Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Legalizacija marihuane - da ili ne pitanje je sad!
Legalizacija marihuane - da ili ne pitanje je sad! PDF Ispis E-mail
(10 glasova)

Doc   
Wednesday, 13 October 2010
marihuanaKorištenje marihuane (botaničko ime: kanabis) za osobne potrebe seže unazad više tisuća godina. Tijekom 20. stoljeća dolazi do promjena pa se nekad prihvaćena biljka zabranjuje u mnogim zemljama i proglašava ilegalnom drogom. Posljednjih dvadesetak godina dolazi po sve glasnijih zahtjeva i stvaranja sve šireg pokreta za njeno legaliziranje i to prvenstveno u medicinske svrhe. Pokazano je da marihuana ima pozitivan učinak na  ublažavanje boli, mučnina i gubitak apetita.

Zahtjevi za legalizaciju marihuane tijekom studenog vjerojatno dobiva ili gubi jednu od svojih najvažnijih bitki.  Naime, u studenom ove godine u Kaliforniji, najvećoj, najnaprednijoj i najutjecajnijoj američkoj državi, provodi se referendum o legalizaciji marihuane. Od građana se traži da se izjasne o tzv. Prijedlogu 19 kojim se ne samo legalizira marihuana već se i uređuje način oporezivanja i regulacija prodaje.

Činjenica je da je od 52 američke države u 14 država korištenje marihuane zakonom dopušteno i to za sada isključivo u medicinske svrhe. Najčešći razlozi za medicinsku upotrebu marihuane su ublažavanje boli, mučnina i gubitak apetita kod ljudi s AIDSom, rakom i drugim težim bolestima

Problem nastaje kad se zna da su zakoni pojedinih država oko legalizacije marihuane u suprotnosti sa saveznim zakonom. Američka vlada se i dalje protivi dekriminalizaciji droge. I dok administracija predsjednika Obame daje signale o mogućem ublažavanju zakona kad je u pitanju upotreba marihuane u medicinske svrhe, racije na uzgajivače marihuane u državama koje su dopustile korištenje marihuane i dalje su relativno uobičajene. Ona se događaju i u Kaliforniji  gdje je intustrijska proizvodnja marihuane započela već 1996. god. s prihvaćanjem tzv Prijedloga 215 (Proposition 215), kojim je legalizirana upotreba marihuane u medicinske svrhe.

Među državama koje su legalizirale marihuanu različita su pravila oko toga tko i kako može doći do "medicinske marihuane". Dok  neke države imaju i dodatne zahtjeve poput onog prema kojem prodavači moraju dokazati da ne stvaraju profit iz marihuane, u svim se državama marihuana može dobiti isključivo na recept. Svima, pa i pobornicima legalizacije marihuane, je sasvim jasno da su zloupotrebe, one svjesne i nesvjesne, moguće.

Kalifornija ide i korak dalje te razmišlja o potpunoj legalizaciji marihuane što će se odlučiti referendumom o Prijedlogu 19. Smatra se da će tim Prijedlogom država prikupiti 1,4 milijarde dolara samo na ime poreza. Prijedlogom 19 definira se tko će moći kupiti, posjedovati, koristiti ili uzgajati marihuanu. Isto tako, njime se zabranjuje posjedovanje više od 30 grama marihuane te pušenje droge na javnom mjestu ili u blizini maloljetnika.

Jedan od glavnih argumenata protivnika legalizaciji jeste da će ona zapravo utjecati na povećanje troškova za javno zdravstvo i sigurnost.

Ipak, promjene u stavovima prema "medicinskoj marihuani" su već očite. Tako je na primjer početkom ove godine "Department of Veterans Affairs" najavio da će i službeno omogućiti da se u državama gdje je ona legalizirana bolesnicima koji se liječe u bolnicama i klinikama prepiše marihuana u medicinske svrhe .

Zašto je rezultat kalifornijskog referenduma uopće važan? Nepobitna je činjenica da se velik broj ključnih promjena u americi s vremenom postepeno "prenosi" i na europske države a odatle i u naše društvo. Stoga, kao i za mnoge druge promjene, pitanje nije hoće li se dogoditi već primarno koliko brzo će se one prenijeti.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Sijecanj 2021 > »
P U S C P S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0