Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Na TeaTime-u s dekanom Klaricom
PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Ivana Pražen & Doc   
Saturday, 23 April 2016
TeaTime w Marijan KlaricaNa našem devetom po redu TeaTime-u, održanom 14. travnja, imali smo zadovoljstvo ugostiti posebnog gosta, dekana Medicinskog fakulteta dr. sc. Marijana Klaricu. Pozvali smo ga s jedne strane kao vrlo uspješnog znanstvenika, a s druge iskoristili smo priliku da mu postavimo i niz pitanja koja se tiču studentskog života na MEFu. Vama koji s dekanom Klaricom niste mogli popiti čaj donosimo kratki pregled uspješnog i zanimljivog predavanja te kasnijeg još zanimljivijeg razgovora, a vama koji ste bili podsjetnik na sve o čemu smo pričali, uz našu GALERIJU.

 U prvome dijelu druženja prof. Klarica nam je govorio o problemima s kojima su se on i njegov kolega dr. Darko Orešković susretali kada su nastojali objaviti rad koji je iz temelja mijenjao do tada uvriježeno mišljenje o stvaranju i cirkuliranju likvor. Sjajno predavanje, intrigantno, dramaturški napeto i poučno. U dobrom sjećanju ostaje rečenica prof. Klarice "želim vam da 'teško' uspijete jer ćete tako znati cijeniti sav onaj trud i značenje onog što ste otkrili i nakon toga vas slava neće udariti u glavu jer ćete biti svjesni da se do nje ne dolazi lagano već upornim i dugotrajnim radom". Prof. Klarica je sa svojim timom oborio 100 godina staru hipotezu kako je likvor nalik rijeci u pogledu da ima svoj izvor, tok i ušće. Svojim istraživanjem koje je trajalo jako dugo (više od 20ak god) i rezultatima pokazali su kako navedena hipoteza uopće nije točna. Upravo suprotno, ustvrdili su da za likvor ne postoji jedno mjesto sekrecije, pa prema tome ne mora ni cirkulirati. Vezano Prof. Klarica je tijekom svog govora ukazivao i na cijeli niz problema s kojima su se susretali i koja su se stalno otvarala budući da stara hipoteza nije mogla dati adekvatan odgovor na postavljena pitanja i otvorene probleme.

Nakon znanstvenog dijela na red je došao razgovor o studentskom životu na MEFu, o unapređenju nastave, o važnosti kvalitetne komunikacije između Uprave i studenata. Dekan je odgovarao na pitanja koja su studenti postavljali tijekom tjedan dana uoči predavanja.Dobili smo od dekana Klarice i nekoliko sjajnih ekskluziva koje ćemo zbog važnosti prikazati u posebnom tekstu na stanicama STUDMEFa.
Na pitanje smatra li svoju Upravu reformskom te kakvi su joj prioriteti i planovi za tri godine njegova (prvog) mandata, dekan je opisao kako vidi i što planira uraditi u cilju unaprjeđenja nastave. Jednu od važnih novina u studiju smatra uspostavljanje Centra za simulaciju medicine, zatim uspostavljanje bio-imaging centra te poboljšanje uvjeta (studentskog) života na fakultetu koji će postati vidljivi kad se u funkciju stavi Šalata 4 (zgrada u kojoj se nalazi dermatologija). Razmatra se proširnje knjižnice, proširenje kantine koja bi (možda i) mogla prijeći u prostore Šalate 4.  U okviru opisanih promjena istaknuo je da studenti trebaju biti svjesni da rezultati ne dolaze odmah, već da oni trebaju neko vrijeme da se ostvare - (citat) "Rezultati dolaze kasnije - to što ih u ovome trenu ne vidimo ne znači da proces promjene ne traje".

