Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Ako ne spavaš, so what?
Ako ne spavaš, so what? PDF Ispis E-mail
(6 glasova)

Jelena Gnjidić   
Sunday, 22 November 2015
spavanje„ Sinoć nisam spavala jer sam učila za ispit, danas neću spavati jer slavim!“ Dva dana bez sna, so what? Studentima ovo sigurno nije nepoznat scenarij, a i vrlo je predvidljiv - idući dan bit će proveden u krevetu i nikome ništa. Ali što bi se dogodilo kad bi se odrekao spavanja na tri dana? Ili četiri? Ili jedanaest?
 
Zašto uopće spavamo? Zapravo se još ne zna točan odgovor na ovo pitanje. Jasno je da tijelo daje signale mozgu da je dosta za taj dan, a i mrak vani pridonosi spremnosti mozga da stisne prekidač i pokrene 'shut down' program - odjednom nam krevet postane taaako privlačan, a oči se sklapaju. Povećana koncentracija melatonina i adenozina usporava disanje i opušta mišiće, a tijelo se „puni“ za dan koji slijedi. Tinejdžerima je potrebno 9-10 sati sna, dok je odraslima dovoljno i 7-8 sati. Neki znanstvenici misle da spavamo jer se tada „smeće“ nakupljeno u mozgu tijekom dana (među kojim je i adenozin) brže uklanja. Tijekom sna aktivan je glimfatički sustav koji uklanja to „smeće“ pomoću cerebrospinalne tekućine. Sigurno je da gubitak sna pogađa učenje, pamćenje, raspoloženje i vrijeme reakcije. Osim toga, može izazvati halucinacije, visoki tlak, upalne reakcije, a povezan je i s dijabetesom i pretilošću. Nedavno je zabilježen i smrtni slučaj nakon samo dva dana bez sna! Preteći nogometne utakmice bez pauze, jednog je 39-godišnjeg navijača, koji nipošto nije želio propustiti niti jedno dobro dodavanje ili akciju, koštalo više od podočnjaka. Moždani udar je bio njegov put do vječnih lovišta. Dokazano je da manjak sna povećava rizik od moždanog udara 4,5 puta. Wow, zar ne.

Davne 1894. godine, Marie de Manaceine, ruska liječnica, održavala je 4 štenca budnima skoro cijelih pet dana nakon čega su oni uginuli zbog ozbiljnih ozljeda mozga. Nakon nje, fiziolozi Lamberto Daddi i Giulio Tarozzi provodili su dane šetajući pse ne dozvoljavajući im da zaspu - kako kod koje životinje, šetnja u smrt trajala je 9-17 dana. Daddi je zatim proučavao histologiju njihovog živčanog sustava i pronašao kromatolitičke promjene neurona u spinalnim ganglijima, Purkinjeovim stanicama maloga mozga i neuronima kore čeonog područja mozga.
Iako bi po Članku 205. svi ti znanstvenici danas odmah dobili svoju sobu u zatvoru, svrha ovih eksperimenata dakako nije bilo ubijanje pasa i iživljavanje na životinjama već pokušaj objašnjavanja funkcije sna i posljedice besanih noći. Budući da ne pripadamo Canis lupus familiarisu, najluđi ili najhrabriji odlučili su pokušati isto napraviti i na ljudima. 1896. liječnici J. Allen Gilbert i George Patrick su u svom laboratoriju na Sveučilištu u Iowi držali asistenta i dva profesora budnima 90 sati, dakle skoro četiri dana (očito su planirali stati s eksperimentom poučeni smrću onih štenaca nakon petog dana nespavanja). Nakon druge neprospavane noći počeli su halucinirati o „podu po kojem se kotrljaju masne čestice“, ali ni te neobične izmišljotine njihova mozga nisu imale dugoročne posljedice.
Pedesetak godina kasnije, dva su DJ-a održala maraton nesanice i ostali budni 201 odnosno 260 sati! Tko je tu luđi, Peter Tripp i Tom Rounds ili svi ostali koji ih nisu zaustavili u toj maniji, ne znamo, ali znamo da su i njih oči varale te da su doživjeli par paranoidnih epizoda (Rounds je vrišteći pobjegao iz sobe jer je mislio da je neurolog zapravo pogrebnik koji ga je došao pokopati) - sve je to nestalo već nakon nekoliko sati dobrog sna.

260 sati očito nije bilo dovoljno izazivanje vraga pa si je Randy Gardner, srednjoškolac, našao novu zanimaciju - ostati budan 264 sata. Bez droga, bez kofeina. Za to je trebao pomoć svojih prijatelja koji su ga noću vodili u kupnju krafni, puštali glazbu, igrali s njim košarku i igrice, a čak ga ni u kupatilo nisu puštali bez razgovora kroz vrata kako bi se uvjerili da ne drijema na WC školjci. Kako su dani prolazili, oči su mu se teže akomodirale, izgubio je sposobnost identificiranja predmeta dodirom, postao je dezorijentiran i ćudljiv, a pri kraju je gubio i sposobnost koncentracije, postao paranoičan, imao problema s kratkoročnim pamćenjem i počeo halucinirati o zidovima koji se ruše i šumskim puteljcima usred svoje sobe. Ako se pitate, Randyjevi roditelji su znali za pothvat svoga sina i redovito su ga vodili na preglede kod liječnika koji je pratio njegovo fizičko stanje. Svoj uspjeh Randy je proslavio snom koji je trajao točno 14 sati i 43 minute :)

„Uvijek može bolje“ vrijedi i za ovaj slučaj - samo dva tjedna nakon rekorda koji je proslavio Gardnera netko je uspio ostati budan 266 sati, a netko treći i 449 sati. Do dana današnjeg ne zna se koliko dugo čovjek može ostati budan, ali zar je to uopće bitno kad znamo da već nakon drugog dana apstinencije od sna na vidjelo izlazi šteta koju uzrokuje njegov nedostatak? Lijepo spavajte! (izvor  https://www.youtube.com/watch?v=dqONk48l5vY )

Please don't wake me, no, don't shake me,
leave me where I am, I'm only sleeping.
                                         - The Beatles       

 

 Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0