Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Kronični umor je bolest novog doba
Kronični umor je bolest novog doba PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Lira   
Saturday, 17 February 2007
tableteZanimljivo je koliko je čest izgovor za loše funkcioniranje i osjećanje postao umor... Najgore je što je kod mnogo ljudi o­n dobio i značajke kroničnoga. Koliko često na pitanje kolegama medicinarima 'Hej, kako si, šta ima kod tebe?' dobivate odgovor 'Ma, umoran sam - učim, nemam vremena za opuštanje.' ?
Neću ja sad prodavati priče o dobrom organiziranju vremena i klasičnim spikama kako poboljšati kvalitetu života, nego u jednoj knjizi ("Upravljanje samim sobom", M.Wright) nađoh savjete za otkrivanje i rješavanje umora i bezvoljnosti (koja se očituje tim da i kad imate to malo dragocjenog vremena, vi ga potrošite ... potpuno beskorisno).
Prvo, kakve je umor prirode - fizički ili psihički ćete otkriti tako da zauzmete tipičan stav koji označava umor: sagnite ramena, glavu spustite na prsa, imajte patnički izraz na licu... ako otkrijete da želite ostati u tom stanju, riječ je o 'stvarnom', fizičkom umoru koji se riješava održavanjem fizičke kondicije, prilagođavanjem mjesta rada vašim sklonostima (promijeniti stolac, osvjetljenje, temperaturu prostorije..), zauzimanjem pozitivnog ponašanja, te NEnavikavanjem na osjećaj umora.
Ipak, češće je taj umor iscrpljenost umne energije pri čemu treba postupiti na slijedeći način:
- biti OBJEKTIVAN i shvatiti da je umor gotovo uvijek izlika da izbjegnete neugodnu situaciju (recimo učenje nečeg što nas baš pretjerano i ne zanima)
- otkriti od čega bježimo izgovarajući se na umor (s čime se ne želimo uhvatit u koštac iliti koje je to poglavlje kojeg izbjegavamo)
- učinite svoj rad zanimljivijim (smanjiti monotoniju zadatka - crtkati sa strane, praviti bilješke, davati svoje komentare - najbolje duhovite, možda se i potaknuti nagradom: npr. položim li taj predmet, kupit ću si o­nu majicu koju već danima gledam u izlogu)
- ne prepustit se osjećaju bespomoćnosti, zasukat rukave, i u 'dišpet zapeti ka lud' .
Nakon ovih savjeta, zaključih ja da mi se više i ne mudruje o tom umoru...da se ne umorim

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0