Za ono što svim studentima medicine u Zagrebu zadaje glavobolje - testiranje indeksa, štambilj za izborne predmete, hodočašća u referadu koja traju danima te (ne)mogućnosti da se to napravi sve u istome danu, dekan je rekao da će provjeriti u čemu se tu točno radi te vidjeti što može učiniti. (Držite palčeve!)
Na pitanje o anketama za vrednovanje rada pojedinih nastavnika te nedobivanje povratnih informacija o istima, dekan je više puta istaknuo kako je za bilo kakav napredak u tome smjeru potrebno promijeniti stav o anketama - naime studenti masovno ne ispunjavaju ankete. Smatra važnim i da ih studenti ispunjavaju iskreno. O posljedicama rezultata tih anketa po nastavnike Dekan je istaknuo kako one postoje, i do sada su u više slučajeva loši rezultati anketa (prosječna ocjena ispod 3.5) rezultirali blokadom napredovanja nastavnika. S druge strane, zbog neispunjavanja ankete postoje i dobri nastavnici (prema izjavama studenata) koji zbog toga ne mogu napredovati. Prof. Klarica je na kraju svog odgovora na pitanje o anketama pozvao sve studente da ispunjavaju ankete jer će tako nagraditi dobre nastavnike, ali i kazniti i one loše.
Na pitanje o ishodima učenja rekao je da su sada stvoreni uvjeti (tek su nedavno završeni dogovori o zajedničkim ishodima učenja na razini institucija za sva četiri fakulteta) za izradu detaljnih ishoda učenja po predmetima, međutim ipak će se morati još neko vrijeme pričekati da se oni izrade.
Posebna se rasprava razvila oko kolizije ispitnih rokova na razini studijske godine. Dekan je istaknuo da studenti moraju na vrijeme reagirati na kolizije (odmah na početku godine) kako bi se imalo dovoljno vremena za korigiranje istih. Sada je problem da se studenti sjete na problem kojih 10ak dana ranije kada je jako teško mijenjati rokove jer se onda ulazi u nastavu i/ili rokove drugih premeta.
Na pitanje zbog čega nema više ponuđenih ispitnih rokova i može li Uprava donijeti odluku da se na svim Katedrama poveća broj ponuđenih rokova, dekan je kratko jasno i slatko :) rekao rekao "Može, i hoće!" i pritom dobio buran pljesak svih prisutnih studenata.
Nadalje studenti su dobili obećanje da će se nastojati i riješiti pitanje izbornih predmeta kako se isti ne bi održavali u ispitnim rokovima obaveznih predmeta.
Što se tiče pitanja staža, rečeno je kako je fakultet bio protiv skraćenja staža zbog svih problema koje to za sobom donosi, te kako je i sam ministar za ponovno vraćanje staža te da je cijela priča trenutno u fazi pregovora budući da se vraćanje staža na godinu dana u ingerenciji ministarstva zdravlja. Za one koji neznaju, do problema dolazi kad mladi liječnici odlaze raditi u neku od EU država ne mogu dobiti posao budući da sve one zahtjevaju da satnica  odgovara razini staža u trajanju od godinu dana.
Dekan je preuzeo i obavezu provjeriti što je sa studentima koji padnu godinu i de facto dvije godine za redom gube pravo na subvencioniranu prehranu zbog nemogućnosti da ispune minimalan broj dobivenih ECTS-a za subvenciju prehrane. Jednako tako, vezano uz prehranu dekan je preuzeo obavezu naći rješenje za problem prehrane studenata na Rebru. U toku su pregovori sa SC-om i restoranima oko Rebra da se nešto poduzme u tom pogledu. Problem s prehranom je i za kuhinju na ŠNZu za koju se trenutno pregovara sa Studentskim Centrom.
Ovo su samo neka od brojnih pitanja postavljenih dekanu, na koja je on strpljivo odgovarao pa je druženje trajalo gotovo dva i pol sata! Nikome od prisutnih nije bilo žao, međutim može biti žao samo vama koji niste bili.
 
Za ovaj travanjski TeaTime članovi STUDMEF-a su napokon zablistali u ranije najavljenim studmefovskim majicama. :)
 
Za kraj, ako ste našli ovo naše druženje uz čaj zanimljvim, edukativnim i korisnim pozvani ste na slijedeće druženje kojemu će gost biti prof. dr. sc. Drago Prgomet a tema će bi vezana uz medicinu u ratnim uvjetima. Dobrodošli na TeaTime u kojem ćete nešto naučiti, upoznati druge kolege, upoznati zanimljive predavaće te piti izvrstan zajedno i jesti "TeaTime" kekse.


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Studeni 2020 > »
P U S C P S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0