Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Mozart gubi monopol nad bebama
Mozart gubi monopol nad bebama PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Anchika   
Wednesday, 15 April 2009
bebaPopularne su priče o tome kako puštanje klasične glazbe fetusima povoljno utječe na razvoj mozga i na inteligenciju. Jedna studija u Velikoj Britaniji ukazuje da to nije baš tako.

Prema toj studiji, djeca prepoznaju glazbu kojoj su bila izložena prenatalno, čak i do 12 mjeseci nakon rođenja. Ta činjenica je zanimljiva jer otkriva sposobnost mozga da i u najranijem stadiju razvoja pohranjuje informacije u dugoročno pamćenje. I ne samo to. Djeca čak preferiraju određenu vrstu glazbe koja im se puštala dok su bila u utrobi. Kada bi ovakav zaključak generalizirali, ne bi mogli pobjeći od činjenice da je prenatalni razvoj važan za razvoj ličnosti.

Kako fetus star 20 tjedana može čuti, majke su u zadnjem trimestru trudnoće puštale svojim fetusima različlitu vrstu glazbe. I pokazalo se da ovisno o tome kakvu je vrstu glazbe majka puštala svom fetusu, takvu je glazbu dijete kasnije prepoznavalo i pokazivalo veći interes. Važno je naglasiti da djeca nisu bila izložena glazbi kojoj su bila izložena prenatalno sve do prvog rođendana. I upravo ubog toga imamo dokaz da se radi o dugoročnom pamćenju stvorenom u utrobi, a ne kasnije. Djeca pokazuju svoj interes i prepoznavanje glazbe duljim zadržavanjem pogleda na izvoru zvuka ovisno o vrsti glazbe koju su slušala prenatalno.

Nije važno kakva je vrsta glazbe, djeca pamte Mozarta jednako kao i reggae. Ali će kasnije ako su ima majke puštale reggae, prije zapaziti reggae glazbu. I ta sposobnost nema, zasad, jasne poveznice sa inteligencijom djece.

Ako nastavimo razmišljati u ovom smjeru, možda će se napkon prihvatiti ono što je svima koji razmišljaju o sebi jasno, a to je da odnos između majke i djeteta ostavlja neizbrisiv trag na razvoj osobnosti, pa čak i prije samog rođenja.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0