Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Morski psi - krvoločne zvijeri ili žrtve našeg neznanja?
Morski psi - krvoločne zvijeri ili žrtve našeg neznanja? PDF Ispis E-mail
(17 glasova)

Anchika   
Saturday, 26 April 2008

sharkZašto morski psi napadaju ljude? Na njihovom jelovniku se nalaze prvenstveno morska stvorenja, a čovjek kao takav im nije nutritivno bitan. 90 % napada morskih pasa na ljude je slučajnost. Oni misle kako smo nešto što nismo i ne kreću u akciju s predumišljajem -ubiti ili osakatiti ljudsko biće, nego reagiraju po svojim nagonima.
Kada dođe vrijeme hranjenja, a to je obično u zoru ili u sumrak ( tada se NE ide brčkati ako postoji opasnost od morskih pasa), morski psi postanu jako gladni i po svom nagonu napadnu sve što ih podsjeća na hranu. Zato najčešće morski psi samo ugrizu čovjeka i čim osjete okus, puste, jer im, kao što rekoh, ljudsko meso ne pruža hranjivu vrijednost koju njihova mišićava tijela trebaju.
Dakle, ako ste negdje u tropima na godišnjem odmoru i odlučite u sumrak surfati u kričavom odijelu, praktički se igrate s osjetilima morskog psa. Međutim, neće vas ni svaki morski pas pustiti ukoliko zaključi kako mu i niste baš ugodna okusa. Jedna od najpoznatijih vrsta morskih pasa, takozvani, veliki bijeli, je jako izbirljiv. Nakon ugriza će vas pustiti na miru. No, postoje i agresivnije vrste, a to se pogotovo odnosi na one koje love u dubljim vodama. Napadi se u tom slučaju događaju nakon potonuća brodova i slično, kada su u pitanju veće skupine ljudi. Tada morski psi kruže oko skupine ljudi i prvo ih s vremena na vrijeme okrznu i tek kasnije napadaju, bez obzira na to što im nećemo priuštiti kvalitetan obrok. Zabilježeni su i slučajevi kada morski pas nije puštao žrtvu čak i kada bi došla ekipa za spašavanje. 

Imajući na umu sve ovo, mudro je proučiti načine na koje se može izbjeći napad morskog psa. Kao što već rekoh, plivanje u sumrak ili zoru, kada je smanjena vidljivost, nije preporučivo. Nadalje, plivanje ili surfanje s porezotinama, ogrebotinama i sličnim treba izbjegavati jer i najmanja količina krvi može privući morskog psa iako je kilometrima daleko. Ako znate da je negdje prisutan prirodni plijen morskog psa, izbjegavajte to mjesto, jer ni morski pas nije daleko. Način plivanja je isto tako bitan - poželjno je stvarati što manje buke i plivati ujednačenim pokretima. 

Kako se obraniti? Morski psi znaju biti mlakonje i ako uzvratite udarcima mogu se okrenuti i otići. Ne vole plijen koji nije lak. I na kraju samo napomena : ovi savjeti nisu 100 % djelotvorni, ali je veća vjerojatnost očuvanja fizičkog integriteta u prilikama ljetovanja u tropima :) .Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0