Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Čokolada i mršavljenje u istom paketu?!?
Čokolada i mršavljenje u istom paketu?!? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Penguin   
Thursday, 12 April 2012

cokoladaDa, zvuči i nevjerojatno i savršeno i kao ostvarenje svih snova. Ali, je li istinito? Najnovije istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine  koje je provedeno na 1000 zdravih, odraslih ispitanika pokazuje da osobe koje učestalo konzumiraju čokoladu na svojoj vagi ugledaju manji broj nego one koje to ne čine.

Dio ispitanika koji 5 puta tjedno gricka čokoladu unosi i ukupno više kalorija te njihova prehrana sadržava više zasićenih masti. Također, ne bave se nikakvom tjelovježbom kojom bi reducirali težinu. Zanimljivo, IBM im je niži nego onih koji čokoladu odbijaju. Ispitivači smatraju kako se kalorije unesene čokoladom neutraliziraju ostalim sastojcima koji zapravo ubrzavaju metabolizam.

Međutim, nutricionisti koji nisu uključeni u istraživanje nisu baš uvjereni u ovaj blagotvoran učinak. Smatraju kako nam ovo istraživanje možda više govori o ljudima koji se osjećaju slobodnima posegnuti za čokoladom nekoliko puta tjedno. “Jedenje čokolade možda ukazuje na životni stil i opuštene stavove prema prehrani, zdrave stavove” kaže prof. nutricionizma Marion Nestle,  New York University.

Unatoč tome što očito postoji mogućnost da nećete smršaviti od čokolade, nemojte gubiti nadu. David Katz, direktor Yale Prevention Research Center, New Haven smatra kako je tamna čokolada pametan izbor za one koji pokušavaju izgubiti kilograme. “Njen gorkosladak okus neće poticati apetit, kao što to šećer čini, već će ga zataškati” kaže. Čokolada također sadržava kofein koji povećava količinu kaloriju koju trošimo tokom odmora. No nemojmo se zavaravati. Kalorije iz čokolade također se broje. Nažalost.

Prof. Francisco Villarreal,  University of California, San Diego, proučavao je učinak čokolade na metabolizam i smatra kako je najbolji izbor čokolada sa 60% i više kakaa.  Otkrio je kako epikatehin, antioksidans iz čokolade, povoljno utječe na ubrzanje metabolizma. Naravno u malim količinama. Stoga, prof. Villarreal smatra kako čokolada treba biti veličine poštanske marke, težiti najviše 5 g.

Za više informacija pogledajte, Association between more frequent chocolate consumption and lower body mass index., 2012 Mar 26;172(6):519-21.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Sijecanj 2021 > »
P U S C P S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0