Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Dr. Craig je stvorio život! Ili možda nije?
Dr. Craig je stvorio život! Ili možda nije? PDF Ispis E-mail
(1 glas)

akknt   
Wednesday, 26 May 2010

VenterČuli ste do sada, vjerojatno. Razglašuje se na krovovima, pripovjeda se u kućama. Objavljuje na trgovima i govori ukima i neukima, pametnima i maloumnima, da je Čovjek nadmašio Boga i stvorio živo biće . Iz ničega.

Počeli su s četiri boce (istini za volju, nisu već su ovaj prvi korak naručili od jedne tvrtke). U jednoj je bio adenin, u drugoj timin. U trećoj je bio guanin, a u četvrtoj citozin. Vjerojatno su bile obojane u četiri simbolične boje, kao u svim dobrim pričama. Onda su ih pomiješali. Dobili su smješu oligonukleotidnih lanaca, prvu stepenicu. Nakon toga, već poznatim i razvijenim tehnikama su isti „polijepljeni“ jedni na druge kako bi se dobile kasete od jedne kilobaze. Takve, dopremljene su u laboratorij dr. Craiga Ventera.

Tek onda je počela prava zabava.

Sinteza genoma je vršena u biološkim reaktorima. Kao reaktori su rabljeni E. coli i Saccharomyces cerevisiae. Kasete, noseći obilježja, molekularne „kuke“ (za enzime) i vektore, su ubačene u gljive gdje su se rekombinirale u segmente od 10 kilobaza. Ovakve su izvađene iz gljiva i prebačene u E. coli koje su ih multiplicirale. Selekcionirani su segmenti koji su odgovarali daljim planovima. Odabrani su ponovo ubačeni u pivski kvasac. Tu su se segmenti od 10 kilobaza ponovo rekombinirali, ovog puta u segmente od 100 kilobaza. Još samo jedna stepenica do kraja. Segmenti su ponovo ubačeni u gljive gdje je konačno kvasnica, koristeći svoje sustave za popravljanje oštećenja (svog) DNA sklopila puni genom Mycoplasma capricolum, na slavu i veličanstvo svih prisutnih dok su anđeli trubili sa nebesa.

Osim što dotični genom nije niš' valjao.

Korak natrag, malo debaginga, jedan AHA momenat i problem je pronađen. Naime, genom je imao frame-shift mutaciju u dnaA genu. Isti je blizu mjesta na kojem počinje replikacija genoma i esencijalan je za mikoplazmu. Greška je brzo popravljena i SADA su anđeli zatrubili. Malo karikiram, nadam se da mi nećete uzeti za zlo.

Nakon toga je genom ubačen u predhodno ispražnjenu stanicu koja ga je aktivirala i počela rabiti za svoje neskrupulozne potrebe (rastu brže nego prirodni soj).

To je ono što se dogodilo. Ono što je dr. Venter uradio, u svome institutu, sa svojim suradnicima i zaposlenicima. On je sintetizirao kompletni genom jedne protozoe te ga implantirao u već postojeću staničnu mašineriju druge. No, iz nekog razloga, isti je dr. Venter (isti onaj dr. Venter koji se svojevrijemeno uključio u trku za sekvencioniranje ljudskog genoma na način koji mu je priuštio mnogo nezadovoljstva u znanstvenoj zajednici) svoje nemalo postignuće odlučio predstaviti kao sintezu umjetnog života. A što je učinio? Postigao je sklapanje DNA u biološkim reaktorima te uklapanje iste u postojeću (živu) mašineriju.

Zapravo prilično daleko od stvaranja umjetnog života, ne? Moje je mišljenje (s kojim se, dakako ne morate složiti) da bi pravo stvaranje umjetnog života počelo s neživom materijom i, rabeći samo neživu materiju (kompjutere ćemo smatrati neživima, bez obzira koliko inteligentni i „živi“ njihovi programi ponekad bili), proizvelo živu biomasu. Dakako, OVAJ san je još daleko, iako svi znamo da je samo pitanje vremena dok do toga dođe.

S druge pak strane, nije ni daleko od istine tvrdnja da je stvoren umjetni život. Ili „oblik života“ (engl. lifeform), kako se to isto zove. Jer, na kraju krajeva, u prvi mah se rad ovih biohakera izjalovio - dnaA je bio pokvaren. No, uz malo igre, greška je popravljena. Dovesti sebe u situaciju u kojoj se to može izvesti bez velike opasnosti po cijeli projekt je u svakom slučaju hvalevrijedno.

Ispada na kraju da definicija onoga što je dr. Venter učinio ovisi o Vama i vašim definicijama..

Na kraju krajeva, što će od ovoga biti na sociološkom planu ovisi o narodu. Uz malo sreće, neće nastupiti poznati i izrazito štetni efekt krda (sjećate se onoga što K reče? ) već će nadvladati ljudska razumnost. ;)

http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1190719

http://arstechnica.com/science/news/2010/05/first-functional-synthetic-bacterial-genome-announced.arsSamo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0