Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Na Danu Sveučilišta predmetu Potencijali membrane dodijeljena je nagrada za najbolji e-kolegij
Na Danu Sveučilišta predmetu Potencijali membrane dodijeljena je nagrada za najbolji e-kolegij PDF Ispis E-mail
(3 glasova)

Doc   
Friday, 26 October 2012
nagradjeni za Dan SveucilistaNa svečanoj sjednici kojom je 5.11.2012. proslavljen Dan Sveučilišta u Zagrebu i početak 344. akademske godine, rektor Aleksa Bjeliš je autorima izbornog predmeta "Potencijali Membrane" dodijelio nagradu za najbolji e-kolegij Sveučilišta u Zagrebu za ak. godinu 2011/12.  Nagradu su primili voditelj predmeta dr. Mirza Žižak i suradnici dr. Silvio Bašić i dr. Tomislav Kuliš. 
 
Izborni predmet "Potencijali membrane" kojeg studenti smatraju jednim od najzahtjevnijih izbornih predmeta uveden je prije pet godina. Reputaciju najzahtjevnijeg dobio je zbog činjenice da je prolaznost na prvom završnom ispitu prije pet godina bila manja od 40%, te da su neki studenti i po tri puta polagali test. Tada se nastava održavala uglavnom na klasični način uz pomoć našeg simulacijskog programa "PROSIG". Od prvobitno 40tak prijavljenih studenata već slijedeće godine imali smo prijavljenih jedva 15tak, a i među onim koji su se prijavljivali većinu su činili studenti kojim je naš izborni bio posljednja (jedina) opcija i koji nisu bili posebno motivirani za temu koju obrađujemo. Broj onih koji su odabirali naš predmet prema vlastitoj želji kretao se do maksimalnih 30%. Istodobno je među studentima vladalo mišljenje i preporuka da predmet "Potencijali membrane" upisuju samo oni koji zaista žele naučiti temelje jednog od najtežih topika fiziologije, TNZa i farmakologije, a da ga izbjegavaju oni koji ne žele puno raditi. Pritom treba imati na umu da se izborni predmet održavao u vrijeme ispitnih rokova. I zaista, kome bi tada išta značili Potencijali mebrane kad se istodobno pripremala Anatomija i/ili MKBK.
 
U želji da pomognemo studentima, ali isto tako i da povećamo kvalitetu našeg izbornog predmeta proteklih smo pet godina stalno uvodili poboljšanja. Kolegij se mijenjao, način izvođenja nastave a time i mogućnosti boljeg i lakšeg usvajanja znanja. Ni to nije pomoglo. I dalje smo najvećim dijelom dobivali studente koji nas primarno nisu željeli. Rezultati su se poboljšavali, a većina naših studenata je kasnije na fiziologiji pokazivao daleko veće znanje iz potencijala od ostalih studenata. Bila je to neposredna posljedica onog što smo za njih učinili. No, ni to nije pomagalo.
Cilj koji smo si prošle godine postavili vezan je uz želju da još više povećamo uspješnost u usvajanju znanja čak i u onih posve nemotiviranih studenata (to su oni koji su pripremali velike ispite a silom su prilika mogli odabrati jedino nas predmet). Težinu završnog testa pritom nismo željeli smanjivati već upravo suprotno.
 
Iz tih smo razloga u protekloj godini uveli ogromne promjene u kolegiju, od promjena u instrukcijskom dizajnu, promjena u pedagoškom smislu do uvođenja niza animacija i simulacija te serije tematskih video predavanja. Tim smo promjenama prilagodili i način provođenja nastave. Glavne smjernice u uvođenju novih e-materijala bazirale su se na potrebi da bazično znanje što je moguće snažnije integriramo s kliničkim. Pritom smo nastojali sve kliničke manifestacije odabranih bolesti objašnjavati kroz bazične mehanizme promjene stvaranja i provođenja membranskih impulsa koje leže u pozadini tih manifestacija.
 
U postavljanju kolegija te izradi e-materijala značajnu je ulogu imao i doc. dr. Ozren Gamulin. Veliki doprinos su dale i naše studentice 5. godine Sara Vrana i Katarina Vulin koje su odradile sjajan posao snimivši video materijale o uzimanju naurološkog statusa i anamneze kako u zdravog pojedinca tako i u bolesnika odabranih bolesti (mijastenija gravis, epilepsija i multipla skleroza) te studenti 2. godine, Hrvoje Kovačević i Lucija Kovačević koji su izradili nekoliko sjajnih animacija i time doprinijeli kvaliteti postavljenih materijala. Posebno mjesto u izradi kolegija zauzima student FOIa Andrej Vitez bez kojeg se mnoge stvari u kolegiju ne bi mogle ostvariti.
 
Stvorili smo kolegij u kojem su studenti na seminar dolazili posve spremni jer su sve potrebne materijale već imali na raspolaganju kroz LMS. Na seminaru smo raspravljali i ukazivali na međusobne povezanosti pojedinih tematskih jedinica. Klinika je postala posebno zabavnom jer su studenti unaprijed znali što i kako trebaju raditi. Dakle, već na prvoj godini studenti su imali priliku uvidjeti i prepoznavati povezanost između bazičnog i kliničkog.
 
Takvim je pristupom uspjeh bio zagarantiran. Koliko su uvedene promjene utjecale ne samo na kvalitetu kolegija već i na uspješnost usvajanja znanja dovoljno govori podatak da je prolaznost studenata na prvom završnom testu ove godine povećana na 100%.
Kvaliteta našeg e-kolegija je dodatno potvrđena zamolbom i prijedlogom da se kolegij ponudi na izbor studentima stomatološkog, kineziološkog i veterinarskog fakulteta.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0