Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Mentalno zdraviji uz nezaštićeni spolni odnos?
Mentalno zdraviji uz nezaštićeni spolni odnos? PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

thingol1912 & Doc   
Saturday, 01 May 2010

 Da imamo rubriku Vjerovali ili ne ova bi vijest zasigurno u njoj imala posebno mjesto. I ne bi u vijesti bilo toliko toga neobičnog (s obzirom na sve ono što čujemo gotovo svakodnevno) da ne dolazi od prof. Brodya, psihologa sa Sveučilišta u West of Scotland (Paisley) i pročelnika odjela za psihologiju. U osnovi radi se kontroverznom zaključku istraživanja u kojem je ispitivana povezanost između mentalnog stanja i spolnog odnosa. Prof. Brody na osnovi rezultata istraživanja zaključuje da korištenje kondoma pri spolnom odnosu može dovesti do depresije, odnosno da spolni odnos bez upotrebe kondoma ima snažan utjecaj na mentalnu stabilnost pojedinaca .

Prof. Brody, inače poznat po svojim kontorverznim i provokativnim tvrdnjama (u arhivi STUDMEFa već su opisana neka  od njegovih istraživanja), u svojoj tvrdnji polazi od postavke da je čovječanstvo biološki programirano da uživa nezaštićenom spolnom odnosu. Na taj način se povećava šansa za reprodukciju što bi bio i osnovni smisao postojanja i evolucijskog razvoja. Njegova teorija, objavljena u časopisu Archives of Sexual Behaviour, očekivano je izazvala snažnu reakciju zagovornika sigurnog seksa.
Mišljenja njegovih protivnika mogla bi se sažeti u tvrdnji da mentalno zdravlje nikako ne može biti dobro ako se iz pristupa kakvog zagovara prof. Brody „zaradi“ kakva spolno prenosiva bolest ili neželjena trudnoća. O AIDSu da i ne govorimo pogotovo u današnje vrijeme kad se samo u USA svakih 9 i 1/2 minuta AIDSom zarazi nova osoba.
Nije ni trebalo sumnjati u brzi odgovor profesora Brodya. On svoje zaključke opravdava tezom da 'Evolucija nije politički korektna", te da je u istraživanju koje je obuhvatilo širok raspon mogućih seksualnih ponašanja ispitanika, samo je ono o korištenju kondoma bilo dosljedno povezano s boljim fizičkim i mentalnim zdravljem. Na kraju zaključuje: "To nije slučajno"
 
Kontroverzni zaključci temelje se na studiji o seksualnom ponašanju 111 muškaraca i 99 žena različite dobi iz Portugala. Istraživanje se baziralo na anketi o učestalosti seksualnih aktivnosti, seksualnom ponašanju i uporabi prezervativa.  Pomoću mjera za određivanje psihološkog zdravlja razvijenih u Kanadi, prof. Brody zaključuje da se osobe koje prakticiraju nezaštićeni spolni odnos bolje nose sa strasom i imaju zrelije mehanizme obrane te poduzimaju djelotvorne akcije. „Što više ljudi koriste kondom ( neovisno o dobi ), to nezrelije reagiraju na stres i lošijeg su mentalnog zdravlja.“, kaže prof. Brody.. 

Što ovom više dodati. Pitamo se što nam je u stvarnom životu veći stres: kondom ili AIDS. Ah ti portugalci.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 5

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0