Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow MasturTABU!
MasturTABU! PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Platon   
Sunday, 09 March 2008
TabuDruštvo u kojem živimo prepuno je tabua, a medicinari, kao dijelovi tog istog društva, često nisu otporni na vanjski utjecaj. Postoje li tabui u medicini i koliko predrasude utječu na moć rasuđivanja? Može li liječnik imati i vlastiti stav te ako da, kako djelovati kada se on kosi sa stavom struke?

Inspiracija za ovu temu bio je jedan članak na jednom od većih hrvatskih portala koji se bavio „problematikom“ muške masturbacije.
Sad priznajte sami sebi... Jeste li se zacrvenili? Mislite li da je ova tema možda malo „nezgodna“? Kakve su sve misli ( i/ ili slike) „prozujale“ vašim umom?
Iskreno, i meni je malo neugodno pisati o ovome... No, prije no što vas mašta ponese, neću pisati o nikakvim tehnikama samozadovoljavanja. Nemojte se plašiti, neću pisati niti o religijskim aspektima onanije. Reć ću samo riječ ili dvije o tabuima s kojima se srećemo svakodnevno.

Dakle, u liječničkoj praksi susretat ćemo se s raznim bolestima, temama i stavovima. Vrlo često bit ćemo u „neugodnoj situaciji“. Pacijent će doći s „crvenilom na nezgodnom mjestu“; sa strahom jer se „ probudio mokar i ljepljiv“ ili jer je „ počela krvariti“. Nažalost ,ovo su samo neke od tema koje se danas smatraju tabuima. Djeca od najranije dobi su učena sramu pa kad dođu u godine gdje im se tijelo počne mijenjati ostaju i sama prestrašena. U posljednjih nekoliko godina stvari se mijenjaju i društvo postaje otvorenije, neke se stvari uče čak i u školi (o kvaliteti takve nastave nekom drugom prilikom) pa ipak, liječnici se vrlo često susreću sa sramom, strahom i nelagodom kod pacijenata pri najjednostavnijim pregledima.

Kako djelovati?
Teško je reći... I liječnici su ljudi. Bića sa svojim strahovima, sramovima i strepnjama. Izgrađene osobe sa vlastitim stavovima, moralnim načelima i osjetljivošću na tabue. Neki će sve „ prebaciti na šalu“, pogotovo muška populacija studenata, no nekima će biti neugodno s pacijentom razgovarati o nekim temama. Obje reakcije su zapravo krajnost. Vi kao liječnik često ne poznajete pacijenta te morate biti vrlo pažljivi u komunikaciji. Ono što se vama čini kao šala, drugoj osobi katkad nije, a kako niti pacijent vas ne poznaje, može se stvoriti nepovjerenje. Što je pak u našoj profesiji velik problem? Djelovati, dakle, treba suptilno. Polako. Ne skakati pred rudo, pustiti pacijenta da se opusti i dati mu dovoljno vremena da kaže sve što ga tišti te, ono najbitnije, nikako ga ne osuđivati!

Što s vlastitim stavovima?
Pa... Možda bi najjednostavnije bilo da ih „strpate u džep“. U odnosu s pacijentima pomoć će vam samo onoliko koliko vam treba kako biste shvatili problematiku, no u trenutku kada vaši vlastiti stavovi počinju utjecati na vaše rasuđivanje ili vas pak počinju navoditi na osuđivanje pacijenta, vrijeme je ili da odstupite ili da se počnete ponašati profesionalno.
To katkad nije lako, no etički kodeks medicinske profesije striktno je definiran i svatko od nas mora se ponašati u skladu s njim. Nemojte misliti kako je to otežavajuća okolnost, upravo suprotno! Kodeks je ovdje kako bi i vama olakšao posao i kako bi pacijentu olakšao liječenje. Naposlijetku, ukoliko zaista u specifičnom slučaju ne možete odvojiti privatno od profesionalnog, odstupite od slučaja, pacijentu predložite drugog liječnika ili zamolite kolegu za pomoć. Naravno, u ekstremnim situacijama kada drugog rješenja nema, morat ćete stisnuti zube i odraditi posao. Stručno, efikasno i profesionalno.

Zaključak...
U medicini tabua ne bi trebalo biti. Prihvatiti nešto znači biti otvoren prema novim saznanjima, poštovati razlike i pokušati ih razumjeti.
Razumijevanju u čast, a razonode radi, vraćam se na početak i dijelim s vama informacije...

Muškarci masturbiraju:
Samci:
- 4 posto nikada
- 14 posto nekoliko puta mjesečno
- 23 posto jedan do dva puta tjedno
- 22 posto tri do četiri puta tjedno
- 28 posto pet do deset puta tjedno
- 9 posto deset i više puta tjedno
U vezi:
- 16 posto nikada
- 24 posto nekoliko puta na mjesec
- 11 posto jedan do dva puta tjedno
- 30 posto tri do četiri puta tjedno
- 12 posto pet do deset puta tjedno
- 7 posto deset i više puta tjedno

Dakle, ako je ono što je normalno definirano prema onome što radi većina, onda ovo ne bi trebao biti tabu. Onda opet, tabui su tabui upravo zato što „ svi rade, a nitko neće priznati“ .
Budite stoga otvoreni prema novim spoznajama, imajte strpljenja i sa onim što možda ne razumijete, no ostanite i pomalo skeptični. Sušto prihvaćanje jednako je štetno kao i jednostrano odbijanje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0