Izvedeno endoskopsko uklanjanje karcinoma metodom “tunelinga” PDF Ispis E-mail
(4 glasova)

preneseno HINA   
Friday, 10 November 2017

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u KBC-u Zagreb na 14. radionici o endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku, koja je okupila najistaknutije svjetske endoskopičare.

"Tunelingom" se omogućava da se malim lezijama pristupa kroz stijenku želuca i debelog crijeva, što je velika šansa za oboljele i omogućava stopostotno preživljenje pet godina od zahvata, objasnio je poznati hrvatski gastroenterolog Nadan Rustemović, koji očekuje da će ta alternativna metoda ući u rutinsku primjenu u Hrvatskoj.

Radionica "Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku" okupila je najistaknutije svjetske endoskopičare, predvođene Naohisom Yahagijem iz Tokija, koji je vodio zahvat.

Najmodernije endoskopske procedure prenošene su izravno i u druge medicinske centre u Hrvatskoj, a u popodnevnim satima uspostavit će se internetska veza s Nageshwarom Reddyjem s Azijskog instituta za gastroenterologiju iz indijskog Hyderabada, te s Georgeom Ratebom iz Kanade.

Dvojica poznatih gastroenterologa sa zapada i istoka imat će priliku dati svoje mišljenje o alternativnim putovima uklanjanja tumora, odnosno može li KBC Zagreb krenuti s tim vrstama zahvata, kaže Rustemović.

Tuneling je kao nova metoda znatno manje traumatičan za pacijenta, a dosad su je timovi Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, u suradnji s Veterinarskim fakultetom, vježbali na svinjama.

Link:

https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/clinical-updates/digestive-diseases/endoscopic-resection-is-safe-effective-alternative-to-surgery

http://cdn.intechopen.com/pdfs/42733/InTech-Evolution_and_strategy_of_endoscopic_treatment_for_colorectal_tumours.pdfSamo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

... da ljudsko oko žmirne u prosjeku oko 4,200,000 puta tijekom godine dana.

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Listopad 2020 > »
P U S C P S S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0

Preuzmi vijesti