Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Call of Duty za bolju kiruršku karijeru
Call of Duty za bolju kiruršku karijeru PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Jelena Gnjidić   
Monday, 04 May 2015

PlaystationOd prve video igrice dijeli nas već više od pedeset godina! Ta grafička verzija igre križić- kružić s prvim oblikom umjetne inteligencije bila je samo uvod za Pong ili „Tenis za dvoje“, Pacman, Donkey Kong, Tetris, Super Mario, da bi razvoj igrica u 21. stoljeću eskalirao nastankom mnogobrojnih realistički i kvalitetno dizajniranih igara zbog kojih su neki čak zaboravili da postoji i stvarni, vanjski svijet te postali ovisnici modernog doba. Kako bilo da bilo, osim igrica u kojima djevojčice mogu peći kolače, oblačiti virtualne ljude i graditi virtualne kuće, stvoreno je mnogo „pucačina u prvom licu“, kao što su Call of Duty, GTA San Andreas i slično.

Da ne bi sve ostalo crno zbog tih silnih ubojstava, nasreću ne stvarnih, student Davood Gozli i njegov mentor Jay Pratt sa Sveučilišta u Torontu istražili su ima li od toga i nekakve koristi. Činjenica je da nam je senzomotorika, ili organizacija osjetila i pokreta u jednu skladnu cjelinu, jako važna ne samo za vožnju biciklom, nego i pravilno kretanje, ponašanje i učenje. Rezultat uspješnog senzomotoričkog učenja javlja se kao sposobnost za vrlo efikasno obavljanje različitih zadataka bez da svjesno mislimo na to što točno radimo. Primjerice, svi koji su učili tipkati znaju da je na početku to išlo dosta sporo jer je bilo potrebno naći svako slovo pojedinačno, međutim, nakon nekog vremena postalo je i više nego lako u isto vrijeme tipkati i gledati u televizor  ili tko zna što drugo. 

Gozli i Pratt željeli su proučiti može li igranje video igara utjecati na koordinaciju vizualnih informacija i pokreta ruku. Da bi to napravili, sastavili su dvije grupe: u jednoj su bili oni koji vrlo često igraju igrice ( barem tri dana u tjednu po najmanje dva sata), a u drugoj oni koji ih nikada ili jako rijetko igraju. Svi su dobili isti zadatak: morali su rukom pratiti bijeli kvadratić na ekranu koji se kretao u kompliciranim, ali ponavljajućim obrascima. U početku, sudionici koji dotad nisu imali neki značajan dodir s igricama nisu se gotovo uopće razlikovali od „gamera“ pa su iz toga znanstvenici izveli zaključak da akcijske video igre ne daju igračima prednost u novim i nepoznatim senzomotoričkim zadacima. 

Na kraju eksperimenta, nakon što su grupe pratile kvadratić određeno vrijeme, i jedni i drugi bili su bolji u tome nego na početku, međutim, igrači su bili puno precizniji u praćenju ponavljajućeg gibanja od ostalih. Ovim eksperimentom je dokazano da igrači zapravo nemaju bolju povezanost osjeta i pokreta, ali brže uče dinamiku  novih zadataka koji zahtijevaju usklađenost istih, što je vrlo korisno, čak štoviše, neophodno u laparoskopskoj kirurgiji! Svakom kirurgu su, naravno, važne spretne ruke, ali posebna vještina je operirati, a ne gledati direktno u svoje ruke i instrumente, nego sve to vidjeti samo preko ekrana.

Dakle, dragi „gameri“ , sati provedeni za računalima I playstationom u rukama možda ipak nisu sasvim uzalud,  kako se ne-igračima čini, ali za karijeru laparoskopskog kirurga playstation nije dovoljan. Zato knjigu u ruke, a nakon položenog ispita nek slijedi nagrada!

Studija je objavljena u časopisu Human Movement Science.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0