Izvedeno endoskopsko uklanjanje karcinoma metodom “tunelinga” PDF Ispis E-mail
(3 glasova)

preneseno HINA   
Friday, 10 November 2017

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u KBC-u Zagreb na 14. radionici o endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku, koja je okupila najistaknutije svjetske endoskopičare.

"Tunelingom" se omogućava da se malim lezijama pristupa kroz stijenku želuca i debelog crijeva, što je velika šansa za oboljele i omogućava stopostotno preživljenje pet godina od zahvata, objasnio je poznati hrvatski gastroenterolog Nadan Rustemović, koji očekuje da će ta alternativna metoda ući u rutinsku primjenu u Hrvatskoj.

Radionica "Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku" okupila je najistaknutije svjetske endoskopičare, predvođene Naohisom Yahagijem iz Tokija, koji je vodio zahvat.

Najmodernije endoskopske procedure prenošene su izravno i u druge medicinske centre u Hrvatskoj, a u popodnevnim satima uspostavit će se internetska veza s Nageshwarom Reddyjem s Azijskog instituta za gastroenterologiju iz indijskog Hyderabada, te s Georgeom Ratebom iz Kanade.

Dvojica poznatih gastroenterologa sa zapada i istoka imat će priliku dati svoje mišljenje o alternativnim putovima uklanjanja tumora, odnosno može li KBC Zagreb krenuti s tim vrstama zahvata, kaže Rustemović.

Tuneling je kao nova metoda znatno manje traumatičan za pacijenta, a dosad su je timovi Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, u suradnji s Veterinarskim fakultetom, vježbali na svinjama.

Link:

https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/clinical-updates/digestive-diseases/endoscopic-resection-is-safe-effective-alternative-to-surgery

http://cdn.intechopen.com/pdfs/42733/InTech-Evolution_and_strategy_of_endoscopic_treatment_for_colorectal_tumours.pdfSamo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

da poruka (impuls) iz mozga do izvršnog mišića tijekom neke akcije putuje brzinom od oko 400 km/sat

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Lipanj 2020 > »
P U S C P S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0

Preuzmi vijesti