatim i klinički predmeti. Danas su u MEF-LMSu uključeni gotovo svi obvezni predmeti svih šest godina studija medicine. Jedan smo od prvih fakulteta koji je istodobno s razvojem mješovite nastave provodio i relativno restriktivnu politiku zaštite autorskih prava. Razlog su tomu s jedne strane zaštita autorskih prava naših nastavnika, a s druge i zaštita naših nastavnika od mogućih prijava za kršenje tuđih autorskih prava.
 
Potreba za zaštitom autorskih prava nametnula je potrebu za pojašnjavanjem zakonskih rješenja oko uporabe autorskih djela u nastavnom okruženju. Naime, činjenica je da su autorska prava (engl. copyright, njem. Urheberrecht, franc. droit d'auteur) i uporaba autorskih djela u obrazovnom sustavu još uvijek predmet različitih tumačenja. Mogući razlog tomu je nedorečenost zakonskih rješenja kad se radi o mogućnostima uporabe autorskih djela u nastavi bez dopuštenja autora, tj. o sadržajnim ograničenjima autorskog prava. Nesnalaženje pojedinaca u mogućnostima uporabe autorskih djela u nastavi postalo je još izraženije uvođenjem informacijsko komunikacijskih tehnologija (ICTa) u nastavni proces.

Dok je sadržaj autorskog prava zakonodavac vrlo jasno definirao i u pogledu čega i nema većih nejasnoća, isto nije slučaj s uređenjem sadržajnih ograničenja autorskih prava koja bi se trebala odnositi na uporabu autorskih djela u nastavi. To je pitanje ostalo nedorečeno i danas je u okvirima digitalnog okruženja razlogom različitih tumačenja.
 
Problem proizlazi iz činjenice da se zakonska rješenja koja se odnose na uporabu autorskih djela u klasičnoj, „face to face“ nastavi ne mogu jednostavno preslikati u novo digitalno okruženje. Jedno takvo okruženje na razini fakulteta je je MEF-LMS sustav. I upravo zbog specifičnosti digitalnog okruženja kojima su otvorene nove mogućnosti stvaranja i korištenja autorskih djela ali i njihovih povreda, neophodno je nastavne materijale prethodno prilagoditi za postavljanje u takvo okruženje pri čemu je potrebno držati se načela da se ne ugrožavaju tuđa autorska prava.

Tim i takvim problemima bavi se članak o autorskim pravima u nastavi u digitalnom okruženju koji se nalazi u prilogu ovom tekstu. U njemu su obrađene teme o pravima korištenja tuđih autorskih djela u nastavi u klasičnom i digitalnom okruženju. Analizirana su rješenja u okviru našeg zakonodavstva te njihova usporedba s tuđim (američka, kanadska) rješenjima.
 
Integralni tekst o autorskim pravima i korištenju autorskih djela u nastavi u digitalnom okruženju (MEF-LMS) možete pročitati OVDJE

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0