Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Na pobačaj se odlučuju udane i s djecom
Na pobačaj se odlučuju udane i s djecom PDF Ispis E-mail
(2 glasova)

Yael   
Tuesday, 29 November 2011
 Uvriježeno je mišljenje da se na pobačaj odlučuju mlade djevojke, učenice i studentice ili pak žene sumnjiva morala. No da li je doista tako? Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja A. Štampar pokazuje suprotno.
U istraživanju pod naslovom “Rizični čimbenici povezani s odlukom o legalnom prekidu trudnoće u Hrvatskoj” prezentiranom na 2. Međunarodnom kongresu preventivne medicine i zdravstvene zaštite u Zagrebu od 13. do 16. Listopada pokazano je da se na pobačaj najvećim dijelom odlučuju žene koje su u braku i koje već imaju djecu. Pretpostavljamo da su se nad ovim podacima mnogi iznenadili zbog uvriježene krive percepcije o pobačajima.
U istraživanju su korišteni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o porodima i prekidima trudnoća zabilježenim u zdravstvenim ustanovama u razdoblju od 2002. do 2009. godine. Za obje skupine ispitanica (porodi i pobačaji) prikupljeni su podaci o dobi, broju žive djece, bračnom statusu, obrazovanju i radnom statusu.Najveći broj žena je u dobnoj skupini od 20 do 34 godine. Njih 69,5% imalo je već barem jedno dijete, 65 posto je u braku, većina ima srednju školu, a 54% je zaposleno.
Među onima koje su izvršile pobačaj njih 53% ima već dvoje ili više djece dok je djevojaka u dobi od 15 do 19 godina  tek 7%. 
Jesu li ti podaci zaista iznenađujući. Prema mišljenju stručnjaka - nisu. Naime, generacije mladih žena danas u pravilu redovito koriste kontracepciju, najčešće oralnu, dok udane žene, osobito one koje su rodile dvoje djece, sigurnu kontracepciju upotrebljavaju iznimno rijetko. One se najčešće služe računanjem plodnih dana ili prekinutim snošajem. Stoga je upravo to populacija kojoj se najčešće “zalomi”. Najčešći razlog za odbijanje kontraceptivnih sredstava jeste sigurnost u partnera prema onoj poznatoj „ma ne treba, muž pazi“. Očito je, prema rezultatima da muž "pazi jako dobro".
I za kraj. Na pobačaju očito završavaju žene koje se osjećaju sigurnima. Njima čak ni ideja da ostanu još jednom trudne nije posve odbojna. Međutim, kad se to doista i dogodi javljaju se dileme, razmišljanja o financijskim i socijalnim poteškoćama i slično. Iz takve situacije najčešće se izlaz nalazi u pobačaju.
Iz svega navedenog se nameće zaključak da su se vremena promijenila i više nisu samo adolescenti oni koje je potrebno educirati o zdravstvenom i spolnom odgoju nego je potrebno proširiti opseg djelovanja i na stariju populaciju. I sad neka nakon ovakvih rezultata jednog ozbiljnog istraživanja još kažu da su mladi neodgovorni. Samo se nadamo da će članak pročitati naši dragi "muževi koji paze" i njihove supruge koje se oslanjaju isključivo na tu metodu. Da ne bi bilo nismo znali...


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0