Muškarci su ranjiviji od djevojaka PDF Ispis E-mail
(1 glas)

Friday, 27 August 2010

coupleOduvijek su žene smatrane osjetljivijim, osjećajnijim i nježnijim spolom. Nove spoznaje pokazale su da to nije u potpunosti točno. Naime, ekipa sa sveučilišta Wake Forest predvođena prof. R. Simonom pokazala je  na uzorku od 1000 mladih (neudatih odnosno neoženjenih) u dobi između 18 i 23 godine da usponi i padovi problemi unutar ljubavne veze emocionalno jače pogađaju muškarce. U članku objavljenom u Journal of Health and Social Behavior autori tvrde da muškarci reagiraju snažnije no stres izražavaju na drugačiji način. Naizgled će možda i zadržati hrabro lice, češće izlaziti, beskrajno razgovarati o sportu, no unutrašnja im je priča nešto drugačija.

Dok će žene češće svoju tugu podijeliti s prijateljima, muškarci su skloniji potisnuti osjećaje i okrenuti se lošim navikama poput prekomjernog uživanja u alkoholu. Iako su rezultati istraživanja začudili mnoge, nedvojbeno je pokazano je da je psihičko stanje muškaraca više pogođeno štetnim stresnim događanjima u vezi.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da muškarci osjećaju i više emocionalne koristi iz pozitivnih aspekata veze. Ovo je u potpunoj suprotnosti s predodžbom o bezosjećajnim muškarcima koji stoički podnose prekide. Autori rezultate istraživanja objašnjavaju činjenicom da mlađi muškarci imaju manje bliskih prijatelja s kojima mogu podijeliti svoje intimne osjećaje, dok  djevojke uglavnom imaju bolju emocionalnu podršku kroz veću povezanost s obitelji ili prijateljicama. Dodatni je faktor to što muškarci i žene na različite načine ozražavaju svoje emocionalne probleme. Žene su sklonije depresivnim razmišljanjima, dok se muškarci okreću zloupotrebi alkohola ili narkotika.

No, iako su mladi muškarci više pogođeni kvalitetom trenutne veze, djevojke daleko više pate ako nisu u vezi. Na kraju drage moje djevojke, budite dobre prema svojim "jačim" polovicama...jer oni to zaslužuju! ;)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Vijest tjedna

Registrirajte se i moći ćete pregledavati zaštićene sadržaje.
Sve o otvaranju korisničkog računa te prava i obaveze koja proizlaze iz toga možete naći OVDJE
 

Iz Arhive Culi smo da...

...
Opširnije...
TeaTime predavanje S novom ak. godinom nastavljamo s TeaTime predavanjima, 11. po redu. Za gosta predav...
Opširnije...
generacija 2022.Želimo toplu dobrodošlicu našim novim kolegicama i kolegama - brucošima koji su već odradili dva najznačajnija pr...
Opširnije...

Galerije

Jeste li znali da...

da srce koje normalno pumpa oko 6 litara krvi tijekom jedne minute, u jednom danu će izbaciti gotovo 10000 litara krvi

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Lipanj 2020 > »
P U S C P S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Posljednji komentari

No comment...

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0

Preuzmi vijesti