Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Drunkorexia, Manorexia, Diabulimia???
Drunkorexia, Manorexia, Diabulimia??? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Lexi   
Monday, 12 May 2008

anoreksija.jpgSeminar iz engleskog. Anorexia i Buluimia. Dobre teme, nema puno jadnog latinskog zbog kojeg moram krv prolijevatii, na jeziku žuljeve dobiti ne bih li to pretvorila u englesku riječ. Svi moramo seminar odraditi i s obzirom na tu činjenicu ovo je the best!
Surfajući po internetu, tražeći materijale, naletih na nešto zanimljivo. Kad nekome spomenete poremećaj prehrane, većina će se sjetiti anoreksije i bulumije. Možda ne tim redom, možda pretilost dodaju ili bulimiju izostave. Nitko vam neće reći: drunkorexia ili manorexia ili diabulimia. Ne bih vam ni ja. Zašto? Nikad čula! Ovo mi je prvi glas. Vjerovali ili ne i to su poremećaji u prehrani. Zapravo,  budimo precizniji - nisu to nikakvi standardni medicinski izrazi. Pod okriljem su svojih roditelja: Anorexia nervosa - e i Bulimia nervosa - e. Nazovimo ih stručnije -  subkategorije dvaju glavnih poremecaja prehrane.
Imate li ideju što bi to moglo značiti?
Drunkorexia? Kombinacija engleskog i grčkog. Drink/ drank/ drunk(eng.) + orexis(gr.) , ili jednostavno, kratko i jasno: izgladnjuješ se do besvjesti kako bi ostavio mjesta za kalorije koje budeš unosio/ la u sebe kad se razbiješ od alkohola. Zvuči poznato? Znate li nekoga s tim problemom? Znam par s drink/ drank/ drunk problemom, nazovimo ga tako, ali ova kombinacija... Vau! Što sve homo erectusu neće pasti na pamet. Tipična individua koju možemo opisati kao drunkorexic je studentica koja gladuje cijeli dan kako bi se mogla dobro napiti tijekom noći. To vam je grubi prijevod s engleskog, ali svi smo razumjeli. Znači -  cura s problemom anorexie koja voli puno piti. Što ćeš više!
Manorexia? Cure, možemo malo odahnuti! Man je man – jednostavno, muškarac s problemom anorexiae nervosae. Man ne bi bio man, a da ne imenuje svoj problem na drugi način. Osim zvučnog imena, sve ostalo je isto, anorexia je anorexia.
Diabulimia? Oblik poremećaja prehrane koji zahvaća dijabetičare, populaciju ovisnu o inzulinu. Kod tih ljudi praksa je minimalizirati dnevnu dozu inzulina do maksimuma. Kako inzulin potiče stvaranje zaliha masti, smanjujući dnevne doze inzulina reduciraju te zalihe, a samim tim i svoju težinu. Diabulimia je najčešća kod djevojaka i mladih žena s diabetesom tipa 1. Možete li zamisliti kombinaciju svih komplikacija koje mogu nastati zbog loše reduciranog šećera i dobro reducirane masne zalihe? Anorexia + diabetes melitus = road to hell!
Što reći na sve to? Nema kraja ljudskoj gluposti? Tko voli nek izvoli, svatko je kovač svoje sreće? Mislite li kako ih nema među nama? Možemo mi misliti što hoćemo, možemo ignorirati, osuđivati, zgražati se, izbjegavati ih, ali... Zar nismo svi na istom faksu? Medicini. Zar nismo, bar u teoriji, upisali medicinu kako bismo pomagali drugima? Sram bilo onoga tko glasno kaže ne. Činjenica je -  još smo studenti i ne znamo puno toga, ali jezik imamo. Zato jednostavno, samo malo empatije, pokažimo kako nam je stalo i pomozimo im u potrazi za stručnom pomoći. Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0