Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Moramo se smijati jer je zdravo
Moramo se smijati jer je zdravo PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Rale   
Thursday, 02 August 2007
stripDobro raspoloženje možda nije lako uvijek zadržati. Roditelji gnjave na jednoj strani, ispit s druge, a o­naj slatki komad iz drugog turnusa ne reagira, iako ste vi sve poduzeli da vas primjeti. Ali, dragi moji, loše vibracije osim što nisu zabavne,a bome nisu niti zdrave.
Sve se manje smijemo, a statistike kažu da se čovjek danas smije tek šest minuta na dan.Ovaj ubrzani način život kojim danas živimo uzima svoj danak i na ovom polju.
Stalno negdje žurimo, gledamo non stop na sat i mjesta za smijeh je jako malo. Ljudi zaboravljaju kako samo jedna dobra doza smijeha na dan liječi probleme poput stresa i depresije, koji su danas sve više prisutni. Istraživanja pokazuju da je razina serumskog kortizola i adrenalina koji se inače
povisuju tijekom odgovora na stres, smanjena nakon smijanja. Sigurno niste znali na što smijeh sve djeluje. Pa krenimo redom.
Kao što sam već napisao, djeluje na hormone. Smanjuje razinu kortizola i adrenalina. Zatim povećava razinu endorfina koji se još nazivaju “unutrašnjim opijatima“ jer imaju antidepresivni i smirujući učinak. Djeluje i na mišiće. Smijehom vježbate dijafragmu i m. rectus abdominis. Dakle, moto bi bio: “Sa smijehom do ravnog trbuha“. Zatim na odvraćanje pažnje od ljutnje, krivnje, stresa i svih negativnih osjećaja. Možda u takvim situacijama nije lako naći razloga za smijeh, ali prepuštanje lošim vibrama je sigurno najlakše, ali i najmanje poželjno rješenje. Smijeh djeluje i na prihvaćanje stresne situacije. Sigurno ste se našli u nekoj situaciji koja je za vas bila stresna. Umjesto da krenete čupati kosu, stanite na loptu, nabacite osmijeh i probajte taj problem riješiti.
Smijeh nas povezuje s drugima. Isto tako je i zarazan. Dakle, ako sami unesete više smijeha u svoj život, pomoći ćete drugima da učine isto. Podizanjem raspoloženja među ljudima koji vas okružuju smanjujete napetost i sigurno poboljšavate prijateljske i bliske odnose. Ovo pali kad imate ispit.
Smijte se i na vlastiti račun, zašto da ne? To će potaknuti i ostatak ekipe da otkrije svoju luckastu stranu. I ne zaboravite, smijeh je zarazan, a to je virus kojeg možete prihvatiti bez da vaši limfociti T i B imaju posla.
Pronađite humor u svakodnevnom životu. Čak i kad mislite da je sve crno i da ste najveći pehist, probajte naći smiješnu stranu priče. Vrlo brzo ćete vidjeti da ipak nije sve tako crno, već da taj vaš crni svijet više vuče na sivi. A uz malo truda i energije postat će o­n i ružičast.
Dakle, da rezimiram. Smijehom činite dobro, ne samo svom raspoloženju, već i zdravlju. Umjesto konzumiranja tableta, sirupa i inih supstanci preporučamo terapiju smijehom. Dakle, svakih osam sati nekoliko srednjih doza dobrog raspoloženja dnevno, jednu veliku dozu tjedno, i po mogućnosti vikendom. I još nešto za kraj.
Uvijek čuvajte "punu šaku" smijeha u svojim džepovima i vidite li nekog bez osmijeha, dajte mu jedan vaš! S time ćete nekog razveseliti   Smijete se puno i budite mi dobri.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0