Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Ishodi novaštva u medicini
Ishodi novaštva u medicini PDF Ispis E-mail
(1 glas)

doc. dr. Mirza Žižak, Zavod za fiziologiju   
Monday, 14 July 2008
novastvoU jednom od prošlih brojeva studentskog dijela CMJa naišli smo na zanimljiv članak kolega M. Petrovečkog, Lj. Smiljanić, M. Trošelja i O. Polašeka o znanstvenim novacima i ishodima njihova novaštva koji ozbiljno dovode u pitanje dosadašnju politiku i program zapošljavanja znanstvenih novaka.

Cilj istraživanja je bio ustanoviti koji su ishodi znanstvenog novaštva među znanstvenim novacima u medicini koje "zapošljava" MZOŠ.

U istraživanju su korišteni podaci o znanstvenim novacima čije je novaštvo završeno u razdoblju između 1999 i 2005., a promatrali su se znanstvena produktivnost i ishod zapošljavanja. Znanstvena je produktivnost svakog novaka mjerena brojem publiciranih radova indeksiranim u Web of Science.

Rezultati su zaista iznenađujući. Kroz promatrano razdoblje samo je 12% znanstvenih novaka izradilo doktorsku disertaciju i postiglo stupanj doktora znanosti (PhD). Istodobno, 55% znanstvenih novaka je prekinulo novaštvo i zaposlilo se tijekom istog mjeseca u kojem su prekinuli novaštvo. Prekidanje i ponovno zapošljavanje u istom mjesecu je najčešće među znanstvenim novacima koji su novaštvo dobili na klinici ili u bolnicama. U tim radnim slalomima prednjačili su znanstveni novaci u odnosu na novakinje i razlika je među njima statistički značajna.

U zaključku istraživači ističu da rezultati istraživanja sugeriraju da značajan broj znanstvenih novaka vidi svoje novaštvo tek kao prolazno kratkotrajno zaposlenje. Neposredna posljedica takvog shvaćanja je vrlo nizak postotak onih koji su tijekom novaštva postigli stupanj doktora znanosti. Što je ipak najvažnije, rezultati ukazuju na probleme sadašnjeg ali isto tako i budućeg programa zapošljavanja i provođenja znanstvenog novaštva u medicini.

Pitanje je da li kreatori tih programa zaista žele nešto suštinski promijeniti. Naime, povećanje plaća znanstvenim novacima u klinici, što se dogodilo ovih dana je ipak vatrogasna mjera koja će dugoročno izazvati veliku kolateralnu štetu. U ovom slučaju, šteta je već učinjena predklinici jer je potpuno neshvatljivo da su akciji da se "pomogne" znanstvenim novacima na klinici potpuno zaboravljeni novaci na predkliničkim predmetima. Znanstvenim novacima "bazičarima" se plaća neće mijenjati čime je nanesena ogromna nepravda ne samo njima već i bazičnoj medicini a time i cijeloj medicini. Nakon ovakvog čina pitanje je koji će medicinar u ovakvim uvjetima (s razlikom u primanjima od 2000 kuna) željeti biti novak na nekom od predkliničkih predmeta. S druge strane, neobično je da su rješavani problemi jednih novaka, dok su problemi drugih zanemareni.

I šteta je što se istodobno nije donijela odluka kojom će se riješiti problemi i znanstvenih novaka kliničara i predkliničara. Na ovaj su način predkliničke katedre dovedene u situaciju da pod ovakvim uvjetima više neće dobiti medicinare za novake. Nažalost, povijest nas uči da se u ovakvim situacijama uglavnom donose vatrogasne mjere pa će se rješenje pokušati naći na način da se na predkliničkim predmetima počinju u većem broju zapošljavati kliničari u kumulativnom odnosu (proces koji je nažalost već započeo i koji je loše rješenje budući da ono znači da će se postepeno predkliničke katedre "pretvarati" u virtualne katedre) ili da se za potrebe pojedinih, tipično, medicinskih katedri (anatomija, fiziologija, histologija i sl.) počinju primati nemedicinari. Kažu da je tako to "vani" pa zašto ne bi bilo i kod nas, što naravno nije točno jer se radi o sasvim drugačijem pristupu istom problemu. Ipak, je li to zaista jedino rješenje? Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0