Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Koliko genetski testovi pomažu u predviđanju rizika oboljenja?
Koliko genetski testovi pomažu u predviđanju rizika oboljenja? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Lovro Lamot   
Thursday, 15 November 2012

Znanstvenici s Harvardske School of Public Health otkrili su kako korištenje genetskih informacija ne pomaže liječnicima u predviđanju rizika oboljenja od određene bolesti ništa više niti manje od standardnih faktora rizika kao što su obiteljska anamneza, životni stil... Iz toga proizlazi kako posjedovanje detaljnih genetskih informacija o subjektu ne mijenja liječnikove planove prevencije i liječenja.

Istraživači su proučavali faktore rizika (i genetske i one iz okoliša) za 3 učestale kronične bolesti: rak dojke, tip 2 šećerna bolest i reumatoidni artritis. Na sve 3 bolesti utječe i genetika i okoliš. Istraživači su željeli saznati da li će dodavanje dodatnih genetskih informacija poboljšati osjetljivost predviđanja rizika.

Za rak dojke znanstvenici su stvorili simulaciju koja je uključivala 15 čestih genetskih varijancija koje se povezuju s povećanim rizikom bolesti kao i faktore okoline (prva menstruacija, prvi porod),te obiteljsku anamnezu. Za tip 2 šećerne bolesti uključena je 31 genetska varijanca, te životni stil (pretilost, fizička aktivnost, pušenje) i obiteljska anamneza. Na kraju za reumatoidni artritis također 31 varijanca te pušenje i dojenje.

Istraživači su analizirali da li interakcije među genima ili interakcije između gena i faktora okoliša, značajno mijenjaju profil rizika za neku od tih bolesti. Dobiveni modeli pokazali su razne statističke kombinacije, ali niti jedan nije pokazao značajno poboljšanje u predviđanju rizika.

I iako je sekvenciranje genoma sve popularnije (naravno ne kod nas), znanstvenici zaključuju kako poznavanje genetskih varijanci ne olakšava liječnikove odluke u prevenciji i liječenju, budući da još uvijek nije dovoljno poznat način interakcije među tim varijancama i okolišem. Čak i sa danas poznatih 15 varijanci povezanih s rakom dojke, znanstvenici još uvijek ne znaju koje stvarno uzrokuju bolest a koje su samo slučajan nalaz. Ali tko zna što donosi budućnost.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0