Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Bjeliš: Tražim bolji studentski standard
Bjeliš: Tražim bolji studentski standard PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

preneseno s portala Net.hr   
Tuesday, 12 February 2008

Aleksa Bjelis

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš predstavio je izvješće o radu Sveučilišta. Rektor traži hitne mjere kako bi se popravio studentski standard, posebno smještaj i prehrana.

Na zajedničkoj sjednici članova Senata Sveučilišta u Zagrebu, Vijeća područja, Sveučilišnog savjeta i Rektorskog kolegija rektor Aleksa Bjeliš je istaknuo kako valja početi od preciznih proračuna troškova svih elemenata sustava i uzeti u obzir socijalne i gospodarske prilike sveučilištaraca.

Posebno treba popraviti krajnje zabrinjavajuće stanje smještaja koje se praktički nije poboljšavalo u proteklih 20 godina, kazao je.

Broj sveučilištaraca se u protekla dva desetljeća više nego udvostručio, a broj postelja u domovima nije se mijenjao niti se sustavno ulagalo u njihovo održavanje. Uz to, oko 20 posto aktivnog radnog vremena studenti rade, a to je dvije do tri tisuće diploma na godinu manje, upozorio je rektor, zaključivši kako ta tema urušava cijeli sustav.

Prorektor za poslovanje Tonko Ćurko istaknuo je kako je potrebno reorganizirati sustav plaćanja prehrane i smještaja, a predstavnik Studentskog zbora Krešo Bašić drži da se ta mjerila moraju standardizirati za cijelu Hrvatsku, odnosno za sva javna sveučilišta.

Naime, cijene smještaja u domovima razlikuju se od grada do grada, a cijena studentskog jelovnika nije se mijenjala osam godina i u Zagrebu iznosi 16,5 kuna, a od toga 4,5 kune plaćaju studenti.

U izvješću je istaknuto da je Hrvatskoj potrebna temeljita reforma doktorskih studija koji su se u dosadašnjoj praksi shvaćali usputno, a rektor Bjeliš drži da je potrebno uvesti privatni sektor koji bi trebao ulagati u stručnjake.

Govoreći o proračunu, istaknuo je kako i dalje njegov najveći dio odlazi na osobne dohotke i to tako da sveučilišne i fakultetske uprave nemaju na raspolaganju nikakve mehanizme stimulacije te su isključene iz njihova dugoročna planiranja.

Iako je mobilnost jedan od izravnih pokazatelja međunarodne prepoznatljivosti sveučilišta, hrvatske visokoškolske ustanove, posebno sveučilišta, znatno zaostaju za nizom drugih zemalja s kojima se moraju uspoređivati.

Stoga je mobilnost stavljena na visoko mjesto prioriteta u tekućem razdoblju, dodao je rektor Bjeliš.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0