Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Evolucija je vraški zeznuta stvar
Evolucija je vraški zeznuta stvar PDF Ispis E-mail
(5 glasova)

Doc   
Friday, 09 March 2012

 Britanski znanstvenici su nedavno završili s mapiranjem genom gorile te na taj način završili s mapiranjem genoma svih čovjekolikih majmuna (gorila, čimpanza, orangutan). Analizom i usporedbom genoma je, očekivano, potvrđeno da je čimpanza najbliži srodnik ljudima, međutim nađeno je i da oko 15% ljudskih gena ima veću podudarnost s genima gorila nego s genima čimpanze. Iz otkrivenog je nastala nova zanimljiva hipoteza o evoluciji čovjeka.   

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature a kao jedan od zaključaka istraživanja jeste postavljanje nove hipoteze o raširenosti mutacija koja u evolucijskom smislu početak razvoja ljudske rase pomiče za nekoliko miliona godina unazad.

»Genom gorile važan je jer nam objašnjava ono ključno vrijeme kad smo se odvajali od najbližih rođaka po evoluciji«, kaže Aylwyn Scally iz britanskog Wellcome Trust Sanger instituta koja je vodila istraživanje.  »Usporedbe genoma čovjekolikih majmuna i čovjeka  pomažu nam u istraživanju ljudskih početaka u Africi prije šest do deset milijuna godina, kada smo se počeli odvajati od drugih primata«, kaže Richard Durbin s istog instituta.

Tim je proučavao više od 11 tisuća gena kod čovjeka, čimpanze i gorile kako bi otkrio genetske promjene važne u evoluciji. Utvrdili su da su čovjek i čimpanza genetski najsličniji, međutim našli su da 15% gena u genomima čovjeka i gorile pokazuju međusobno veću podudarnost. S druge strane, pokazano je da približno 15% gena u genomima gorile i čimpanze pokazuje veću podudarnost nego kad se usporede ti isti geni između genoma čovjeka i čimpanze.

Iz dobivenih podataka zaključeno je da su se preci ljudi i gorila razvijali u različitim smjerovima. Nekoliko miliona godina kasnije došlo je do razdvajanja razvoja naših predaka u dva smjera, jedan iz kojeg su se razvili čimpanze, te drugi smjer iz kojeg su se razvili ljudi. 

Istraživači su našli da su se određeni geni povezani s osjetilima sluha i razvojem mozga razvijali brže od očekivanog dodajući da to posebno vrijedi za čovjeka i gorilu.

Pouzdanost zaključaka izvedenih iz statističke obrade podataka možda najbolje potvrđuje činjenica da je izračunavanje razlika između vrsti (čovjek, čimpanza, gorila, orangutan) baziranih na sekvenciji njihovih genoma  obradio vodeći svjetski centar "Bioinformatics Research Centre" na tom području. Za analizu su koristili Coalescent Hidden Markov Model koji može nalizirati genteske razlike unutar jedne vrste te između različitih vrsta i u isto vrijeme daje informacije o prirodnim selekcijskim procesima koji se događaju unutar vrsti.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0