Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Infarkt miokarda ili kokain?
Infarkt miokarda ili kokain? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Wednesday, 26 March 2008

kokain i bol u prsištuMogla bih napisati ovu temu u tri rečenice, iznijeti činjenice i upozorenja i to bi bilo to. Međutim, tema koja me navodi iznova i iznova na veliko razmišljanje jest ovisnost. U bilo kojem obliku uništava ličnost kao takvu. Droga?
Ulazi u svaku poru fizičkog dijela osobe, a psihičku izgriza. Kako pomoći? Kako vidjeti, prepoznati? Čini mi se kako znamo sasvim malo. Možemo li uopće pomoći? Želimo li pomoći? Imamo li snage za borbu?

Vijesti… Beta blokatori smanjuju krvni tlak bez konstrikcije arterija i velika su pomoć osobama s infarktom miokarda. Kako je bol u prsištu znak koji nas mora voditi prema infarktu miokarda, ipak je valja dobro razlikovati od boli u prsištu koja se javlja po prilici 3 sata nakon korištenja kokaina. Ukoliko se to ne prepozna, davanje beta blokatora kokainskom korisniku, uslijed boli u prsištu, dovest će do sasvim suprotnog učinka - povećanja krvnog tlaka uz konstrikciju arterija.
Inače bolovi u prsištu nisu infarkti miokarda ukoliko su povezani s korištenjem kokaina. Stoga bi najidealnije bilo osobu ostaviti u bolnici na promatranju oko 9- 12 sati. Ukoliko je pri svijesti, poželjno je pitati je li konzumirala kokain i objasniti kako su nuspojave krive terapije vrlo opasne.
Ako nije pri svijesti, trebao bi se napraviti test na drogu. Promatračko razdoblje je zapravo možda i najefikasnije za ovisnike. Prikladnom komunikacijom može im se pokušati pojasniti njihovo stanje, kao i ponuditi stručna pomoć na dulje vrijeme. Djeluje mi podosta inertno pogled na ovisnike. Izolacija iz bilo koje sfere društva, osuda i bijeg od takvih ljudi kao da su najefikasniji.
Sve se nekako izokrenulo… Gdje je nestao čovjek?Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0