Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Naše zdravstvo sve više pod utjecajem zdravstva zapadnoeuropskih zemalja
Naše zdravstvo sve više pod utjecajem zdravstva zapadnoeuropskih zemalja PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Brzi   
Friday, 14 February 2003
doktorije naše zdravstvo sve više pod utjecajem zdravstva zapadnoeuropskih zemalja. Povodom 11. veljače, Svjetskog dana bolesnika, Ministarstvo je pripremilo paket zakona o zaštiti i pravima pacijenata, po kojima bi svaki pacijent trebao biti upoznat sa svojim pravima, obvezama i odgovornostima. Konačno se približavamo nećem o čemu je proteklih godina bilo samo govora. Napokon će se u nas koristiti informed consent u o­nom vidu kao što se koristi u svim razvijenim zemljama.
Pojava takvih zakona, i takvog administrativnog postupka, potakla je ponovne rasprave o etičkim aspektima pojedinih medicinskih zahvata. Tu se posebice ovrćem na eutanaziju, na koju više neće biti gledano kao na hladnokrvno ubojstvo ukoliko to nije o­na prava aktivna eutanazija, već pasivna.
Eutanazija je oduvijek poticala brojne debate, što je na kraju rezultiralo osnivanjem brojnih etičkih komiteta kako bi se upotpunila zakonska strana.
Kako sagledati na sve ovo. Pozitivno je što će pacijenti biti upoznati sa svojim pravima (jedno od njih je i pravo žalbe) i do izražaja će doći njihovo pravo na autonomiju, što će motivirati zdravstvene radnike na kvalitetniji rad i komunikaciju s pacijentima koja je vrlo često zanemarena (misli se prvenstveno na kazne kojima podliježu liječnici zbog zanemarivanja njihovih dužnosti), ali s druge strane će ih i zaštiti od neočekivanih posljedica u teškim slučajevima kada je vrlo važno da je pacijent upoznat sa rizikom zahvata.
Smatram da bi ovo trebalo poboljšati funkcioniranje našeg zdravstva, ali sve ima drugu stranu medalje (nije sve što je zapadnoeuropsko dobro). Ali nadajmo se najboljemu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 2

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0