Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Kako je nastao... stetoskop?
Kako je nastao... stetoskop? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Melita Brajčinović   
Friday, 12 February 2016

 Važnost  slušanja zvukova koji dolaze iz ljudskog prsišta shvatio je još Hipokrat (o. 460. pr. Kr.– 380. pr. Kr.). Njegova metoda auskultacije temeljila se na prislanjanju uha na prsište te laganog protresanja pacijenta kako bi pokušao čuti tekućinu (gnoj) u plućima. Iako je svoju metodu razvio godinama prije Nove ere, ona se u svakodnevnom radu liječnika zadržala sve do 19. st. Tada započinje razvoj  stetoskopa, danas najčešćeg simbola liječnika, smješten oko vrata ili u džepu bijele kute.

Neposredna (direktna) auskultacija - nepraktično riješenje

Prvi stetoskop izumio je francuski liječnik René Théophile Hyacinthe Laënnec (1781–1826) 1816. godine. Ishodišna ideja krenula je u trenutku kada je Laënnec bio pozvan da pregleda pacijenticu koja je „rađala uz generaliziranu sliku bolesnog srca“. Nakon što mu perkusija, zbog povišene tjelesne težine, nije razjasnila situaciju, Laënnec nije imao izbora već auskultirati pacijenticu, no zbog njezinog spola i mlade dobi smatrao je da prislanjanje uha nije pristojno. Stoga je zarolao arak papira te ga prislonio na područje srca, a zvuk koji je čuo iznenadio ga je svojom jasnoćom, ali i glasnoćom. Vođen ovim otkrićem konstruirao je drveni stetoskop, dug 30 cm te promjera 2 cm. Izrađen iz borova drva, sastojao se od 3 dijela, sa ljevkastim proširenjem koje se prislanjalo na prsište te dodatnim nastavkom za slušanje srca. Današnji naziv također je ustanovio Laënnec, prema grčkom  stéthos - prsa, skopé - pregled.

Zvučni fenomen kao simptom bolesti

U svojoj knjizi De l’Auscultation Médiate, objavljenoj 1819., opisao je metodu auskultacije korištenjem stetoskopa te dao detaljan nacrt i upute za konstruiranje istog. Sljedećih 10 godina posvetio je proučavanju plućnih bolesti, posebice tuberkuloze. Bio je prvi liječnik koji je dao sveobuhvatni opis bronhiektazija, emfizema, pleuritisa i pneumonije te opisao slušne fenomene kao šum, krepitacije, hropce te pleuralno trenje. 1826. godine preminuo je od tuberkuloze, bolesti koju je toliko dugo proučavao.

Preinake tokom vremena

Tokom godina brojni su liječnici radili preinake na izvornom modelu, kao što je izrada jednog kraja u obliku zvona te postavljanje dijafragme od pergamenta ili bjelokosti, a sve sa ciljem poboljšanja efikasnosti stetoskopa. Osim toga, konstruirani su 35 cm dugi stetoskopi, koji su liječnicima omogućavali pregled neurednih, ušljivih pacijenata sa veće udaljenosti.

Značajan pomak u dizajnu dogodio se tek 1851. godine. Prvi binauralni stetoskop konstruirao je irski liječnik Arthur Leared, a 1853. godine George Cammann usavršio je dizajn te omogućio širu proizvodnju i upotrebu. Njegov stetoskop sastojao se od oliva izrađenih od bjelokosti, drvenog zvona te zavijenih cijevi povezanih širokom gumom. Iako su tokom 20. st. napravljene brojne izmjene sa ciljem smanjenja težine, poboljšanja kvalitete zvuka te eliminacije pozadinske buke, osnovni princip građe ostao je isti do danas.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0