Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Destigmatizacija shizofrenije
Destigmatizacija shizofrenije PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Zvonimir Šarić   
Saturday, 30 May 2015

utjecaj okoline na bolesnika  Shizofrenija je  jedna od najučestalijih duševnih bolesti današnjice. Otežana percepcija stvarnosti, zamaskirana zvučnim halucinacijama i deluzijama, bolesniku uvelike otežava obavljanje svakodnevnih zadaća.

  Uobičajena praksa u društvu je stavljanje etikete na duševne bolesnike  iako se takvo što kosi sa samom biti  zajednice  čija je uloga štititi najslabije. Neznanje i strah glavni su razlozi stigmatizacije koja prožima sve slojeve društva. U zadnje vrijeme javljaju se brojni pokušaji destigmatizacije shizofrenih bolesnika,  za što je potrebno demistificirati samu bolest te educirati stanovništvo.

  Negativno mišljenje društva o psihijatrijskom bolesniku razvija stigmu koju on sam osjeća pa je kao takvu i  prihvaća kao svoju stvarnost.

  Kvaliteta liječenja psihičkih poremećaja značajno se poboljšala pronalaženjem sve djelotvornijih lijekova i primjenom efikasnih psihosocijalnih metoda liječenja. Prema etičkim principima psihijatri su dužni pružiti najbolje liječenje koje je na raspolaganju  po današnjim saznanjima; ono danas svakako ukjlučuje rad sa stigmom i predrasudama vezanim uz psihičku bolest protiv kojih se treba boriti zakonom, sustavnim informiranjem, neposrednim kontaktom s grupama prema kojima postoje predrasude  te sustavnim obrazovanjem. Međutim, liječnici ne mogu stati na kraj stigmatizaciji ako nije uključena cjelokupna zajednica.

  Danas postoje lijekovi koji u redovnoj primjeni mogu potpuno osposobiti shizofrenog bolesnika za normalno funkcioniranje u zajednici. Takvi bolesnici također mogu biti i radno sposobni.

  Svjetski dan shizofrenije, koji se obilježava 24.svibnja, povod je za mnoge akcije koje za cilj imaju edukaciju zajednice te potporu i psihosocijalnu pomoć bolesnicima i njihovim obiteljima. 

  Diljem Hrvatske pokrenute su inicijative  s ciljem destigmatizacije shizofrenije.  

U sklopu projekta ”Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka” i Obilježavanja Međunarodnog Dana Shizofrenije koji Udruga Ludruga provodi u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, 24. svibnja održat će se projekcija filma ”Liječnica koja čuje glasove’‘.

 Studenti sa Medicinskog fakulteta iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Beograda, Maribora, Skoplja, Sarajeva, Mostara i Tuzle okupili su se te odlučili preko društvenih mreža organizirati akciju destigmatizacije. S obzirom da je svibanj mjesec mentalnog zdravlja, a samim time i antistigma kampanje duševnih bolesti, planira se osmišljavanje kratkih i jasnih poruka kojima će se poticati destigmatizacija mentalnih bolesti te napraviti album fotografija koje sadržavaju poruke. Cijela akcija odvijati će se putem facebook stranice „Stani uz mene“ (https://www.facebook.com/stani.uz.mene), službene stranice riječkog Centra za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji. Realizacija projekta bi trebala biti završena do 24. Svibnja, kada je Svjetski dan shizofrenije.

 Edukacija društva o psihičkim bolestima moguća je uz pomoć velikih medija. Potrebno je pružiti potporu i psihosocijalnu pomoć bolesnicima i njihovim obiteljima, uključiti ih u zajednicu i tretirati ih kao ravnopravne članove društva, što i jesu. Promjene koje su potrebne nije moguće provesti preko noći te je stoga potrebno uključenje šire zajednice.

Smanjimo stigmu!Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0