Home arrow Čuli smo arrow Čuli smo da... arrow Nasmiješi se, zaslužio si!
Nasmiješi se, zaslužio si! PDF Ispis E-mail
(0 glasova)

Platon   
Tuesday, 01 April 2008
EinsteinSvi smo već čuli onu staru: „Smijeh je zdravlje!“ no koliko u tome zaista ima istine? Koliko zdravlja si dopuštamo? I možemo li se uopće uistinu nasmijati pritisnuti svim problemima današnjice?

Krenut ću od kraja jer je odgovor najjednostavniji. Naravno da možemo. Svi mi, manje ili više uspješno, gradimo svoje „ispušne ventile“. Netko voli otići u prirodu, netko na party, a netko na plac. Većina nas voli biti okružena prijateljima, gotovo svi će radije otići sa prijateljima na kavu nego sa knjigom u knjižnicu, no važući između onoga što se mora i onoga što bi htjeli većina nas odabire... Što?
Odgovoriti na ovo pitanje malo je teže. Svi vi koji ovo čitate mogli bi biti i u knjižnici. Neki od vas su se upravo sjetili da bi mogli provjeriti mail i što ima novog na facebook-u. I tako dolazimo do pitanja koliko si toga mi dopuštamo, a koliko u tome ima zdravlja? Moderan svijet protjerao nas je iz parkova u virtualna prostranstva. Netko će reći da za šetnju više nema vremena, a i ja se osobno pomalo sa sjetom sjećam vremena kada sam sa prijateljima iz kvarta radio roštilj za Majmunovo. Danas su tu razne obveze. Katkad mi se dogodi da sjedim doma ne bi li učio (a naravno ne učim), zazvoni telefon i prijatelj pita jesam li za piće na Vidikovcu, ja (naravno) kažem kako nisam jer imam puno posla. Pa slijedi već poznato, dok pokušavam učiti razmišljam o tome kako se dugo nismo vidjeli i kako me baš zanima što je bilo s njegovim psom kojeg je udario auto pred dva mjeseca... Drugim riječima, gubim vrijeme. I dobro, često se nakon nekog vremena uspijem koncentrirati i prijatelj je (opet) odgođen za neki „sunčaniji dan“. No koji put se uhvatim da „blejim“ u ta slova, u te grafove, u te tablice. Da čitam, a da nisam ni svjestan što sam to pročitao. Da učim, a da sam negdje drugdje. Razumije se, ja nisam negdje drugdje. To shvatim pa se frustriram što sam tu, a ne tamo i što mi vrijeme prolazi, a ne radim ništa. Neki tada shvate da je katkad bolje prihvatiti taj poziv, otići van i ispucati se malo pa onda na posao. Naravno, sve uz mjeru. No nije li u tome i bit? Imati mjeru između onoga što „moram“ i onoga što „hoću“. Znati odrediti što se mora sada napraviti, a što može malo pričekati. Prirodno je da će svima takva „tablica“ izgledati drugačije, no tko od nas može dugo i produktivno ostati u zoni „moram“?

Uspješni ljudi, pri čemu ja takve definiram kao sretne ljude koji su osigurali materijalnu egzistenciju, će vrlo često reći da su sretni upravo zato što vrlo rijetko rade ono što moraju. Istini za volju, i tu postoji trik koji mnogi zaboravljaju pa nikako da postanu uspješni. Raditi ono što želimo/volimo/hoćemo ne znači ne napraviti i ono što moramo. To je stvar motivacije. Stvar pristupa. Razumije se, neke stvari (poput poreza) uvijek će ostati u domeni „moram“, no nama na sreću učenje nije jedna od njih. Slažem se da je učenje rijetko kada smiješno (osim kada je apsurdno), no vjerujem da se svatko od vas može sjetiti koliko mu je lakše bilo prolaziti neko gradivo koje je (subjektivno) bilo zanimljivo, dok je bio odmoran i pun energije.
Pa vratimo se sada na početak... Ljude koji se smiju percipiramo zdravijima, sretnijima, uspješnijima. Oni to zapravo zaista i jesu. Čine nam se bezbrižnima, a s druge strane ostajemo iznenađeni s kolikom lakoćom obavljaju svoje svakodnevne poslove. I gdje je tu trik? Možda upravo u tome što in oni ne percipiraju poslom, već igrom. Pa ako je igra rješenje onda i ne čude podaci koji nam govore kako se djeca do 4 godine života nasmiju i do 500 puta na dan dok to prosječna odrasla osoba učini svega 15tak puta.
Koliko se vi puta nasmijete? Koliko vremena dnevno „potrošite“ na smijeh? 5... 10... 15 minuta?
Je li vam to dovoljno? Stručnjaci kažu kako smijeh potpomaže radu srca, snižava krvni tlak i šećer u krvi, opušta tijelo i može pomoći u borbi protiv infekcija. Dok se smijemo udišemo više kisika, rješavamo se nakupljenog stresa i produbljujemo međuljudske odnose. Smijeh je stoga univerzalni lijek. A najbolje u njemu jest cijena!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Molim ulogirajte se ili registrirajte.

 

Iz Arhive

endoscopic surgeryEndoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u K...
Opširnije...
HID & EFIS Od 20. do 21. listopada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup „2017 Annua...
Opširnije...
TeaTime predavanje Na našem 19. TeaTime predavanju, 30.10.2017., druži...
Opširnije...
medial jordanUz čaj i čajne kekse družimo se u ponedjeljak, 30.10.2017, točno u 5.00 (p.m.) s prim.dr. Nabeelom Zoimatom koj...
Opširnije...

Korisnički račun


Zaboravili ste lozinku?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Kalendar

« < Prosinac 2020 > »
P U S C P S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Nadolazeći događaji

Bez dogadaja

Tko je online

Gostiju online: 1

Statistika

Korisnika: 174
Novosti: 1625
Linkova: 0