Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Jesu li nastavnici zadovoljni?
Jesu li nastavnici zadovoljni? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Rale   
Sunday, 03 February 2008

Logo SveučilištaDrugu godinu za redom Sveučilište u Zagrebu provelo je anketu za samoprocjenu rada nastavnika i procjenu uvjeta rada. Svrha ankete bila je omogućiti nastavnicima da sami procijene zadovoljstvo različitim aspektima svog nastavnog rada te uvjete u kojima izvode nastavu. U srijedu su na tribini prezentirani rezultati.

Anketa je provedena putem interneta na kraju akademske godine 2006./2007., a u njoj je sudjelovalo 327 nastavnika s 21. - og fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnici su vlastitu izvedbu nastave procijenili prosječnom ocjenom 4,1, dok su odnos sa studentima procijenili ocjenom 4,5. Moram napomenuti kako su ovi rezultati nešto više od prosječnih ocjena kojima su studenti ocijenili rad nastavnika, dok su s druge strane nastavnici bili kritičniji prema vlastitom radu u odnosu na studentske procjene.

Procjenjujući različite faktore koji utječu na kvalitetu izvedbe nastave, nastavnici su najmanje zadovoljni predznanjima studenata, njihovom motivacijom (dakle, moramo se više motiviratiEmbarassed ), prostorom i tehničkim uvjetima za izvođenje nastave.

Zatim su se osvrnuli na svima nam dragu Bolonju. 31,6% nastavnika smatra da je nastava jednake kvalitete kao i ranije, da je nastava bolja smatra 24,7% nastavnika, dok 20,7% nastavnika smatra da za sada nema promjena, ali da su ove promjene preduvjet za kvalitetniju nastavu u budućnosti. Svega 13,2% nastavnika navodi da je nastava sada lošija, ali se većina slaže da najveći dio problema s nastavom nije uzrokovan bolonjskim procesom, već da postoji od ranije.

Nastavnici nisu zadovoljni koliko koriste suvremene oblike nastave (nasuprot klasičnoj ex chatedra nastavi) te usmjerenost nastave na pojedinog studenta također u sadašnjim uvjetima nije zadovoljavajuća.

Slijedeće je ono što će Vas, dragi moji kolege, najviše zanimati. Ispiti. Na prolaznost studenata na ispitima, prema mišljenju nastavnika, najviše utječu slaba predznanja studenata, često puta niska motivacija te preopterećenost drugim obavezama (dakle, manje biti online na facebookuWink ).

Nastavnici navode da bi na poboljšanje kvalitete nastave, između ostalog, utjecalo smanjenje grupa studenata, bolja organizacija nastave, bolji tehnički preduvjeti, mogućnosti za edukacije iz pojedinih područja nastavnih vještina, veća motivacija studenata te više vremena za pripremu nastave.

Treba naglasiti da su nastavnici procjenjujući pojedine aspekte izvedbe nastave bili kritičniji od ocjena koje su im dali studenti.

Ono što mene zanima je slijedeće: Hoće li se Uprava našeg fakulteta osvrnuti na sve ovo (vjerujem da imaju rezultate naših nastavnika). Nastavnici su rekli svoje. Ne zaboravimo kako su studenti također rekli svoje na istu temu. Slijedeći na potezu su fakulteti i Sveučilište.

 Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0