Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Gladovanjem skinuti 'salo' - mo'š se misliti.
Gladovanjem skinuti 'salo' - mo'š se misliti. PDF Ispis E-mail
(3 glasova)

Doc   
Tuesday, 05 October 2010

dijetaVećina komercijalnih dijeta je postavljena tako da sadrže vrlo malo kalorija. Mnoge od njih su na granici izgladnjivanja: 1200 kalorija, 1000 kalorija, čak 800 kalorija ili manje!
Međutim ironija kod provođenja dijeta je u tome da što više vi "udarate" na kalorije (smanjujući ih u ishrani) to više vaš organizam usporava metabolizam kao obrambenu mjeru.

U stvari, vrlo niske kalorijske dijeta mogu vas zapravo učiniti debljima! Fiziološki je nemoguće postići trajni gubitak masnoća samo na osnovi gladovanja. Naime, kada jedete manje, vaše tijelo jednostavno sagorijeva manje. Suprotno, kada jedete više, vaše tijelo sagorijeva više. To je krajnji paradoks.

Vrlo niske kalorijske dijete ne će samo usporiti vaš metabolizam pa ćete zbog toga sagorijevati manje kalorija, već će dovesti do gubitka mišićne mase. Na kraju, kad se metabolizam uspori do krajnjih granica dolazi do zaustavljanja gubitka težine. Svako povećanje kalorija će dovesti do povećanja masnog udjela u tijelu. Ovaj tzv "rebound effect" je neizbježan, budući da nitko ne može zauvjek ostati na niskim razinama kalorija u prehrani. Prema tome svaki program prehrane koji se bazira na unosu vrlo niskih kalorija dovesti će u početku do gubitka težine  - međutim to nažalost neće trajati dugo. 

I sami možete zaključiti koliko je ljudsko tijelo "pametno" - njegov je primarni zadatak nastojati održavati ravnotežno stanje između: metabolizma, tjelesne temperature, šećera u krvi, hormona, acido-bazne ravnoteže i svakog drugog sustava u tijelu. Svi su ovi sustavi regulirani u uskom rasponu tako da se vaše tijelo osjeća sigurnim i udobnim.

Kada se primjene drastične mjere u pokušaju stvaranja naglih promjena poput programa za brzo skidanje kila tada se vaše tijelo priprema za obranu tako da metabolizam prilagođava stanju za održavanje ravnoteže energetske bilance. Čim osjeti da postoji opasnost uslijed gladovanja tijelo brzo prilagođava svoje metaboličke potrebe i dolazi do sagorijevanja manje kalorija. To se često naziva i "odgovor na izgladnjivanje."

Jedini način da izgubite masti i i držite ih na niskoj razini jeste tek neznatno smanjenje kalorija u prehrani, ali zato znatno povećanje vaše aktivnosti. To u konačnici daleko bolje "skida" vaše salo nego bilo koja dijeta bazirana na gladovanju (niskim kalorijama.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0