Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Jači spol?
Jači spol? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Monday, 17 May 2010

angieMnoge od nas pri susretu s muškarcem koji nam se sviđa vode borbu s mislima poput "Kakva mi je frizura?", "Je li mi je dobra šminka?", "Jesam li predebela?" i slično, no jeste li se ikada zapitale što je u njihovim glavama? Da vam bude lakše, drage moje, stiže jedno jako zanimljivo otkriće. Naime, susret s lijepom ženom, može loše utjecati na muško zdravlje, tvrde znanstvenici. U društvu mlade, atraktivne žene kod muškaraca raste razina stresa, za koji odavna znamo da šteti zdravlju.

Samo pet minuta nasamo s privlačnom ženom,kod muškaraca podiže razinu kortizola (hormona stresa),  pokazuje studija provedena na Sveučilištu u Valenciji. Učinak je još izraženiji ako je žena "izvan njihove lige".

Tijelo proizvodi kortizol kad je pod fizičkim ili psihičkim stresom. Ovaj hormon povezuju sa srčanim bolestima.

Istraživanje je provedeno na 84 studenta.  Muškarci su sjedili svaki u svojoj sobi i rješavali sudoku. S njima u sobi bilo je i dvoje neznanaca, muškarac i žena.

Kada je žena napustila sobu  i kada su dvojica muškaraca ostala sama, razina kortizola ostala je nepromijenjena, no kada bi muškarac ostao sam sa ženom, razina kortizola je rasla. Uzeli su u obzir da većina muškaracau prisutnosti atraktivne žene smatra da ima priliku za udvaranje, iako neki muškarci izbjegavaju zgodne žene jer misli da su "izvan njihova dometa". Kod većine se javlja zabrinutost i određena hormonalna reakcija.

 Kortizol u malim količinama ima pozitivan učinak-poboljšava budnost i opće stanje organizma, no kronično povišena razina kortizola ima suprotan učinak i može dovesti do bolesti srca, dijabetesa i impotencije.

I sada...koji je uistinu jači spol? ;)

 

 

 Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0