Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Na Dekanskoj konferenciji u Rijeci
Na Dekanskoj konferenciji u Rijeci PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

iz "Novog Lista"   
Wednesday, 06 April 2005
obrazovanjeTijekom listopada 2004. godine na Dekanskoj konferenciji u Rijeci četiri su dekana medicinskih fakulteta u RH potpisali Riječku deklaraciju i obvezali se na zajednički corr curriculum. Dogovoreno je usklađivanje znanja i vještina iz pojedinih predmeta koji se uče tijekom studija medicine na način da o tome u novooformljenim koodinacijama rasprave nastavnici i stručnjaci iz pojedinih područja. Pri tome se dogovorio ukupan broj sati od 5000 za studij medicine i položaj pojedinih predmeta po godinama studija.
Usklađivanjem je zagarantirano međusobno priznavanje planova i programa te jednostavnija protočnost studenata i nastavnika na medicinskim fakultetima unutar RH. Procijenilo se da je mobilnost studenata i nastavnika dobro početi uvježbavati unutar naše države. Usklađivanja i razgovori između međufakultetskih katedri bili su dugotrajni i zahtjevni. Nije bilo jednostavno u kontekstu smanjenog broja sati od 15-20 posto za svaki predmet utvrditi koja su to znanja i vještine koje student mora znati i naučiti.
Dogovoreno je da se u području izborne nastave međusobno ponude elektivni predmeti koji će se na razini ostala tri fakulteta recenzirati i kao takvi ući u kvotu zajedničke ponude. Time su se još više otvorila vrata protočnosti studenata i nastavnika. Zaključeno je da stručnjaci iz pojedinih područja ubuduće mogu biti pozvani na nekoliko sati nastave u druge sredine i obrnuto.
Konačno, svakom je medicinskom fakultetu prepušten način izvedbe zajednički usvojenog jezgrovnog plana i programa pri čemu su otvorene mogućnosti za razvijanje različitih oblika horizontalne i vertikalne integracije, nove module ili oblike blok nastave.
U međuvremenu na tragu Bolonjske deklaracije, nakon Lisabonske, izašla je i Helsinška deklaracija koja govori o potrebi usklađivanja planova i programa na nacionalnim razinama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0