Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Bivši partneri se bore oko skrbništva nad jajašcima
Bivši partneri se bore oko skrbništva nad jajašcima PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Friday, 02 November 2007

embrioAmerika- zemlja puna iznenađenja. Što mislite o situaciji u kojoj se bivši partneri bore oko skrbništva nad smrznutim oplođenim jajašcima (odnosno embrijima kako ih neki nazivaju)? Vjerojatno bi vam takvo što palo zadnje napamet, a još je manje vjerojatno da je naš zakonodavac predvidio takvo što u novim izmjenama zakona. Prema posljednjim informacijama teksaški suci su na velikim mukama kako presuditi u slučaju u kojem suprug od suda traži uništenje jajašaca ili bar njihovo zadržavanje u smrznutom stanju, dok supruga želi jajašca jer joj je to posljednja šansa da postane majka.
Naime, par se vjenčao 1996. godine i tijekom braka supruga je jednom ostala trudna i spontano pobacila. Kako više nije mogla zatrudnjeti, par se liječio na klinici za liječenje neplodnosti. U postupku liječenja su zamrznuli oplođena jajašca, kad su i potpisali standardni ugovor da će se ista uništiti ako dođe do razvoda. Nažalost, prije no što je liječenje nepolodnosti pokazalo nekakve rezultate, brak propao.
Sada dolazi do velikog obrata. Sada već bivša supruga koja nema svojih jajašaca pokreće zahtjev da se jajašca ne uništavaju budući da bi ona jednog dana ipak željela imati svoju djecu. Naravno, bivši muž se tome protivi i sve završava na sudu na kojem se sada nekadašnji supružnici bore za skrbništvo nad smrznutim jajašcima.
Slučaj se trenutno nalazi pred vrhovnim sudom Teksasa koji treba presuditi čije je pravo jače: njeno pravo da ima djecu koristeći smrznute embrije ili njegovo pravo da s njom nema djecu.
Bivši suprug izjavljuje da vjeruje u tradicionalnu obitelj te da su smrznuta jajašca namijenjena isključivo za korištenje u okviru bračne zajednice.
"They were not created to be used in such a way that simply limits me to being a sperm donor, likewise they are not created to be used against my wishes,"  stoji u izjavi za javnost koju potpisuje bivši suprug.
Glavni argument bivše supruge je da nema razlike između embrija unutra ili izvan materince te da bi uništavanje embrija, tj. jajašaca, značilo uništavanje živog bića. Za sebe smatra da je već trudna te da se jajašca samo trebaju implantirati u nju. 

Inače, do sada se šest američkih država i europski sud za ljudska prava susrelo sa sličnim sudskim procesima oko skrbništva nad jajašcima. Svi su presuđivali u korist bivšeg supružnika koji nije želio da se jajašca koriste. Međutim, ... to ne znači da će se isto dogoditi i u teksaškom slučaju.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0