Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Bila je to vrlo uspješna čajanka o marihuani
Bila je to vrlo uspješna čajanka o marihuani PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Ivana Pražen i Doc   
Sunday, 18 October 2015

medicinska marihuanaU četvrtak 15.10.2015. održana je naša četvrta i vrlo uspješna čajanka powered by STUDMEF. Na čaju smo ugostili doc. dr. sc. Ognjena Brborovića, koji je iskoritio priliku i ispričao nam puno toga što je sve sa svojim timom iz Povjerenstva čiji je predsjednik morao poduzimati kako bi se regulirala (legalizirala) upotreba marihuane u medicinske svrhe. Pogledajte galeriju slika na našoj facebook stranici i OVDJE .

A mi k'o da smo znali kada ga pozvati na čaj. Upravo na dan kad je i službeno u Hrvatskoj postalo dozvoljeno koristiti marihuanu u medicinske svrhe. O odazivu na čajanku je sada već postalo i suvišno govoriti. I pored činjenice da se u četvrtak prije i oko 5.00 p.m. nebo otvorilo i pomokrilo živo i neživo i što je prognoza za vrijeme poslije čajanke bila loša posjetioci su samo dolazili i dolazili. Tražila se u zgradi HIIMa ne jedna već desetci stolaca više. Neki kažu da ih je bilo preko 100, no kako volimo biti realni reći ćemo da ih je objektivno bilo više od 80ak. I neka sad samo neko kaže da studenti ne vole predavanja. Neeeetočno. Studenti vole predavanja, ... ali ona koja su dobra i korisna.

Doc.Brborović je svojom jednostavnošću pristupa i zanimljivim načinom pričanja ispričao kako se došlo na ideju te kako su tekle aktivnosti  na proces legalizacije regulacije upotrebe marihuane u medicinske svrhe u Hrvatskoj. Već je sam početak predavanja govorio da će veče biti zanimljivo. "Ne radi se o ničem novom u medicini." rekao je dr. Brborović i tako ostavio zbunjenim veći dio posjetioca kluba. No, pojašnjenje je brzo uslijedilo. Naime, kako smo naučili marihuanu su za potrebe liječenja (uglavnom za smanjivanje boli i mučnine kod radioterapije) pacijenti potajice uzimali dugo vremena, ali na svoju ruku. Liječnici to naravno "nisu znali", i svi su se pravili da ništa neznaju. S ovim promjenama više se nitko ne mora praviti da ništa nezna. Umjesto nasumičnog i od oka uzimanja doza sada se očekuje da će stručno osoblje regulirati doziranje i način njezina uzimanja čime takvo liječenje postaje kontrolirano.

Za one koji su možda pomislili kako će se od sada migrene moći medicinski opravdano rješavati jointom, imamo loše vijesti: upotreba marihuane u medicinske svrhe je za sada predviđena samo za teške bolesti. A i ne radi se jeftinom liječenju – procjena je da će mjesečna doza marihuane koštati i do 4000 kn. Zanimljivo je i da na tzv. crnom tržištu količina marihuane koja bi trebala imati iste učinke košta približno isto. Lijekovi na kanabinoidnoj bazi dostupni na inozemnim tržištima su prepoznati i posljednjim je promjenama omogućen uvoz istih. Za sada se radi samo o nekolio lijekova koji su prilično skupi. Osim u formi tableta, pravilnikom, kojim je omogućeno uzimanje marihuane u medicinske svrhe, je predviđeno i njezino uzimanje u obliku inhalacije.

Od doc. Brborovića smo čuli i o preprekama s kojima se Povjerenstvo moralo suočiti, zatim o problemima s medijima koji su ipak ovaj put koliko toliko bili korektni u praćenju aktivnosti Povjerenstva. S druge strane, bili su tu i problemi oko izdavanja lijekova na bazi kanabisa budući da istih nema u Farmakopeji, zatim s problemima visoke cijene tih lijekova, načinima i kriterijima za njihovo uzimanje. I bez obzira što je veliki dio posla obavljen te je marihuana u medicinske svrhe kod nas i službeno legalizirana, a njezina upotreba regulirana, priča je još uvijek daleko od gotove. Mnoga pitanja ostaju otvorena - utemeljenje kriterija za doziranje, dostupnost i cijena lijekova su samo neka.

Za sve one koji nisu bili s nama, ne očajavajte - i za slijedeći vam susret pripremamo atraktivnu i zanimljivu temu. "Spolno prenosive bolesti među studentskom populacijom". Ali, kao što znamo reći - nemojte nam vjerovati na riječ - dođite i uvjerite se sami!Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0