Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Lice za svaku priliku
Lice za svaku priliku PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Platon   
Sunday, 29 June 2008
Finding selfKoliko ste puta prijateljici rekli kako je dvolična? Koliko ste se puta iznenadili zbog prijateljeva ponašanja? Koliko ste puta imali osjećaj da Vas... Nitko ne razumije?!
Potaknuti... Ahh... Onime što znanstvenike na razna istraživanja potiče, znanstvenici sveučilišta Wisconsin - Milwaukee i Centra Baruch pozabavili su se malčice pitanjima koja se (donekle) dotiču ove teme, a mi ne bismo bili mi kada ih ne bismo komentirali.

Elem, ti i takvi analizirali su rezultate nekolicine studija koje su pratile ponašanje i percepciju bilingvalnih te multikulturalnih žena, što će reći o njihovom odgoju - i/ ili su živjele u obiteljima i/ ili sredinama miješanih kultura i jezika. Koliko je bitno da su to bile žene ostaje nerazjašnjeno...

Nego, da se vratimo i „proštudiramo“ malo te podatke.
Zaključeno je kako prelaskom s jednog govornog područja u drugo, odnosno iz jedne kulture u drugu te iste žene mijenjaju percepciju sebe samih te kako to isto čini i njihova okolina!

Jen... Dva... Tri...

Molim?! Ovaj...  Zar to nije logično?
Mislim... Ona cijela priča o društvenim ulogama, kulturnim etiketiranjima „and all that jazz“... Nije li onda jasno kako je žena u dvije kulture sasvim drugačije percipirana?

Tome uistinu jest tako, no postavlja se pitanje kako i koliko se zbog toga može promijeniti i percepcija sebe samog te može li se taj efekt uhvatiti i u kratkoročnom izlaganju drugoj kulturi. Poput razgovora na drugom jeziku.
Studija kaže - može. Ispitanice su, naime, na drugačije načine (na različitim jezicima) tumačile svoja trenutna emocionalna stanja.

Moguće je kako do ovog efekta dolazi zbog same činjenice različitosti jezika i jezičnih tvorbi. Svatko tko je i jednom gledao strani film zna koliko je teško kvalitetno prevesti... Išta. S druge strane, ostaje za razjasniti koliko se uistinu čovjek mijenja skačući s jedne društvene uloge u drugu. Ako je dokazano kako se čovjek drugačije ponaša u ulozi zaposlenog, oca ili pak prijatelja, onda i nije toliko teško zamisliti - drugačije će se ponašati u kontaktu s različitim kulturama ili pak u kontekstu lingvističkih različitosti.

Koliko ćete ovome vjerovati, a koliko pustiti mašti na vama je. Naposlijetku, u današnjem svijetu sve je moguće...

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0