Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Mora-(m)-l-(i)?
Mora-(m)-l-(i)? PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Platon   
Sunday, 27 July 2008
altruismVećina nas smatra se moralnim ljudima. Vjerujemo kako pomažemo jedni drugima samo rijetko se parazitirajući, kada nešto trebamo. Rado se sjećamo kako smo baš toj osobi od koje trebamo pomoć nosili tešku kutiju s petog kata prije tri i pol godine kada smo išli u kino, a padala je kiša i nikada nam nije teško napraviti dobro djelo. Ako je dobro plaćeno.

Nije sve tako crno. Naši su razlozi katkad vrlo uvjerljivi. Nemamo vremena, nemamo novca, nemamo snage. Nažalost, ovo sve je vrlo često i točno pa ostaje vrlo malo manevarskog prostora za čisti altruizam. S jedne strane to je i zdravo jer osobe koje samo daju, a malo primaju na kraju izgore, no koliko altruizma ima i u nama?

Medicina je požrtvovna znanost. U svojoj ideji u nekim zemljama.
Europska tradicija još je uvijek bliža shvaćanju zdravlja kao društvenog dobra pa je ono i besplatno. Dok ga god možemo platiti. S time u svezi i mi ćemo jednoga dana biti suočeni s moralnom dilemom. Koliko naplatiti svoje znanje?

S jedne strane tu je zakon novca. Jesti moramo, a luksuz nitko neće odbiti. S druge strane tu je medicinska deontologija. Liječnik je dužan pomoći svakome tko njegovu pomoć treba. U davnim vremenima Hipokrata bolesnike su čuvali bogovi i malo koji liječnik bi se usudio okrenuti pogled. Danas su gdjegod bogove zamijenila zdravstvena osiguranja i odvjetnici pa se malo koji liječnik usudi i pogledati.

Kao razumno biće shvaćam kako se i ovdje treba naći zlatna sredina. Krenuti se može od malih stvari koje Vas neće koštati, a osjećat ćete se bolje. (Barem tako tvrde neuroznanstvenici koji su pronašli „ centar za altruizam“ u mozgu, no to je neka druga priča...) Recimo... Darujete krv! U Petrovoj će ju uvijek rado primiti, pogotovo u ljetnim mjesecima kada je broj operacija veći.
Tu moram priznati - ne govorim iz iskustva. Užasavam se igle pa ju i izbjegavam. (Da, i onu drugu iglu! ) No, dobrotvori možemo biti na više načina. Pomaganjem susjedima, volontiranjem, radom u nekoj od socijalno aktivnih organizacija, a ako Vam treba poticaj sjetite se kako pomažući drugima, pomažete i sebi, jer mijenjate društvenu svijest pa se možda netko nađe u blizini kada ćete i Vi trebati prijateljsku ruku..


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0