Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Galerija s 5. TeaTime predavanja o STI
Galerija s 5. TeaTime predavanja o STI PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Doc   
Saturday, 14 November 2015

 Razgovor o seksu može biti zabavan, no kad se pokuša govoriti o spolno prenosivim bolestima/infekcijama (STD/STI) to postaje nešto sasvim drugo. O tome se obično ne priča, a još se manje javno diskutira. Za STD obično želimo smatrati da se  događa nekom drugom a nekom u vlastitoj obitelji i među dragim prijateljima i kolegama. STI je u našem društvu još uvijek stigmatiziran pa se obično nerado o njemu priča. Kada se negdje usput pokupi HPV tada se obično kaže da se radi o infekciji "koju imaju mnogi pa onda i nije nešto strašno".

A da i nije baš tako treba samo uzeti u obzir da 70% muških do 20 godina i 60% žena na prvom ginekološkom pregledu ima neku spolnu bolest/infekciju. Dakle, ne svaki drugi već njih 7/10 studenata posjeduje neku od STI. Ako to nije razlogom doći i poslušati jednog od najvećih stručnjaka u tom području tada se zaista ne treba tome bilo što dodati. 

Bilo je to sjajno predavanje u kojem smo saznali kako treba pristupiti osobi koja posjeduje neku STI, na koji način razgovarati, kakve preporuke dati, kamo ih uputiti. Saznali smo i gdje se i kome treba obratiti kako bi se provjerilo je li netko pokupio neku STI. Saznali smo mnoštvo praktičnih i korisnih informacija i savjeta vezanih uz problematiku STI. Pogledajte našu galeriju fotografija s 5. TeaTime predavanja.

Ostaje samo šteta što je TeaTime predavanju prisustvovalo samo nekoliko od gotovo 600njak studenata 5 i 6. godine studija budući da će se upravo oni za jednu/dvije godine kao liječnici susretati s tim gorućim problemom. Upravo bi oni trebali biti najvažniji izvor informacija onima kojima će pomoć biti najpotrebnija. Ako oni danas imaju problem s usvajanjem znanja o STI i dodatnim informiranjem o pristupu i postupanju u budućoj praksi (što se ipak ne može naći u knjigama) što tek mogu očekivati oni koji takvu pomoć budu trebali ili je tražili .

Naime, treba znati da se mladi zbog rečene stigme često boje uopće započeti razgovor o STD i prema rezultatima različitih istraživanja oni očekuju da liječnik (ili student medicinar) bude onaj koji će započeti razgovor o spolno prenosivim bolestima. Za mlade je ljude važno da znaju da su u okruženju u kojemu će se osjećati ugodno i sigurno i otvoriti za razgovor bez straha od osude.

Istina STI nije akutno spašavanje ljudskih života (primjenom CPRa što mnogi nikad u životu ni neće "okusiti"), međutim pravim pristupom (koji se najbolje uči od stručnjaka) i brigom o zdravlju mladih možete spasiti daleko više života. No za to treba imati ne samo hrabrosti već i mudrosti.  Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0